Tuesday, January 6, 2015

KOLMEKUNINGAPÄEVA KÜLM

Tänane kolmekuningapäeva hommik oli suur üllatus,kui hommikul termomeeter näitas -19C.
Õhtu ei lubanud
sellist temperatuuri,oli -8.9C ja sadas mõni helves lund.Olin kindel,et lubatud suurt külma ei tule.Kuigi ilmajaam lubas  -16C meie kanti.TV3est juhtusin vaatama ka Kuusetaadi ennustust ja tema arvates jäi külmim temperatuur detsembri lõppu.
Temperatuur püsis hommikul-19 ja -18C vahel meil kuni 9.30 ni.,siis hakkas kergelt temp.tõusma.
Lund on maas,aga vähe.Suurim mure jällegi iiriste pärast,sest lund seal vaid 1-2 cm ja eelnenud vihmaperiood oli nii mõneski kohas seal tekitanud jääkooriku ja niisketele taimedele see järsk ilmamuutus hea ei ole.Kindel ei saa ka olla kaktuste suhtes,kuidas see külm neile mõjus just eelneva vihmaperioodi tõttu.Sula ja vihmaperiood vaheldumas sellise külmaga ka neile kindlasti head ei tee.Kogemused puuduvad.Võhmast sügisel ostetud oranž leviisia oli kahtlaselt nätsakas sulaperioodil,nüüdne külm ka veel takka.Teised nägid viisakamad välja.Aga mis see vingumine ikka aitab!
Neljapäevast lubatakse jälle uut sulaperioodi  koos tormituulega.

Aga ilus on!
Puud härmatanud ja päikesetõusul imeline valgusemäng puude latvades.Naudime seda ilma.

Tänase päeva vanarahvatarkust ka ("Berta")
Kolmekuningapäevane selge hommik ja pakasene külm ennustavat heinaajaks suurt kuuma ja ja kuiva ilma. Härmas mets aga tõotas rikkalikuu viljasaaki ja head õunaaastat. Kui aga kolmekuningapäeval tuul okstelt härmatise maha raputas, siis öeldi samamoodi suvel õunte ja marjadega juhtuvat.

 EELNEVAD KOLMEKUNINGAPÄEVAD VÕRDLUSEKS

06.01.2011a  -5C  Sajab lund.Lumekiht 60-80cm
06.01.2012a   +0.4C  Sula.Kohati 1 cm lund.
06.01.2013a  -3.6C  Sajab kerget lund Maas kerge lumekiht.
06.01.2014a   +0.8C  Pilves,ei saja vihma. Maa roheline-täiesti lumevaba
06.01.2015a  -19C  Selge Päike paistab. Lund 2-5 cm




Päike mängimas puulatvades
Mutimullahunnikud kohe eriliselt kõrged

6 comments:

  1. küll see päike puulatvades on ilus :) meil oli lubatud -16C, lund vähevõitu, härmatist õige vähe. Meie taimed on vaprad, kui ka kõik ei suuda ellu jääda siis midagi ometi ju jääb. Ega see muretsemine tõesti neid aita. Olen ka ilu nautimise poolt :)

    ReplyDelete
  2. No see heinaaja suur kuiv ja kuum pole eriti rõõmustav, aga eks inimene on ammul ilma pea peale pööranud. Meil nii külm ei ole, praegu -11,8 ja päev oli ilus tõesti.

    ReplyDelete
  3. Miinus 20 ja päris korralikult lund

    ReplyDelete
  4. No nüüd on küll vist lootust jälle ilusale suvele!? Kui vaid need vanad tarkused uuel moodsal ajal peaks.

    ReplyDelete
  5. Thuni kalendri järgi tuleb suvesoojus juuli esimestel nädalatel. Kui arvestada 2nädalast kõikumist, siis võib ka juuni teisest poolest.

    Kaunid vaated igal juhul. Muti mullahunnikud on meil ka kõrged. Eks see tuleb üles tähendada. Püsivat talveilma lubatigi vist alles kuu lõpust. Kui taimed elasid üle 2014 a talve, siis saavad ehk ka sel hooajal hakkama.

    ReplyDelete