Saturday, August 13, 2016

KRIBUD

Aias peab minul ka "kribusid" olema.Nii põnev avastada põõsa alt tärkajaid ja kummardada iga
väga erilise taimekese vaatamiseks.Aias peab olema põnevust ja salapära.
Ilm vihmane ja jahe.Neljapäeva öösel oli meil temp.õhus +6,7C,Kuusikul olevat maapinnal juba +1C olnud,Väga palju sademeid,neljapäev oli meil vihmavaba,kui öist sadu ei arvesta,muidu ikka igal päeval aina vihm.
Sügist on tunda,nii õhus,kui ka alpikannialal.Kahjuks on ka kadusid.Kui kevadel tundusid kõi kolm Naapoli alpikanni taime elus,sest lehed olid ilusad,siis tänaseks õitseb ainult üks.Ehk tuleb veel hiljem,aga kahtlane.
Rõõmu teevad Euroopa alpikann (Cyclamen purpurascens) ja Kiliikia alpikann (Cyclamen cilicium album)kes näitavad elumärki ja väikest õiepunga.Täisõites on juba roosa Naapoli alpikann (Cyclamen hederifolius).See oli nii armas üllatus täna,mis põõsavarjust vastu vaatas! Imelisel alpikannil (C. mirabile) ka tuleb uus leht,aga õienuppu ei paista.Eks näis,kuidas nad vastu peavad selle suure saju ja niiskusega,siis on näha ka Ümaralehise alpikanni (Cyclamen coum) olukord.Sel kevadel õitsesid nad küll ilusti.
Kivila on viimase aiatuuriga pilgeni täis ja kolisin sealt juba 4 karukella ära,et uutele kohta teha.Kevadel üldse rumala peaga said karukellad sinna alpialale istutatud,lähevad ju liiga suureks.Kui Ahto juttu kuulsin,mägisibulate sügisvärvi kättejõudmisest,siis uurisin ka oma taimi.Olen mägisibulate alal veel väga algaja ja ei ole värvimuutust varem jälginud,siis sel aastal jälgin ja ka pildistan.See värvimuutus on neil ikka imeline. Märkasin,et kõik mägisibulad on erinevad,nii värvilt,kui kuidas poegi teevad.Mõned lausa üksteise otsa ja teised jälle lausa viskuvad pea 10 cm kaugele.Põnev see alpitaimede maailm ja mul veel palju avastamist.
Kui mina fotokaga kivilas uudistasin,siis jälgiti mind pinksalt männiladvast,aga ka põõsast hoiti silm peal.




Naapoli alpikann (Cyclamen hederifolius)


Euroopa alpikann (Cyclamen purpurascens)
Kiliikia alpikann (Cyclamen cilicium album)

2 comments:

  1. Ilusad vaatleja, jälgijad Sul seal jah, kribusid peabki just selleks avastamiseks ja kummardamiseks olema, minulgi mõned. Alpikannude koha pealt olen pelglik aga ometi on mulgi üks kadunuks peetu siiski elus. Peaks tegelikult veel mõnega proovima, sest see koht kus need praegu on, veaks vist välja. Mägisibulikega on ka minul just see avastamise aeg, pole ka enne neid teadlikult :D kasvatanud

    ReplyDelete
  2. Kribud on igavesti põnevad, aga neist paljud sellist niiskust nagu möödunud talv ja tämavune suvi, pikalt ei talu. Ja selleks, et kahjud võivad kevadeks suured olla, tuleb valmis olla, eriti apikannide osas. Midagi pole parata, looduse vastu ei saa me kuidagi. Aga õiget aednikku see ei peata, saab jälle uusi taimi muretseda ja uudistada :)

    ReplyDelete