Saturday, September 3, 2016

ALPIKANNID MINU AIAS


Alpikannide üldtutvustus.
20 liigiga alpikanniperekond (Cyclamen) kuulub nurmenukuliste sugukonda.On valdavalt mäestikutaimed, looduses kasvavad nad sageli lausa kaljusel maastikul, puude ja põõsaste varjus. Kõikide liikide õied on longus. Viis kroonlehte on tagasikäändunud ja liituvad aluse lähedal lühikeseks putkeks. Õied on pisikesed (1-2 cm), ainult vahemere alpikanni õis võib olla 4 cm pikkune. Peaaegu kõigil liikidel varieerub õievärv sõltuvalt kasvupaigast, roosade kõrval on ka valged vormid.
Liikide õitsemisaeg langeb laias laastus kas kevadele või sügisele.Levinumate liikide õitsemisajad erinevad: ümaralehine alpikann alustab varakevadel koos lumikellukestega, lõunatürgi alpikann õitseb mai teisel poolel, euroopa alpikann augustis, naapoli alpikann septembris.(allikas google)

Alpikannid minu aias on olnud 2014a.ja talvitunud kaks talve.Esimeseks oli Naapoli alpikann(C. hederifolium) ,kelle mugula leidsin juhuslikult Bauhoffi sibullillede väikepakendi riiulist.Kahjuks ta sel talvel hukkus,kuid eelmisel aastal õitses rikkalikult.Elas 2 talve üle.
Edasine alpikannide muretsemine oli juba teadlik ja kõik on kodumaise päritoluga,et täpsemalt Riho paljundus.
Nagu minule ikka omane,kui satun vaimustusse siis muretsen neid ikka natuke rohkem ja erinevaid liike,muidu minu suures aias see  väike õieke lihtsalt kaob.
Nii on minu kollektsioon järjest täienenud uute liikidega.Kolm uut liiki alles sel kevadel prooviks aeda toodud.Olen neist imearmsatest õitest sattunud vaimustusse!
Tean,et on kapriissed,kuid proovimissoov oli liigagi suur.
Teen väikese kokkuvõtva tutvustuse oma aia alpikannidest ja nende õitsemisest.
Sügisesed õitsejad
1.Naapoli alpikann(C. hederifolium
Õitsemist alustas augusti keskel.Alles peale õitsemist tulevad lehed,mis püsivad hiliskevadeni ilusad,siis kaovad.Õied liikidest kõige suuremad.
Minul on alles 2 taime,kellest üks õitseb rikkalikult,teine veel väike.Kahjuks üks hukkus sel talvel.

2.Euroopa alpikann  (C. purpurascens) Minul teist aastat,õnneks on talve ilusti üle elanud.Tellitud Sarastro Stauden 2015 kevad
Õitseb sel aastal tagasihoidlikult.Lehed väikesed ümarad ja õis minu taimedest üks väiksemaid.

3.Kiliikia alpikann(C. cilicium)
Ostetud sel kevadel,talvitunud veel ei ole.Õitsema hakkas varakult,koos Naapoli alpikanniga.Sel aastal õisi 2 tkLehed väikesed südajad pisut hambulise servaga, pealispinnal on samuti hallikashõbedane muster. Õis väiksem,kui Naapoli alpikannil



4.Imeline alpikann (C.mirabile)
Ostetud sel kevadel ja talvitunud ei ole.Lehestik hõbedane.Õis avanes eile ja on tulemas veel paar õit.Eks talv näitab,kuidas meie kliimas vastu peab.

KEVADISED ÕITSEJAD


1.Ümaralehine alpikann  (C. coum) meil kõige tuntum ja vist enamkasvatatav.Õitseb varakevadel,Minul 3 talve siiani ilusti üle elanud ja õitsenud.Sügisel moodustuvad taimedele lehed.Lehed ümarad,nagu juba nimeski peitub.Lehed talvituvad.Eelmine talv oli esimene õis nähtav juba 24.veebruaril,kuna lund ei olnud.Sel aastal esimene õis märtsis.Õitseb varakevadel rikkalikult oma imepisikeste õitega.Minul esimene õitseja aias.Sel kevadel ostsin veel paar taime juurde.Taimi nüüdseks kokku 5.
Õisi võib vabalt leida lume alt


Märtsikuu õied
Õis lähemalt

2.Lõunatürgi alpikann (C. pseudibericum)Mõnel pool kirjanduses olen leidnud ka kui Pürenee alpikann.Ostetud sel kevadel.Hakkab praegu just lehte välja ajama.Oma kogemused puuduvad, aga kirjandusest loen -  peetakse üheks ilusamaks alpikanniks. Ta on botaaniliselt lähedane ümaralehise alpikanniga. Lehed on aga laisüdajad, peenehambulise servaga. Õied on pisut suuremad, kroonlehed kitsamad ja teravama tipuga, valge vöönd putke servas on laiem. Erineb ka õitseaeg: roosad õied puhkevad meil tavaliselt mai teisel poolel. 
Pilti ei ole,sest pildid on ainult oma aiast,ehk õnnestub kevadel teda ka koos pildiga tutvustada,kui talv neile ikka armuline on.

8 comments:

  1. Alpikannid on imearmsad, kui need vaid nii õrnahingelised ei oleks. Minu kaks naapollast on õnneks ka elus aga õitsemise jätavad vahele sel aastal. Mõtlen ikka, et peaks veel mõnega proovima aga kohe veel ei julge.

    ReplyDelete
  2. Katsetasin coumiga mõned aastad tagasi, aga mereäärses niiskuses läksid mugulad talvel mädanema. Rohkem ei proovi.

    ReplyDelete
  3. Minu naapoli alpikann läks loojakarja selle talvega

    ReplyDelete
  4. Imekspandav taim, üllatav vastupidavus meie kliimas. Kauneid hetki nende kaunite õite kasvatamiseks

    ReplyDelete
  5. Mul ka osa läks välja, kuid igatahes on ka ellujääjaid. Mõned õied siin-seal, oma esimest korda õitsevad seemikud. Emataime kohta ei tea, kas elus või mitte. Eelmisel aastal elustusid alpikannid väga hilja, septembri lõpus, ning küllap seegi talvitumisele kahjuks tuli. Elumärke näitavad ka mõned kunagisest suuremast alpikannimugulate tellimise ajast allesjäänud taimed. Nende väljaminek toimus põhiliselt istutusjärgsel talvel. Valdav enamus on naapoli alpikannid. Kliikia alpikanni ma teadlikult pole ostnud, kuid saanud olen küll. Kord Euroopa alpikanni asemel ja teine kord imestasin miks minu ümarlehine alpikann sügisel teravaotsaliste õitega õitsema kipub. Elus nad on mõne aasta püsinud, tänavu veel pole näha. Ootame veel.

    ReplyDelete
  6. Varem, kui meie talved nii niisked polnud, pidasid vapramad meil isegi 10 aastat vastu, aga siis vihmaste talvedega hakkasid järjest hukkuma. Kui pisikeste osa likvideerisime, siis enam ma neid ei igatse, kuigi need õrnakesed on veel kõige ilusamad.
    Pikka iga Sinu omadele

    ReplyDelete
  7. Armsakesed, minu kaks katsetust lõppesid kehvasti ja rohkem vist ei proovi

    ReplyDelete
  8. Mina pole proovinud, aga C. coum'iga tahaks katsetada metsaaias. Ma Tallinna BA-s ikka neid vahel vaatan, õitsevad kenasti nii kevadel kui sügisel, ümaralehine ja Naapoli.

    ReplyDelete