Sunday, October 2, 2016

KIRDE -ITAALIA 1. OSA

Reis algas 22.sept.õhtuse lennuga Milaanosse.Maandusime südaöö paiku,edasi rendiauto laenutamine ja öösel kell kaks olime Bergamos hotellis.Hommikul ligi 200 km esimesse peatuskohta-Rosolina Maresse,kus veetsime kolm ööd,sealt tegime 2 väljasõitu erinevatel päevadel Veneetsiasse ja Padovasse, mis asusid kuskil tunnise sõidu kaugusel.

Tee kulges maaliliste viinamarjaistanduste vahel,kus oli näha ka suurematel põldudel kombaini korjamas ja väikestes istandustes toimus viinamarjade korjamine käsitsi.
ROSOLINA MARE
Asub Aadria mere ja Po jõe delta vahel - liivaluited ja seedermännimetsad.Ilus puhkepiirkond,püsielanikke vähe,rohkem turistide suvituskoht hotellikettidega.Õhk +24-+30C vahel ja soe merevesi üle +20C Nii,et meile põhjamaalastele ideaalne!
Päeval mõnus rannapuhkus koos mereveega.Meres leidus igasudu mõõtu merekarpe,mida ei saanud kohe korjamata jätta.Karbijahis meres õnnestus mul ka krabi pihku püüda merekarbi pähe ja sain sõrmest ka näksata-ehmatasin ja viskasin delikatessi merre tagasi.




Käib kõva karbipüüdmine ja veeprotseduurid
Suuremad kuni 7-8 cm läbimõõduga

Teine päev-24.sept.VENEETSIA
Väheseid linnu maailmas,mis paikneb veel-Veneta laguni  saartel.Veneetsia on autovaba linn.Linnas liiklemisels on veetaksod,-bussid,gondlid.Teedeks kanalid Kanalite sügavus kuskil 2 m .Gondel on traditsiooniline lameda põhjaga üheaeruline Veneetsia paat kanalitel jalaguunidel sõitmiseks. Gondleid juhivad elukutselised gondlisõudjad gondoljeerid.(google)Gondoljeeriks tuleb õppida kaks aastat,et asuda tööle .Meie gondoljeeriks osutus 6 põlve Veneetslane,kes meelsasti vastas meie küsimustele ja tutvustas tuntumaid kohti.Nii saime teada,kus asub kõigi aegade menukama muusiku Elton Johni villa ja kus kuulsa maadeavastaja Marco Polo maja.Lisaks veel kohaliku elu-olu kohta(kuhu lähevad reoveed jne.)Gondli sõit väikestel kanalitel oli imeline,kuid ise seal elada ei tahaks.Kindel maa jalge all on ikka parem,kuid kindlasti tasuks ka selliste elutingimustega tutvuda.
Umbes 80 000 elanikuga Veneetsia paikneb 119 väikesaarel, mida ühendavad 175 suuremat või väiksemat kanalit ja 400 romantilist silda.Veneetsia kanalite uhkuseks on ligi nelja kilomeetri pikkune Suur kanal, mille laius ulatub kohati 70 meetrini. (Google)
Veneetsia linna süda on Püha Markuse väljak (Piazza San Marco)Väljaku jätkuks on imeline Doodžide palee.   Kuulus Ponte del Sospiri ehk Ohete sild ühendas Doodžide paleed kurikuulsa «piombi» vanglaga. 
Päevane temperatuur oli +30C ringis,ning esimene ost oli kohe päikesevari,sest kübar jäi maha.
Ees Santa Maria della Salute mis on rajatud rohkem kui miljonile puust vaiale
Ohete sild  mis ühendab Doodžide paleed kurikuulsa «piombi» vanglaga
Doodžide palee sisehoov
Väikesed kanalid ühendatud sildadega
pulmad gondlis
Väike puhkus varjulisel pingil
PADOVA -25 sept.
Linn kuulsa ajalooga,kus asub maailma esimene botaanikaaed(1545a),mis kahjuks pühapäeval,kui meie seal olime oli suletud.
Asub  ülikool,mis on tuntud maailma esimese anatoomikumiga ja Padova ülikoolis oli õpetanud füüsikat Galileo Galilei.
Padova toomkirik koos baptisteeriumiga,kus olevat töötanud kuulus maalikuntsnik,skulptor ja poeet Michelangelo.
Padova toomkirik koos baptisteeriumiga
Järgneb.

4 comments:

  1. ilus ja veelkord ilus, tore lugeda ja vaadata, kiiret järge ootamas :)

    ReplyDelete
  2. Nii ilus reis, ikka järge oodates :)

    ReplyDelete
  3. Ilus ja huvitav. Eks minagi ju ootan järge :)

    ReplyDelete
  4. Oo, Veneetsia on imearmas, suur äratundmisrõõm!

    ReplyDelete