Sunday, February 28, 2016

VEEBRUARI LÕPP

Kohe-kohe on veebruar lõppemas ja tänavuses veebruaris on ilmake pea kõiki aastaaegu näidanud.
 Kuu algus oli kevadiselt soe,siis  tuli vahepeal talv tagasi ja siis tuli jälle kevad ning uuesti talv tagasi .Paaril päeval päikeses tõusis temperatuur lausa eelmise külma suve tasemele,meil siin 23 veebruari keskpäeval oli temp.viludas isegi+6.6C.Linnulaulust ei tasu rääkidagi,seda on juba kevadiselt terve kuu kuulda.
Lund on ikka üksjagu ja räästad tilguvad linnulaulu saatel ja õhus on kevade lõhna.
Esimesed külvid tärkavad kõik siiani peale kaktuste,aga ootan ikka ehk tärkavad ka nemad.Pistoksad on 100% juba pungi paisutanud ja rohelised leheninakesed väljas.Lähevad nüüd valgesse ja jahedasse.

Saturday, February 20, 2016

NÄPUD MULDA!

Täna lumesajuse ja tuisuse ilmaga otsustasin ikka esimesed külvid ära teha.
Kuna märtsi alguses olen Tallinnas ja enne tahaks varaste külvide tõusmise ikka oma silmaga üle vaadata.Põhikülvi teen peale 10 märtsi,mil Tallinnast tagasi olen.
Kui juba plaan külvata,siis panin ka eile päeval juba keldris olnud aedhortensiate pistoksad pajuvette likku ja täna said juurduma pandud.
Külviks kasutasin Biolani külvi-ja pikeerimismulda segatuna pooleks kookoseturbaga,mida niisutasin sel aastal esimest korda pajuoksavee leotusveega.
Külvidest tegin tšillipipra "Trinidad Scorpioni"4 seemet.Sel aastal proovin kasvatada neid kõige tulisemaid.Külvasin veel paprika"TRAPEZ"10 seemet,sultan lemmaltsi,2 potitomati seemet ja 2 seemet kurki"Minisprint"aknalauakurgiks.Veel basiiliku ja spinati varaseks tarbimiseks.
Kuna aknalaual seisis ka Itaalist,täpsemalt RIOMAGGIORE mägedest üles korjatud kaktuse vili,siis otsustasin ka proovida kaktuse külvi.Lihtsalt näpud sügelesid proovimise mõttes.Lahti lõigates,tuli välja väga hea lõhn ja seal lihajas massis ka seemned.Ja väga hea maitsega oli,proovisin,tean et süüakse seda.Nii lõhn,kui maitse meenutas natuke granaatõuna.
 Kurnasin pajuokstelt vee ära ja panin pritsipudelisse ja selle veega kastsin kõik külvipinnad.
Näpud said mulda sel aastal siis 20 veebruaril!


Kaktusevili lahtilõigatuna


Pistoksad

Tuesday, February 16, 2016

PAJUOKSAD

Täna,ilusal talvepäeval päikesega  ja tihaste laulu saatel tegin pea paaritunnise jalutuskäigu metsa.

Plaanis tuua pajuoksi,nii vaasi,kui ka pistikutele juurutuslahuse jaoks.
Kasutan pistikute juurutamiseks pajuoksa leotusvett.Seda õpetas mulle juba vanaema.Pidi olema haiguste ja eriti seeneeoste vastu ja kiirendama juurdumist.
Märtsi alguses plaanis pistoksad mulda panna,siiani keldris sambla sees.
Siis oligi paras aeg minna okste järele.
Lahuse teen värsketest lõigatud pajuokstest,kuhu lisan sama palju vett ja siis jääb nädalaks seisma jahedasse.
Pistikud jätan ööseks sinna lahusesse ja alles siis panen mulda.
Nii olen teinud kõigi oma pistokstega.Kas ka sellest kasu,aga usun vanarahva kogemusi.Ja kui vaadata,siis pistoksad on päris hästi kasvama ka läinud,kas nüüd sellest lahusest või lihtsalt on nii läinud.

Kas ka keegi on seda proovinud ja mida arvate?

Pajukoor sisaldab salitsiini, sellest eraldatakse salitsüülhape s.o. aspiriini tooraine.Salitsiin on antibakteriaalne ja antiseptiline. Temaga töödeldud pistoksad ei lähe hallitama(Muhedik)









oksad vaasi
Oksad purki
Vesi peale ja seisma
Natuke loodusvaateid ka.



Monday, February 15, 2016

TALV TAGASI

Terve eilne päev sadas ilusat laia lund.Sadu jätkus ka öösel.Püsisid küll minimaalsed plusskraadid,kuid hommikuks oli maa kattunud paksu märja lumega.Temperatuur täna päeval +3.8C.
Jälle ilus talveilm - veebruarikuule nii omane.
Puud paksu valge lume all,mis aeg-ajalt maha potsatab raskuse all.Loodusel jälle oma nägu,selle sulaga on lumi kuidagi sinetav ja metsas müstiline udu.
Küvidele veel mõelnud ei ole,kuigi reedel said seemned ostetud ja pistoksad ootavad veel keldris oma aega.
Talveilma lubatakse kahjuks veel ainult selleks nädalaks.
Jälle ilus talvine loodus.

Müstiline mets-kerge vinav udu ja puudelt kukkuv lumi

Tuesday, February 9, 2016

VESINE VASTLAPÄEV

Ilm täna ikka eriti hall ja niiske.Vihmahood  vahelduvad,ning üks oli isegi paduvihma moodi.Vastik,väga vastik ilm.Temp.+4.6C
Alati ilus kanarbik
Nagu oleks sügis,sellist ilma veebruarisse kohe mitte ei taha.Eile oli natuke leebem ja tuulgi kuivatas natuke maad.
Lund pole enam kusagil,isegi mitte tiigil,sealgi lainetab jääl vesi.

Tuiskasin korra aiast läbi ja uurisin taimede olukorda,midagi head ei ole kohe mitte.Kui nii päris kevadeni kestab,siis ei taha kohe sellest mõelda.

Sibullillede ninakesed järjest tärkavad ,isegi tulbid on oma ninakesed välja pistnud,krookustest,sibuliiristest rääkimata.
Minu aedhortensiaalal lokkab maksasammal.Kohe ei tea mida temaga ette võtta.Tõin ta oma aeda koos turbaga ja mujal teda ei ole.Eelmisel kevad lõikasin lausa noaga kogu ala puhtaks ja sügiseks oli isegi rohkem tagasi.Mõtlen,et jätangi sinnapaika selle võitluse ja las vohab,ei tulegi umbrohtu ja ilus roheline ju tegelikult.

Nüüd aga küsimus,kuidas ta mõjub seal olevatele kevadistele sibullilledele-sibuliirised,koerahambad,jumalatelilled,alpikannid???
Iirised,on nagu nad on.Oma kahjustuselaksu said nad juba selle pika sügisega kätte ja siis veel pea olematu lumega -31C.Eks kevad näitab.
Igihaljaste rododendronite lehtedel on kahjustud.Tundub,nagu päikesepõletus,aga mul on juba novembrikuust korralikult varjutuskangas ees.Ise kahtlustan külma,sealgi lumi pea olematu.Kahjustunud on just noored taimed,paari viimase aasta istutatud.
Vaesed kaktused selles külmas vihmas.Tänase seisuga on kõige rohkem  kahjustada saanud just sügisel lillaks muutunud O.compressa.Teised enam vähem,aga kui nii edasi,siis võib veel kahjustus neil välja lüüa.Eks kevad näitab.
Selline siis aiaolukord.
Aga täna on ikka vastlapäev ja panin just hernesupi keema ja vastlakuklid ootavad.Liugki tehtud, seda küll siis kui libisesin  korralikult vihmast porisel pinnal.

Vanarahva ilmaennustus- Kui on soe vastlapäev, tuleb soe kevad.


opuntia compressa kahjustus sügisel lillaks muutunud kohtadel

Alpialal 
Juba tulbidki pistavad ninad maast välja

Vanemad taimed ilusad
Noor kahustusega taim,kuhu päike üldse peale ei paista




Saturday, February 6, 2016

PÄÄLINNAVARES

FOTOJAHT


VEEBRUARI ALGUS

Veebruar algas plusskraadide ja vihmaste ilmadega.Eriti vihmane ja tuuline oli küünlapäev(02.02).
04.02,aga kattus maa õrna lumega,ning reedel öösel oli termomeeter meil-7,2C juures.Täna terve päev ilus talveilm-temp.+2.2C ,päike paistab ja maas kerge lumekiht.
Olin sel  muutliku ilmaga nädalal Tallinnas ja pildidki mereäärsest olust.Jää oli koondunud just ranna piirkonda ja lausa kaldale,poolsaare tipu pool aga meri täiesti jääst vaba.
Minule,maismaarotile jälle uus  vaatepilt.