Saturday, July 30, 2016

PÄIKESEKUIVATATUD TOMATID

Kuivatasin sel aastal esimest korda tomateid.Ei tea miks,aga eelmistel aastatel olen neid massiliselt purki
teinud.
MINU MEETOD:
Tegin sõna otseses mõttes PÄIKESEKUIVATATUD TOMATEID.
Nii olen kuivatanud juba aastaid õunu,pirne,ploome ja teinud paaril aastal ka marjakrõpse.Ei kasuta kuivatit vaid väga algelisel tasemel.


Pool ämbrit tomateid lõikusin plaadile,riputasin natuke soola ja pipart ja panin plaatidega aurutamise lõppedes puupliidi raudalele telliskivi peale,et oleks õhus.Hommikul pliidi jahtudes viisin plaadid õue lauspäikese kätte,katteks võrk kärbeste ja sitikate eest.Vahepeal keerasin neid ka ümber.Õhtul tõin tuppa  ja teine päev samamoodi.Täna kolmanda päeva lõunaks olid täiesti kuivad.Oli ka kolm võrratult ilusat päikesepaistelist ilma +30 ringis.
Panin purki ja valasin peale külmpress oliiviõli ja külmkappi.
Poolest ämbrist sai pooleliitrine purgitäis kuivatatud tomateid.
Täna läks uus laar.Kuna täna saunapäev,siis praegu saunalaval kuumas õhus.Kui saunas ära käime ja niiskus leiliruumist välja saab,siis lähevad ööseks uuesti lavale.Homme olenevalt ilmast,kas õue päikese kätte või siis elektriahju +50C peale ja uks natuke lahti.Selle kuumaga lihtsalt puupliiti ei küta.Jahedamate ilmade korral ikka puupliidi soojatele raudadele ööseks ja kui vaja siis päeval veel elektriahju ka.Nii saan 2.5-3 päevaga kuivatada nii puu-kui köögivilja.
Ei mingit liigset energiakulu,kõik olemasolev energia saab kasutatud.Nii toimin ka õunte ja teiste puuviljade kuivatamisega juba aastaid.Tomatid siis esmakordselt,aga edukalt.

28.juulil lõigatud tomatid
29 .juuli seis
29.juuli päevane seis lähemalt
Nii õues lauspäikeses võrgu all kuivasid
Purgis külmpress oliiviõlis 30 juulil

Thursday, July 28, 2016

HOIDISTAMISE LAINEL

Täna juba 5 päev suurt kuumust . Eile ja ka täna siiani vihmata.Täna,küll korraks läks pilve ja oli kuulda müristamist,kuid läks meist mööda ja jälle päike väljas,kui temp.langes +24C ,
Eile õhtul,kui õhk jahedam korjasime marjad ära ja täna hommikul vara hakkasin mahla aurutama ja kurke tegema.Üldiselt selle kuuma ja vihmaga tuleb kurke massiliselt ja ka tomatid on massiliselt punased.Kurke on juba teine kord sisse teha.Rohkem pole mõtet teha,sest ei jõua niipalju ära talvega süüa.On söödud,hapendatud ja naabritele jagatud.
Täna sai lõigatud tomateid kuivatamiseks-proovin esimest aastat oma nn.päikesekuivatatud tomateid teha,eks näis kuidas õnnestub.Kuivatit mul ei ole,aga saab ka teistmoodi.Eelmine aasta ju tegin marjakrõpse ka lihtsalt päikese käes ja elektri ahjus vähehaaval kuumust andes.
Nüüd mul hoidistamiseks ka kõrvalhoones spetsiaalne ruum valmis ja hea lahe tegutseda.


Wednesday, July 27, 2016

KUUMAPAOS

Peale eileõhtupoolset kümneminutilist rahehoogu,mis hiljem vihmaks üle läks langes õhtuemperatuur momentaalselt seitse kraadi+23C.le.Oli kohe õhku,mida hingata.
Täna jälle pea sama kuum +28,3C ja niiskusest õhk,nagu saunas.Ega väljas midagi teha ei taha ja ei saagi,siis jalutasin viludas metsa all koos fotokaga.
FOTOJAHT

Tuesday, July 26, 2016

JUULILÕPU TROOPIKAKUUMUS

Täna meil juba kolmas päev,kui keskpäeval viludas küündib termomeetri näit üle +30C.Täna +30.8C.
On väga lämbe ja niiske.Kahel eelneval ööl on olnud äike.Õnneks on äike ainult servaga meie kohal,aga sadu on nii mõlemal ööl ikka korralik olnud,mis paduka mõõtu.Juulis on sademeid meil olnud ikka väga palju.
On päevaliiliate ja hortensiate aeg.Kahjuks mul sel aastal suurelehised õit ei näita,aga nii aed-,kui puis- ja saagjas hortensiad õisi täis.Mõned küll veel alles väga nuppus.
Sel aastal eraldi väga neid ei tutvusta,kuna enamus sai eelmine aasta juba tutvustatud.Sügise poole püüan uute värvimuutust ikka jäädvustada.

Puishortensiad-imelised õitsejad
"Pink Annabelle "õis 
"Strong Annabelle" õis
"Hayes Stardust" õis
Metsa ääres täispäikeses veel-."Annabelle,""Grandiflora "ja ees "White Dome"
Suurelehistest ainsana õit näitav -"Luua Roosa"
  SAAGJAS HORTENSIA: Hydrangea serrata-"PREZIOSA" on igal aastal õisi täis.Ei kahjustanud Teda ka see talv.
Imeilus oma säravroosade õitega
Aedhortensiad erinevas õitsemisjärgus
Siin metsaääres uus aedhortensiate ala,kuhu olen 3 aastal uuemaid sorte istutanud
Mõni üldvaade ka minu tiigiäärsele salaaiale kolmest küljest.



Monday, July 25, 2016

EI SAANUD KODUS ISTUDA

Minagi ei saanud kodus istuda,käisin Avatud Talude raames Aiasõbras,BRETI kodumeiereis sinuhallitusjuustu suppi söömas ja veel Luke mõisapargis.
Hommikul juba ilm kuum +27C,mis keskpäevaks küündis meil isegi +29,5C ja lämbe.Öösel kella viie paiku jõudiski äike meiemaile,mis kallas ikka korralikult.
Kuigi Tartumaal oli Avatud Talude raames kohti päris palju,siis minu reis piirdus kolme kohaga,et jõuda ka kodus veel muru niita.
Hommikul esimeseks kohaks sai Aiasõber.Käisin lihtsalt vaatamas päevaliiliate õitsemist,täistunnil korraldatavatele giidiga aiaekskursioonist loobusin
Läti aretised on saanud endale eraldi peenra
Läti sordid on  rikkalikult õitsevad
Edasi Luke poole Breti Farmimeiereisse.
Seal sai kuulatud nende talu alguslugu kuni momendiseisuni,vaadatud koduloomi,käidud farmi laudas,kuis piim maa alt torudest jõuab otse juustukotta.Läbi suure akna sai piilutud ka juustukotta.Kohapeal pakuti maitsmiseks erinevaid hallitusjuustusorte ja snäkke juustuga.Kõigile soovijatele ka imehead juustusuppi.Töötas ka vana hea onu Eskimo jäätisemasin.Kaasa ostsin erinevat hallitusjuustu.



Sealt edasi Luke mõisaparki,mis on veel renoveerimisjärgus peahoonega.Kärnerimaja ja park olid aga juba renoveeritud.  Jalutasime paremini säilinud Tartumaa mõisaaias.Park asub kolme eri kõrgusega tasapinnal,mida ühendab lai kivitrepp,trepi ääristel lõvikujud.Alumisel terassil mõisaaegsed vanad pärnalabürindid ja võimas pärnaallee,mille lõpus Eva kuju.
Voika ojale on kaskaadidena rajatud viiest tiigist tiikide süsteem,kuis vesi voolab nende vahel.Kõigi tiikide vahel sillad,kus sai ühest aia osalt teise liikuda.


Mõnusad pergolad istumiseks
Renoveeritud kärnerimaja

Saturday, July 23, 2016

ÜKS ROHUTIRTS LÄKS KÕNDIMA....

Suveõhtul on juba kuulda tirtsude sirinat ja see kostub ikka tiigi poolt.Täna päevaliiliatel äraõitsend õisi eemaldades leidsid sealt õige mitu siristajat.Ei saanud kohe muidu,kui pidin fotoka tooma.
FOTOJAHT: