Sunday, January 29, 2017

JÄITENE JA SOMPUS

Kahel eelneval päeval on meil olnud tihe udu ja maapinda katab jää,kus grammikenegi märga on.
27.01 ja 28.01 kuni
õhtuni tihe udu ja temperatuur 0C juures,mis on tekitanud maapinnale ja taimedele jääkihi.
Kukk kires eile uue algava kukeaasta paksus udus avatuks!
Täna ilm pilvine ja sompus,kuid udu hajunud.
 Lõunaks on temteratuur natuke tõusnud(+1.8C) ja maapinnast kõrgemal taimedel on see jäide sulanud.Üksikutes kohtades on kõrgemal  näha veel taimedel jääkristalle aga maapinnal on täielik liuväli,isegi näiliselt paljal murul saab jääkristallidel liugu lasta.
Hetkeseis.
Lõunaks on räästas tiluma hakanud

Friday, January 27, 2017

ERM

Eile käisin ka mina lõpuks Tartu Aasta Teoga tutvumas.
Maja väljast eilse sompus ilmaga erilist muljet ei avaldanud,aga näitustega jäin küll väga rahule.
Maja 1,5 tunnine giidiga külastus ja pärast veel teine niipalju iseseisvalt.Arvan,et ilma giidita ei oleks emotsioon selliseks kujunenud.Soovitan kindlasti ,kes veel käinud ei ole. Aega aga tuleks  varuda piisavalt.
Loomulikult kõike ei saanud süveneda ja ka osade väljapanekuteni ei jõudnud  3 tunniga.Kahjuks aeg oli limiteeritud ja edasi kell 19.00 Sadamateatrisse "Meie oma tõde,meie oma õigust"vaatama.Vahepeal peab end ka kultuurselt harima!

Eelnevalt olin kuulnud erinevaid muljeid,aga oma silm on kuningas.
Kaks püsinäitust
1."Kohtumised" sai mööda ajarada käidud tänapäevast  kuni kiviaega,põigates eriajastusse.
Nägin oma silmaga  eestlaste loodud kosmosesatelliit ESTCube-1  ja pikutasin nutivoodil,kust tõustes vaatasin veel oma pilti valgetel voodilinadel.Nostalgitsesin nõukaajas.Loomulikut ka see kirgi kütnud  "Neitsi Maarja" kildudeks purunev ja uuesti kokku tervikuks koonduv eksponaat. Huvitavaks tegid kogu väljapanekut asunud interaktiivsed tablood.Ei olnud lihtsalt tavaline muuseumi väljapanek vaid said ise uurida ja puurida.
2."Uurali kaja" keskendub soome-ugri tahvaste elu-olule.Võimalik jälle vaadata nii nende hütikesi,kui elu-olu koos interaktiivste lauakestega,kus võimalik vaadata nii nende menüüd lausa retseptideni välja.Väga vahvad olid ka teemadekohased meie animaatorite tehtud multifilmid nende ajaloo ainetel.Põnevust jagus.
Ega meil vist rohkem interaktiivsete tabloodega varustatud väljapanekuid rohkem ei ole ,kui veel ka Tallinna Teletornis.Endal õnnestus paar aastat tagasi külastada ka Milanos Leonardo da Vinci interaktiivset muuseumi.
Jäin väga rahule ja nüüd ootan,et mõni uus näitus veel lisanduks.  Siis veel aega varuda  ja püsinäitus uuesti süvenenumalt üle vaadata.Tahaks minna kevad-suvel ja siis ka väljast ümbrusega tutvuda.Eks haljastus ei ole veel kindlasti paigas,aga ehk hoone ise jätab valges  parema mulje,kui eile uduse ja sompus ilmaga.Õhtul pimedas tulede säras oli hoopis meeldivam pilt ka väljast vaadates.

Tuesday, January 24, 2017

24.JAANUAR KIVILAS

Kui paar päeva tagasi oli terve kivila veel ühtlaselt kaetud jäise lumekirmega,siis peale eilset vihma-lörtsisadu on nii mõnigi taim nähtavale tulnud.
Kivila on üks põnev koht ikka aasta läbi!Uudistan neid esimesi lumest piilujaid nagu laps lelupoes.Ega muid taimi pole ju sel ajal eriti huvitav jälgida,välja arvatud alpikannid.
Minu üllatuseks on nii mõnigi kivirik kohe varsti valmis õit näitama.Enamus taimi ikka veel jäise kihi all peidus.
Väike ülevaade jaanuarilõpu kivilast.Tahaks seda kivila elu-olu sel aastal kajastada nii  talv-kevad-suvi- sügis,sest seal on alati midagi huvitavat.
Alustuseks siis talviselt.
1.Igihaljas kevadik"Napoleon"-sügisel Kristiinest ostetud

2.Kivirikud-Saxifraga 'Haagi" on juba vägagi kevadine,enamusel sildid veel välja sulamata




Saxifraga cotyledon-püramiidkivirik
3.Penstemon davidsonii-minu pisike on ka siiani ilus

4.Ümaralehine kivikress ka piilub lumest

5.Veel piilujaid



Sunday, January 22, 2017

ON JA EI OLE....

Selle aasta jaanuar on ja ei ole ka talv.Ilm pöörab miinustemperatuuridest plussi lausa mõne tunniga.Eile õhtul näitas termomeeter-5,2C,siis hommikul oli juba +2C.Päeval lausa +3C.Mingisugune õrn jäine lumekiht ikka katab maad ja libe on.
Reede hommikupoolikul näitas korraks päikest,aga muidu enamus ajast pilvine.Päev on ikka natuke pikemaks läinud - kui ainult päikest rohkem oleks.
Kuigi endiselt veel pooleldi talveunes ja eriti kevadele ei mõtle,siis tahes tahtmata lähen kaasa "näoraamatus" tõstetatud kevadiste taimeuudistega.Nii sai ka esimene taimetellimus tehtud ja eile klõbistasin ka veel ühe tellimise, mõeldes kevadele.Ega sealt erilist kvaliteeti oodata ei ole,aga vaatasin,et sõrmekaitsmeid annab vahetada ka teistele kinnastele.Parema käe nimetissõrm kulub alati nii kiiresti.Ehk näis,millised on,aga hind oli soodne.
Seemnekarbis sai inventuur tehtud ja reedel Tallinnast koju tulles käisin ka Tartus seemnepoest läbi ja ostsin puuduolevad seemned.Kaugel see külvaminegi enam on!
Nii,et aianduslik algus on tehtud ja ka lugemine on aianduslik.Sai läbi loetud M.Biggs "Suured aednikud" ja V.Aitsami "Putukafriigi päevaraamat"ja praegu käsil J.Annist "Puudest ja põõsastest puust ja punaseks".Selle viimase raamatu tahaks koju muretseda.
Selline siis see jaanuar siiani:


Priimulate ala
Kasvuhoones kuldkingad ja okt.külvatud priimula on tärganud detsembris
Eelmine nädal Kakumäe rannas

Väga vahvad lumetaldrikud hulpisid ranna ääres

Sunday, January 8, 2017

PEALE KOLMEKUNINGAT

Vesisele detsembrile on jaanuari algus näidanud ka talvevõlusid ja ka külma.Lumega on meil ainult kitsi olnud.
Päevased temp.
01.+5.8C
02.+1.2C
3.01 -0C
4.01 - 6C  väga tuuline ,tuiskab
5.01 -11C väga tuuline
6.01 -14.6C õhtul langes -23C
7.01 hommikul -23.4C,päeval päike ja -14,4C ning õhtuks oli tõusnud -10C.
8.01-8.6C-
Seda kõike 1 cm paksuse lumega.
Eelmise aasta (2016a  )jaanuarikülma rekordini õnneks ei jõudnud,siis oli meil 8.01 hommikul -31C ja lumeolud samad.






Ajaloo jaoks taimed jaanuarikülmas:


Wednesday, January 4, 2017

KISUB KÜLMAKS

Uus aasta sai vastu võetud vihmasajus,siis 3 jaanuari hommikul maa kergelt valge ja temperatuur miinuspoolel.Panin rododele varjutuskanda ka 3.01 ette.Oleks nagu ette teadnud,et ilm pöörab tuisule ja külmemaks, sai vähema külmetamise ja tuulevaikusega ette.Külmade saabudes kindlasti juba esimene päike hakkab muidu kurja tegema lehtedele.
Täna ikka tõsiselt tuuline ja külm.Päeval -10,8C ja suur tuul,mis teeb ilma veel külmemaks.Lund  maas väga vähe.
 Oli vaja Tartus käia ja sõitsin lennujaama kaudu Ülenurmele ja sealt edasi linna.Tartu lennuvälja kandis oli ikka tõeline tuisk,kuna ise roolis ei olnud siis õnnestus ka pildistada läbi autoakna.
Tagasiteel ka väike peatus Elva jõe juures ja sai mõni pilt klõpsitud voolavast veest.


JÄINE VETEVOOL