Tuesday, February 12, 2013

VASTLAPÄEV

Sel aastal siis vastlapäev täna 12 .veebruaril.Vastlapäev on liikuv püha ja minu teada noorkuu teisipäev,mille kuupäev sõltub ülestõusmispühadest.(Ülestõusmispüha peetakse esimesel pühapäeval,mis järgneb esimesele täiskuule peale kevadist pööripäeva(Vikipeedia andmetel)). Igavesti keeruline ajaarvamine,aga selge on see,et on liikuv püha.
Liulaskmisest ei hooli,aga vastlakuklid ja hernesupp see on ja jääb vastlapäeval.
Eelmisel aastal12.veebruaril  2012 a. oli külm ilm. Meil hommikul -23.4,mis õhtuks oli juba -8,9 C ning lõpetas ligi kaks nädalat kestnud suure külma.
Meil täna hommikul -3.7C ja päeval sula. Päev on pikenenud juba tubli kukesammu võrra.Nädalavahetusega võrreldes oli kohe suur vahe-reedel oli veel hommikul hämar ,aga täna lausa valge.Ja kuidas veel täna hommikul tihased laulsid kui tööle läksin-võrratu!
Vägisi hakkavad mõtted liikuma kevade suunas.Päevad mööduvad kiiresti ja kaugel see kevadki enam on-ainult 36 päeva astroloogilise kevade alguseni!
Enamus tellimusi tehtud-roosid,hortensiad ,iirised. Rododendroneid uurin ja puurin!Sealgi juba soovid leitud.
Uurin just kust saaks uusi liike.
Avastasin,et Järvselja PK on müüginimekirja tekkinud uus ,mind väga huvitav liik-Apalatši rodo Rh.arborescens (looduslik liik Apalatši mägedest Põhja Ameerikast )eriti külmakindel.Kevadel võtan Järvseljaga kohe ühendust.
Teised mind huvitavad liigid on Läti Zalenieki Pk Sinna saadan kindlasti aprillis maili,et nad minu jaoks Siguldasse kaasa võtaksid kaks liiki- Rhododendron carolinianum ja Rhododendron obtusum ning sordi Rhododendron 'Silver Slipper'  (-32)
Praegu veel mõnus talveilm,aga esimesed külvid tärkavad juba.Olen alati varakult külvanud salati ja maitserohelise,nii ka sel aastal. Lilled ja paprika ning tomat on plaanis märtsi esimestel päevadel külvata.
Kevad aknalaual.



             

3 comments:

  1. Väga usin oled olnud, mina hakkan küll alles märtsis külvama ja tomati külviaja olen lausa kuu lõppu lükanud, sest ma ei tea, mis väega, aga nad kasvavad mul lühikese ajaga nii suureks, et ma pean nad alati kuu aja pärast välja istutama.

    Kogu veebruar on olnud ilus ja leebe, võikski ju niimoodi kevadesse sammuda.

    ReplyDelete
  2. Ma ka pühapäeval külvasin, sai lobeelia ja petuunia seemneid külitud. Märtsis läheb suurema hooga asi lahti. Sellel aastal on talv olnud suhteliselt leebe ja vesine. Vahepeal siin natuke külma oli, aga meil siin mere ääres on ikka väga soe olnud. Meri ka lahti veel. See ei külmugi ära ma arvan.

    ReplyDelete
  3. On mis kenad rohelised ninakesed ülespoole sirutumas.

    ReplyDelete