Thursday, July 11, 2013

MAASIKAS ON KAHJURID

Selle aasta maasikasaak oli üsna korralik,viimased marjad nagu kuivasid ära.Lehed muutusid ka täpiliseks.Täpsemal uurimisel ja maasikakasvatajatega rääkimisel selgus,et paljudel on sama häda.Tõenäoliselt on tegu kas Punase kedriklesta või maasikalestaga.
Lõikasingi lehed ära ja viisin põletusse ja pritsisin Vertimeciga.Nädala pärast tuleb veel pritsida.
 

Kedriklest
Ebameeldiva üllatusena on maasikaid asunud avamaal tugevasti kahjustama ka kedriklest. Viimaste suvede pikad kuumad-kuivad perioodid on sellele parasiidile olnud ülimalt sobilikud. Näib, et must kilemultš soodustab lesta arengut veelgi.
Nõrgemalt tabandunud taimedel ei paista lesta toimetamine väga välja. Luubiga uurides on aga lehe alaküljel näha õhkõrna võrgendit ning putukaid endid askeldamas. Tugeva nakkuse korral on kogu taim rääbaka väljanägemisega: lehed on kahvatumad kui tavaliselt ja kollakate täppidega, osa neist veel pronksja varjundiga; marjad ei kasva suureks ja kipuvad punaseks minemise asemel hoopis pruunikaks tõmbuma, olles pragulise pinnaga. Osa viljadest kuivab, ilma et jõuaks pehmeneda. Osa muutub siiski pehmemaks ning omandab magusa maitsegi, kuigi see on mõrkja kõrvalmekiga.
Tundub, et kedriklest mõjub eriti laastavalt sortidele ‘Polka', ‘Bounty' ja ‘Korona', samas kui ‘Jonsok', ‘Senga Sengana' ja ‘Florence' näivad olevat vähem tundlikud.

Maasikalest
Erinevalt kedriklestast tahab maasikalest just niiskemat keskkonda ning parasiteerib eelistatult noortel lehehakatistel. Maasikalesta kahjustuse korral on noored lehed kahvatud ja krimpsus, tugeva kahjustuse korral hävinevad need juba enne täielikku väljaarenemist.


No comments:

Post a Comment