Tuesday, February 18, 2014

ESIMESED KÜLVID

Poriaeg!
Eile terve päev  vihmasadu,kohati tugev.Kõikjal pori.Lund ei ole enam kuskil.Tänase tuulise ilmaga on natuke maa kuivemaks muutunud.Ilm igati aprillilõpule sarnane.
Reedel tegin esimesed külvid - basiilik ja käsnkõrvits.Eile olid juba ninad mullast välja pistnud.Neilgi väga kiire-4 ööpäevaga.
Leidsin huvitavad seemned ja tekkis huvi kasvatada.
Käsnkõrvits e.Luffa oli vaja tegelikult varemgi mulda pista,et nuustikuks kasvab.Proovin,eks näis kuidas õnnestub.Nüüd siis sügisel oma nuustikuga sauna!
Teine huvitav leid oli Arahiis e. maapähkel.Selle külvan aprillis.Pidi kasvuhoones tomatite vahel kasvama ja lausa tomatitele kasulikke toitaineid andma-elame-näeme! Seemnemaailma kodulehelt!
Kõige lihtsam kasvatusviis on istutada arahiis kasvuhoonesse tomatite vahele. Esiteks, tomatite alumised lehed me murrame ära ja loome vajaliku kasvuruumi arahiisile (kõrgusse nad eriti ei kasva), aga arahiis omakorda oma juuremügaratega (bakteritega) annab tomatile vajalikku lämmastikväetist. Arahiis kasvab lavas koos tomatiga hästi (arvestusel, et tomat pole liiga tihedal istutatud ja on üles seotud, mitte ei vaju arahiisile peale). Siis on vaja taimi juulis vaid 1-2 korda mullata ja sügisel saaki koguda. Juuni lõpus peaks arahiis õitsema (kõrgus 15-30 cm). Õitsemine kestab kuni augusti keskpaigani. Juuli lõpus mullatakse taimi komposti ja aiamulla seguga 3 cm kõrguselt. Augustis tehakse seda veel 2 korda 1,5-2 cm paksuse kihiga. Koristatakse septembri keskel kui lehed koltuvad. Taimed kaevatakse välja, ettevaatlikult raputatakse muld ära, kuivatatakse koos põõsaga (kaunu ei eraldata). 10 päeva pärast eraldatakse kaunad ja hoitakse nii mahapanekuni, jättes seemned koortest puhastamata.
Nii see on-kevad kripeldab kõvasti,sellele aitab kaasa ka ilmastik. Sain oma esimese külviga suurema kevadigatsuse rahuldatud.
Paari nädala pärast tõsisem külviperiood.
Vene portaal: talvekülmad on Eestis selleks aastaks läbi!

Käsnkõrvits tõuseb
Taimeke lähedalt
Basiilik

6 comments:

  1. Kas käsnkõrvitsa seemned ka seemnemaailmast? Päriskõrvitsaga ma jantida ei viitsi, viljad mu jaoks liiga suured, ei jõua ära süüa ja marinaadis asju ma ei söö. Aga käsna läheb ikka vaja.

    ReplyDelete
  2. Põnev, põnev. Aastaid tagasi leotasin huvi pärast nii rohelist kohviuba kui ka maapähklit, seda tavalist. Idud ilmusid imekähku ja mingid kasvud ka, uduselt mäletan :)

    ReplyDelete
  3. Mõlemad Seemnemaailmas müügil- Vähelevinud kultuuride all

    ReplyDelete
  4. Põnev jah, aga ma arahiisi ei himusta. Basiilik on aga külvatud.

    ReplyDelete
  5. Arahhiis oleks huvitav, kui oleks loota vilju. A ma olen skeptik. Kohvipuud aknalaual pidada saama kasvatada küll. Pipart ka :) proovige järgi.
    Aga põnev. Anna kindlasti teada, kuidas läheb!

    ReplyDelete