Thursday, October 27, 2016

VIINAMARJADE SÜGISLÕIKUS

Täna +5C ja sajuta.Lumi sulanud,kuid juba lubatakse uut lörtsisadu.Tuli tänane kuiv ilm lõikuseks ära kastuada.
 Hakkasin täna viinamarju tagasi lõikama.See on töö,mida kevadesse lükata ei saa.Kevadel varakult on taimedel juba tugev mahlavool.
Lõikan alati sügisel okt.lõpul,novembri alguses,kui viinapuudel on lehed langenud ja kindlasti sula ilmaga,muidu on oksad väga haprad ja murduvad mahapainutamisel.Enne lehtede langemist ka ei lõika.
Lõikan ära kõik viljakandnud oksad ja veel peenemad oksad.Sel aastal lõikasin veel mõne päris jämedagi ära,kuna põõsas laiutab täiega.Siis painutasin oksad maadligi ja muldasin nagu roose.Enne püsiva lume tulekut panen neile paar kuuseoksa lumekogumiseks.Kasvuhoone taime lõikan rohkem tagasi ja ka muldan,ning üle -10 C pakasega panen kuivade lehtedega kotid peale,sest kasvuhoonesse lund ei tule.
Nii olen toimetanud aastaid ja on siiani elus.Esimesed taimed muretsesin aastal 2000 Jaan Kivistiku käest. ja neid ma püüan oma tarkusest hooldada.
Kevadel lõikamist ei toimu,aga seon nad üles raamistikule.
Suvel eemaldan rohtsed võrsed ja viljakobaratega oksal ka peale paari lehte lõikan oksa tagasi.Oksale olen jätnud 2-3 õiekobarat.Viljade arenedes eemaldan ka lehti,nii et päike ligi pääseks.Kõik suhteliselt sarnaselt tomati kasvatamisega.
Mul aedniku väike niiskuskindel fotokas pea alati taskus ja siis tegin ka mõned pildid.

Kasvuhoone taim
Hallituse vastu riputasin mullale sinepipulbrit
Kuivad lehekotid ootamas

3 comments:

  1. Põhjalik. lasin Ülol ka tutvuda, et kuidas ta peaks viinamarju lõikama, eriti kandeajal. Meie omasid pole kunagi maha painutanud ega mullanud. On ka kenasti vastu pidanud, aga need on ka karmimate tuulte eest kaitstud kohas.

    ReplyDelete
  2. Küll on hea, et meelde tuletasid. See meil veel tegemata, liiga vara enne külmi seda ju ei tee, aga nüüd tahaks aiaaskeldustega oktoobris ühele poole saada. Meie pole viinapuid maha painutanud ega mullanud, nad on istutatud sügavale nagu roosid ja peal on korralikult paks kergkruusast multsikiht. Lõikus käib muidugi ikka sügisel.

    ReplyDelete
  3. Hea, et meelde tuletasid.:) Meie omad on küll väikesed, aga lõigata tuleb ikka.

    ReplyDelete