Sunday, November 18, 2018

ALPIKANNID JA SÜGISTAEVAS

Täna hommik ilus ja päikesepaisteline,kuid tuuline.
Kuni lõunani toimetasin aias,kuigi sügistaevas toimus päikese võitlus pilvedega.Lootuses ka vikerkaart näha võtsin fotoka tasku,aga ei mingit vikerkaart kahjuks.Klõpsasin siis mõned pildid nii sügistaevast,kui alpikannidest.
Saime 10 minutit rahesegust vihma ja kogu lugu.Sel aastal ei ole mina vikerkaart näunud,eelmisel aastal oli aga tihedalt vikerkaar taevas.
Täna sibistasin natuke 3 aastat prügikottides laagerdanud puulehti sibullillepeenrasse ja hortensiate ümber.Vaatasin,et osad hortensiate juured olid lausa maa peal ja üllatuseks nägin ümaralehisel alpikannil õienuppe,varem olin neist lihtsalt mööda kõndinud.Hortensiad lõikasin sibullillepeenras tagasi ja kohe parem ülevaade,muidu hortensiate varjus peidus ,aga neile meeldib seal.
Naapoli alpikanni südamiku juures ka noored taimed,ei teagi mida kevadel teha,kas proovida laiali istutada või las jääda.Nüüd mõtlen mida teha ja kuidas saaks nii,et taim külvaks rohkem laiali.Kas peaks krussis seemnevarre sirgu tõmbama sügisel või kevadel,et külv ei toimuks ainult emataime südamiku juures.Ehk on kellelgi head nõu pakkuda?
Selline siis sügisene seis alpikannidel.
Cyclamen coum
Cyclamen coum

Cyclamen hederifolium
Küll krussitab-peenikest peret on oodata
Imeline alpikann (C. mirabile)-on sel aastal õiteta,nüüd hakkab lehti looma.On mul potiga kasvuhoones ja sinna jääb,suve veetis koos potiga õues hortensiate vahe.

Euroopa alpikann (Cyclamen purpurascens) on sel aastal kehvad lood,kaua oli surnud olekus ja ei kippu,ega kõppu,kuni augustis ajas paar lehte välja ja nüüd kolletuvad needki.Eks näis mis kevad toob.

Kiliikia alpikann (Cyclamen cilicium )ei ole ennast siiani näidanud ja tuleb vist hukkunuks lugeda,kevadel otsin mugulat vähemalt,nüüd ei hakanud puutuma

Lõunatürgi alpikann (Cyclamen pseudibericum) hukkus talvega ja kevadel otsisin mugulat ja leidsin mädanenuna.

Kokkuvõtteks-alpikannidest on minu aias meeldinud ainult Cyclamen hederifoliumil ja Cyclamen coumil,õitsevad ja on järelkasvu,teistega on kahtlane värk.

Kui mina peenras toimetasin siis taevas käis pilvede võitlus päikesega.Päeval sadas lehiseokkaid tuulega ja paar puud hakkavad juba raagu jääma.



No comments:

Post a Comment