Monday, July 26, 2021

TEINE KUUMALAINE JUULIS

 Kuni 18 juulini kestis esimene kuumalaine üle +30C temperatuuridega.Vahelduseks 19 juulist ilm natuke jahedam +25C juures ja tuuline.Kohe külm tundus see ilm nii järsku,aga õhku oli ja viludamat ilma,aga mida ei olnud see on VIHM.  Jahedam,kui nii võib öelda (+22-+25C)oli kuni 23 juulini.Õine õhk oli jahedam +10C juures ja jahutas.

24 .juulist järjest ilm kuumeneb (+28.7)ja uus kuumalaine kohal.Täna juba jälle +32C,vihmast võib ainult unistada.Viimati saime vihma enne jaanipäeva ja kuu aega mitte üks piist vihma selle kuumaga.Kõrbeme täielikult ja see ei ole suusoojaks öeldud.Saksamaa Holland ja Belgia üleujutustega hädas,kogu niiskus on sinna koondunud.Igaõhtune kastmistuur on hoidnud aiavilja ja ka osad lilled ikka veel elus,kuid muru on täiesti kõrbenud ja ilma kastmata oleks kõik selline.Meil ju puhas liivamaa.Tiigivesi kahaneb silmnähtavalt ja kogu aeda ma kasta lihtsalt ei jõua.Muru pole vaja niita vähemalt,viimane niitmine oli juuli esimestel päevadel,pole isegi kõrtki ajanud,mida maha murda!!!

Juuli ilm üldiselt kuum,suvele kohane,saime oma sooja ilusti Eestimaal kätte,pole vaja kuhugi kaugemale otsima minna,Ja ega nüüdsest vist enam väga jälle ei saakski,koroona jälle selle kuumaga platsis ja nakatusnäidud aina kasvavad meil ja maailmas.Sel aastal ikka väike vahe,eelmisel aastal hakkas näit tõusma ju alles sügisel.

SORRENTO kõrbenud murus 


Kolmapäevast lubatakse vihma,aga ei julgegi kohe loota,eks see ole näha.

Herned kuivasid lausa varre otsas,sibulad ja küüslauk sai eile üles võetud,ega eriti kuivatada vaja ei ole,niigi kuivad ja väikesed.

Roosid õitsesid kiiresti ja Sorrento veel täisõites,kõrbenud murus tänu kastmisele.Olen ikka vähemalt korra nädalas roose kastnud.

Vaatan siin kõikjal õitsevaid Yucca pilte ja ei saanud kohe muidu kui tellisin endale ka Järvseljalt ja kohe 2 taime.Kivilas oli koht olemas ja tundub,et sel aastal isegi kaktused ootavad vihma.

Viinamarjad õues vaatamata külmale kevadele on tänu kastmisele ilusti kobaraid täis ja lootus on saagile,kuigi kevadel oli suur kahtlus.



Kurk ja tomat tänu kastmisele annab saaki ja hoidistamine käib.

Suur kõrbekliima pildis ka.

kõrbekliima maja ees

kõrbekliima maja taga



27.juuli päev kuum,kuid õhtul tõmbus pilve ja oh ime kella 19.00 paiku saime väikese ,kuid tugeva 10.min. vihmahoo,lisaks öösel ka väike sahmakas.Esimene vihm juulis!Hommikul oli õhk värske,kuid pojengipuhma alused täiesti kuivad ja enamus põõsaaluseid samuti.
28-29 juuli ka uuesti suures suves tagasi,päeval päike ja +27C
30.juuli tormituulega ja pilved pidevalt liikusid taevas,õhtupoole halastati ka meile ja saime vihmahoo koos kauguses kõmiseva äikesega.Seekordne sadu oli korralikum ja sai juba kastmise eest.
31.juuli on õhk jahedam +23C ja pilved vahelduvad päikesega,hetkel üks väike pilveke poetab mõne vihmapiisa veel lisaks,taevas pilves ja lootust on rohkemaks
Juuli oli üks korralik suvekuu,päikest ja kuuma ilma rohkem kui oleks oodata osanud,oleks ainult mõni vihmahoog lisaks olnud,olnuks see suvekuu täiuslik.

1 comment:

  1. ka me4ie murulaadne pinnakate on pruun, mis pruun aga kui nüüd veel paar törtsu vihma teeks oleks lootust, et mõned taimed siiski ka ellu jäävad

    ReplyDelete