Thursday, September 30, 2021

SEPTEMBRIKUU AIA-JA ILMAUUDISED

 September algas +20C sooja ilma ja päikesepaistega,ka kodus.Ise käisin Tallinnas lapselast kooli 1 klassi saatmas.Imeilus päev ja elamus.


2-5 september kaks väga külma ööd +2C,päeval ilus ja päikeseline.6-7 sept.tuuline,kuid päeval näitas termomeeter +20C


Nende ilusate ilmadega käisime jõhvikasoos ja korjasime natuke pohli.Oli imeilus metsapäev koos õitsvate kanarbikega-metsateel vingerdas ka korralik rästik,ei saanud ilma ussi nägemata ka seekord metsas käidud.
Ilusad päikeselised ilmad jätkuvad 12.septembrini,ka ööd muutusid soojaks.Toimetan aias ja tegin tellitud tulpidele uue peenraosa valmis ja rohin-rohin ja niidan muru.Selle soojaga vesihein kohe silmnähtavalt kasvab ja sai veel rohimistiir tehtud,loodan väga et sel aastal viimane.Kaktused lamanduvad ja valmistuvad talvitumiseks,kivilas mägisibilad sügisvärvides.

Sai varasemad viinamarjad ära korjatud ja mahlaks tehtud,õues veel üks nimeta sort ja kasvuhoones "Don Muscat" ei taha veel valmida,hapud veel,ehk ikka jõuavad enne külmi valmis saada.Tomatid veel kasvuhoones septembri lõpus ja paar pikka kurki ka.Eks järgmine nädal tuleb tomatid ära korjata ja kasvuhoone korda teha.
"Don Muscat" ei taha ka kasvuhoones veel valmida


12.sept. õhtul 22.00 paiku tugev vihmasadu ja müristas ja lõi välku,kuid õnneks läks kiitesti kaugemale.

Ilmad muutusid jahedamaks,päeval +10C +12C ja ööd külmad +1C öökülma meil õnneks ei ole olnud.Õunad said võetud ja juurvili keldrisse.Sügisesed tellimised järjest saabuvad,ootan veel tulbi ja sibuliiriste tellimust.Sai Svetalt seemneid tellitud ja sai ka mõni taim seemne asemel,mida Sveta lahkelt pakkus seemnete asemel.Seemned külvamata veel,kuid taimed istutatud.Näpud sügelesid ja sai toakaktuste väike tellimine ka tehtud,Viitar lisas piltidega imelise nimekirja FB ja okkalised jäid jälle näppu,nüüd siis ka tuppa!-loodan ikka piiri pidada.Haigus,mis haigus!


22.september-sügise algus-pilvine ja tuuline,lehed enamus puus,kask ühtlaselt kollane.23.hommik udune ja öösel oli 0 C.
24.sept udu ja lauskvihm koos tugeva tuulega
27.sept. oli meil varahommikul esimene kord kui termomeeter imeväikeses miinuses -0,2C,hall kohati,kuid külmakahjustusi ei olnud.Järgmine hommik tihe udu.

28-30 sept pilves,kuid sajuta ilm,ööd soojemad +6-+7C päeval +15 C-+16 C juures.Puud lehes ja hortensiad imeilusates värvides rohelise metsa taustal.Krüsanteemid avavad väga visalt õisi-Tii omad veel nuppus ja mõne sordi istutasin kuu keskel lausa kasvuhoonesse,nüüd hakkavad tasapisi õisi avama.Kukeharjad on imelised,hilisemad veel õitsevad,

Mees meisterdab kaktuste katteks üht suuremat raamistikku,et kaktuseid niiskuse eest kaitsda.






5 comments:

  1. Põnev peenrakate, kas see jääb lume tulekul ka taimede peale?

    ReplyDelete
    Replies
    1. See ongi talveks uutele tellitud kaktustele,et oleks ühes tükis.Niiskuskindlus uuematel sortidel on tagatud ehk nii.2015 aastal kaotasin oma kollektsiooni tänu niiskusele.Meie talved on ju teadagi-kord külmetab,siis sulatab ja sajab vihma ja uuesti külmetab.Külma nad ei karda,aga selline niiskus saab hukatuslikuks.Loodan,et aitab uuesti muretsetud kollektsiooni kaitsta.Hetkel on lihtsalt proovimiseks peal.Praegu veel katteta.Kate on liigutatav nii madalale kui vaja,surud rohkem maasse lihtsalt,igast küljest avatud ja õhk liigub vabalt alt läbi.

      Delete
    2. Ma proovin mõelda...kui lumi, palju lund tuleb selle peale, siis vajutab taimed maha ja ummuksisse. Samas, kui lumi pealt ära ajada, siis võib jälle külm ära võtta. Kas neid on nii palju, et kuidagi üksikult katta poleks võimalik? Ma toetan klaasid kivide peale, nii et õhk läbi käiks ja katan üksikult. Vahepeal on muidugi paksult lume all kõik. Kaktusi on mul ainult üks, kuid on muid niiskustundlikke tegelasi.

      Delete
  2. Haigus on ravimatu. -aga mina ka mõtlen, et kuidas sa paksulume korral selle kattega käitud

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eks elu näitab.Idee sain rootslaste ja taanlaste külmakindlate kaktuste kasvatajate kodulehtedelt.

      Delete