Sunday, January 30, 2022

JAANUARI LÕPP GRANDE FINALEGA

 Naised on ikka võimsamad, võib nende torminimede põhjal öelda! 2010 aasta detsembritorm "Monika"oli meil võimsam kui täna öine VALTTER! Kuigi ka see tõi korraliku kaose paljudes kohtades.Eks meil oli ka sel korral see torm nõrgem kui põhja pool.Kesk-Eestis olid kahjuks ka paljud autod lumevangis ja liiklus häiritud nii õhus,merel kui maal.Aga seda märga lund andis rookida terve hommikupooliku väheses vihmasajus.



Juba õhtul kell 23.00 paiku aknast välja vaadates ei näinud lumemöllus naabrite maja,kartsin hullemat selle pildi järgi.  Elekter jäi ka meil alles.Täna sai terve hommikupooliku lund kühveldatud-mina lumelabidaga,mees väiketraktoriga.Lumi märg ja raske.Seda oli sadanud ja tuisanud erinevalt,kohati 2-3 cm kuni 20-30 sentimeetrini.Eriti paks kiht oli tiigi ääres kaktuste juures,ju sinna kalda alla jäi enamus lund pidama.Kui eile veel piilusid mõned kaktused lume alt siis täna ei näinud kattega kõrgemat kohta isegi-üks suur lumemägi.Kui ei oleks keppe koos helkurribaga pandud ei leiaks kohta üles.Lund lubatakse veel.

eile kaktused

täna kuskil siin-




Jaanuarist üldiselt ka

Aasta algas 0 kraadi ja vähese lumesajuga.Edasi temperatuurid vahelduvad 0C kuni 11.jaanuari -21Cni.Ilm nagu Ameerika mägedel.Maa on kogu aeg valgeks jäänud-sajab ja sulatab,ning kohati teed lausa nagu uisuväljad.Ise ilma naelteta eriti ei liikunud.Päikest on olnud väga vähe,mõnel üksikul päeval ja siis olen teinud ka pikemad tiirud metsas.Üks selline imeline päev oli 15 jaanuaril,kuis õhus oli lausa kevadet tunda.Härmatist on ka päris tihti .Ja need kitsed,olgu tuisk või päikesepaiste ikka platsis.Ringi liigub 12 kamp.

Jaanuar tõi ka uue aasta kingituseks kõrged elektriarved ja väga rahutu maailma.





17 jaan.lubatud torm meieni ei jõudnudki -ju siis see "Hanneloore"meid õnneks üles ei leidnud.

21 jaanuaril lumesadu ja korralik tuisk



Ootan juba talve lõppu,Marko Kaasiku prognoos kevadeks teeb rõõmu.

Ikka ja jälle lähevad mõtted kevadele ja seemnedki said tellitud.Põhiliselt tomat,kurk.Ikka vaja mõni uus sort prooviks võtta.Eelmise aasta suvi näitas,et arbuus kasvas ilusti,kuigi eelnevalt olin loobunud katsetamast,nüüd tellisin mõne sordi juurde ja külvan ka füüsalit.Külvamiseni läheb veel aega.





Muu maailm ja ka meie ägame koroonanakatumise laines-rekord-7124 positiivset päevas(29.01) paneb mõtlema.Juba nii tüdinenud sellest kõigest.Tallinna koolipoiss juba sel aastal teist korda positiivne,teised õnneks veel nakatunud ei ole ja temalgi ainult nohu.

Eks see talv kestab veel,terve veebruar ju veel ees,ehk märtsis juba kevadisemad ilmad.


31.jaanuar-ööga on lisanudunud 3-4 cm märga lund ja sajab vähest lund ka hommikul
31.jaanuari hommik


4 comments:

  1. Meil ka ei olnud see kõige hullem, lund oli ka suhteliselt vähe ja ega eriti juurde ka tulnud, niisama paigutus ringi. Eks rada autoni ja puukuurini ikka oli vaja aga lindude toidulauani pääses ilma võitlusetagi. Nii pikalt pole talve ammu enam olnud ja võib karta, et veebruar nagunii aga võimalik, et ka osa märtsi...

    ReplyDelete
  2. Ei mäleta jah millal viimati nii pikk talv oli,vist see 2010/2011a algas ju lumega ka siis detsembris.Vaatame mis edasi saab,aga mul on ka kuri kahtlus,et märtski võib veel talvine olla

    ReplyDelete
  3. Meil tuiskas korralikult, tuli +20 cm lund juurde ja teed-rajad kallastega ääretasa. Vaatasin kuidas hommikul välja küsinud Bond oli läbi lume kuuri juurde ja tagasi kahlanud, kõhuni sügavalt lumes, nagu vagu oli see kassi jälg. Aga ära käis. :) Märtsi osas ma loodan paremat, et lumi sulab ja võrkiirised ja.

    ReplyDelete
  4. Meil nii palju lund juurde ei sadanud,kuid ikka lisa tuli kuskil 10cm näol.Tuul keerutas peamiselt värsket lund,vana oli sulaga kokku läinud.Hea,et vähem sadas muidu oleks hanged suuremad olnud.

    ReplyDelete