Monday, February 14, 2022

SÕBRAPÄEV

Selle aasta sõbrapäev oli pika sula ja hallide päevade reas päris selge ja päikegi aeg-ajalt piilus pilve
200 m kuni korralik liuväli

tagant.Temp.+4C ja vaatamata suurtele lumehangedele oli õhus natuke kevadet tunda.Vareski kraaksatas täna kuidagi teistmoodi,aga seda libedust on juba pikemat aega.Täna päikese käes sillerdas ja tundus klaassile nagu olümpia jäähallis.Posti järgi oli vaja oma 200m suure tee äärde minna ,kuid ei julgenud isegi naelsaabastega minna.Vot kui kaugele olen jõudnud,et sõidan posti järgi autoga!Aga ära sai käidud.


Lund on meil ikka palju ja isegi maja seina ääres lõuna pool ei olnud veel midagi välja sulanud.On see hea või halb,aga igasugu kevadisi õisi juba postitatakse.Meil veel silmailu ei ole,kõik paksus lumes.Märts ju veel ees.


Ei ole eriline sõbrapäeva tähistaja aga eks koogi ja pirukad ikka valmis küpsetasin ja nii mõnigi sõbrapäeva soov virtuaalselt edastatud.
Aga kevad on ikka korralikult hinge ja ka näppudesse tulnud,et talvel tellitud kaktusteseemned said täna mulda.Eks nad minu suured sõbrad juba pikemat aega.Sel korral siis mõned külmakindlad opuntiad ja enamus toakaktus Gymnocalyciumi seemned.Oh,mind-ikka millestki uuest  suudan vaimustuda.
 Gymnocalycium-nudinupp,ei tea küll miks selline eesti keelne nimi,aga minu suule ikka võõras,mulle lihtsalt gymnokad.
On Lõuna-Ameerika kaktuste perekond ja tuntakse kuskit 70 liiki.Mitmed  looduslikult Argentiinas kasvavad liigid taluvad kuni -15C(G.andrea,G,bruchii,G.vatteri ja veel mõned)
Tegin aasta lõpus seemnetele tellimuse ja täna tegin külvi.Seemneid sai tellitud nii SuccSeedist kui Uhling-Kakteenist.Kõigil oli 20 seemet kirja järgi pakis,kuid tegelikkuses oli enamustes pakikestes ikka rohkem.
Ei oskagi öelda miks just see kaktuste perekond on mind võlunud,aga mulle meeldib nende astelde erinevus.Ei ole ka väga nõudlikud ja ei vaja erilist poputust.Õied ka imelised ja õied avatud ikka mitu päeva.Varasemast on mul G.gibbsoni ja G.bruchii kes "tinistasid"mind oma õitega ja veel 3 väiksemat(G.andrea,G.uruguayense ja G.netrelianum).Vaatan nüüd kuidas uued liigid tärkavad ja kuidas nendega edasi läheb.
Ajaloo jaoks vaja külv jäädvustada.
G.bruchii omakasvatatud seemnest esimene õis 2021


G,gibbosum-eelmise aasta õis
Tänane külv.Gymnocalyciumi seemneid leotasin eelnevalt 24 h. vesinikperoksiidi lahuses,lootes desinfitseerida seemneid eelnevalt ja idanevuse parandamiseks.Lahus oli 15%




Opuntiate seemneid leotasin  H2O2 15% lahuses 48 tundi.seejärel viilisin natuke seemnekesta.Opuntiate värskemad seemned idanevad väga halvasti ja loodan et parandab idanevust.Jätsin ka osa seemneid järgmiseks aastaks alles.
Selle nipi sain Harri Poomilt,kes paar aastat tagasi sellest kirjutas:
vesinikperoksiidi raskesti idanevate seemnete ärgitamiseks? Ühest küljest see desinfitseerib, jätmata mitte mingeid jääke peale vee: toime seisneb tal selles, et et kui H2O2 molekul laguneb, tekivad vee molekul H2O ja atomaarne hapnik O. Viimane ongi see, mis desinfitseerib,lisaks desinfitseerivale toimele olevat tal võime ka seemne idanevust parandada - selle arvel, et lõhub ära idanemisinhibiitorite molekulid.Desinfitseerimuseks kasutatakse kangemaid lahuseid lühemat aega (nt 3% 10 min jooksul), idanevuse parandamiseks lahjemaid pikemalt (0.15% kuni 48 h jooksul).(allikas Harri Poom)


6 comments:

  1. Sul on väga põnev seal, ma vaatan. :)
    Olen kunagi toakaktusi kasvatanud. Kui mõni õitsema läks, oli nagu püha. Imeilusad õied.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Õied on neil tõesti ilusad ja püsivad kauem kui õuekaktustel

      Delete
  2. Eks nad ole ikka ilusad ka, muidugi oled ära tinistatud. Põnev on sul seal tõesti ja õue ju veel ei saa tundugu nii kevadine kui tahes.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ega õues ei ole veel midagi teha jah ja nii need näpud hakkavadki "sügelema"Märtsi alguses juba tomatikülv ees,paprika plaanin külvata selle kuu viimastel päevadel.

      Delete
  3. Replies
    1. Seemnekülv on mulle meeldima hakanud jah,põnev vaadata taimede arengut.Kuigi taimena ostes on õitsemine kiirem,aga aega on.Õnneks on seemned veel siiani päris soodsa hinnaga võrreldes taimedega,kuigi paari kolme aasta jooksul on ka seemnete hind ka poole võrra tõusnud.

      Delete