Monday, October 9, 2023

PEALE ESIMEST SÜGISTORMI

 Oktoober algas kohe ilma jahenemisega ja tuuliselt.Juba 3-4 okt.lubati tormituult,kuid meist läks see mööda.Temperatuur enam üle +18C ei ole tõusnud ka päikesega,mida oli ka oodata-isegi pikalt ilus.


Toataimed said õuest enne öökülma tuppa toodud ja paari aasta vanune Vahemere alpikann oli täisõites.Tegin ka kevadel külvi seemnekuprast,nagu viimasel ajal mul kombeke,et igasugune seemnekupar tuleb külvi näol katsetada.Avastus oli suur,kui põõsast võetud külvikarp oli noori alpikanne täis.Hea seegi,õueomadest sain selle talvega kahjuks lahti,on küll isekülvitaimi,loodan et jäävad ellu.Alpikannid õues pidasid üle 10 aasta vastu,kuigi iga aasta läks ühekaupa neid välja,kuid see talv tegi puhta platsi,jään ootama isekülvide peale.

tuppa toodud vahemere alpikann täisõites

külv


7okt.ööseks lubatud torm jõudis meile täisvõimsuses ennelõunaks 8.okt.,öösel ainult sadas tugevalt.Tuul oli ikka päris tugev,keerutas ja puud raksusid.Suurt tuult jagus ka terveks 8.okt.päevaks,alles vastu õhtut vaibus.Ega metsa ei julgenud minna,ainult hoovist vaatasin.Okkaid ja oksi mändidelt lendas ja korraga raksatas ja suure plärtsuga maandus mänd tiiki.Päevane temperatuur eile üle +5C ei tõusnud.Täna selgus metsas käies,et 2 kaske ja ilus suur kuusk ka maas.



Leidsin metsast väga vahva seenepiiri,mis jooksis täpselt meie metsa ja riigimetsa vahelt,nagu oleks teadnud kust õige piir läheb.Kivid vasakul on piiri märk,edasi näitab piiri juba seenerada.


Koristasin täna 4 aiakärutäit oksaprahti kivilast ja kogu salaaiast.Männiokkad veel riisumata,kuna lubatakse veel tuulisemaid ilmu-maa okastest pruun nii kivilas kui iiristes ja metsaäärest rääkimata.




Ka ööd on jahedaks muutunud,täna hommikul esimene öökülm-väike küll,aga maa oli ärgates valge,õhus näitas -0.4C



Puud veel lehes ja enamus rohelised,kask küll kollasemaks muutunud ja tormituul rebis lehti lausa koos väiksemate okstega.










Aias värve  ja õitsejaid ikka veel on,lemmikud on sügisastrid-tunnen et liiga vähe on neid ja panin juba soovidenimekirja kevadeks.Tahan juurde madalaid ja kindlasti punast tooni.

Minu on selline valik aias,aga tahaks rohkemat,kõikjal lillede vahel tormist männiokkakiht mis tahab koristamist,et niigi hapu maa veel happelisemaks ei läheks.Loodus ikka muretseb,et laisaks ei läheks!!!



Ka tammilehised hortensiad veel ei ole õiget hoogu värvide osas kätte saanud,loodan et tänane öökülm aitab kaasa.






Tegin väikese ringi metsas ja tegin mõne kõpsu ka,kuigi olen pildistamises väga laisaks muutunud.Peegelkaamera on juba mitmes aasta unustuses,ei reisil ega ka  muidu pole puutunud.Peaks vist jälle sügise saabudes asja tõsisemalt võtma ja ka kaamera aku täis laadima.Nii see nutiajastu probleem on,telefon käepärast ja nagu enam ei tahagi rohkemat.



2 comments: