Saturday, October 13, 2012

ROOSID TALVEKORDA

Täna üle pika aja õnneks ilus kuiv ilm  ja isegi päikest näitas.Päeval +9.6 kraadi sooja.Tänane päev plaanitud rooside talvekorda seadmiseks.Terve  päev sellega jännatud ja tegin ka oma katmisviisist pilte.Õisi on veel palju,öökülma  ei ole veel siiani olnud.
TEEN NII:
1. Septembri lõpus eemaldan väikesed õienupud ja lõikan noored võrsed natuke tagasi-puitumise soodustamiseks.Suuremad õienupud,kus on õievärvi näha jätan alles kuni külm näpistab.
2.Pühin kõik lehed rooside alt  luuaga ära ja viin põletusse.
3. Pritsin maapinna rooside alt Previcuri lahusega-seenhaiguste tõrjeks.
4.Roosialustele puistan puutuhka.
5.Panen iga roosi juure peale paar-kolm väikest kuuseoksa-hiirte kaitse ja,et jääb väike õhuvahe maapinna juurde.ÕHUTUS.
6.Muld ümber-igale roosile kuskil ämbritäis.
7.Peale külmi lõikan kõik veel  viimased õied tagasi,tugevamalt
8.Kevadel muld laiali ja lõikan talvekahjustusega oksad tagasi.
Sel aastal jätangi nad nii talvituma.Kahel eelmisel talvel olen roosipeenrale veel koormakile peale pannud ,ikka karkassi peale ja otsed lahti.Kuiv kate!Sel aastal mõtlesin,et enam ei jända selle koormakilega,roosid peenras talvitunud kaks talve ja loodan,et kohanenud meie kliimaga.Peenras kõik Tantau roosid.Üksikult murus kasvavad roosid on aastaid nii talvitunud ja häda midagi, mõni on ikka välja ka aastatega läinud.
Nii ma siis terve tänane päev "mängisin" oma 65 roosiga.
Tavaliselt olen enne öökülmi muldamise ikka ära teinud.
Sel aastal vihm maa ümber rooside nii kinni peksnud,et tõin kompostmulda.
Enne tuppatulekut 17.30 paiku hakkas udutama vihma.Vot,ei saanudki päris vihmavaba päeva!!
Meie kanti on sel aastal ikka meeletult õnnistatud selle vihmaga-kui mujal ei saja siis meil kindlasti.Roosidele ei ole vähemalt need vihmad midagi teinud-on kõrgemal maja ees ja liigvesi valgub kiiresti pinnasasse.

Nüüd kõik see ka pildis:
Rooside alused lehtedest puhtaks


Puutuhk rooside ümber













Kuuseoksad juure ümber











Ka alumised lehed eemaldan,mis jäävad mulla alla
Mullavedu
Mullatud
Mullatult õitsevad edasi kuni külmadeni
sügisene õiteilu
"Sorrento" täisõites

9 comments:

  1. Mul ka alles muldamata. Pole jõudnud.

    ReplyDelete
  2. Ahh niimoodi teed Sina. Aitäh õpetuse jagamise eest, kas tohib, kopin selle endale ka?

    ReplyDelete
  3. Korralikult ja ettevaatavalt tehtud. Ma oma paari roosiga ei tee midagi, aga kas natuke liiga vara pole muldamiseks? Ma mõtlen seda, et maa on märg ja taevast tuleb aina juurde, kas nad seal hallitama ei lähe, sest veel on ju soe.
    Ja ma lugesin, et mingite uute seisukohtade järgi ei soovitata sügisel enam üldse roose tagasi lõigata. Eelmisel aastal oli samuti pikk sügis, ma lõikasin ka veidi õievarsi tagasi ja nad selle asemel, et puituda, hakkasid hoopis noori võrseid kasvatama. Tänavu lasen neil olla nagu nad on. Kas Sa kondijahu ka kasutasid?

    ReplyDelete
  4. Kõige tähtsama unustasin, nad on Sul ikka väga ilusad ja terved!

    ReplyDelete
  5. Nii tubli. Et siis talv võib tulla :)
    Ja nii palju roose!!!

    ReplyDelete
  6. Oma roosidest siis veel.Kondijahu panin neile augusti keskel,kui suurem esimene õitsemine oli lõppenud.Sügisel rohkem ei pane.Kevadel panen ainult roosiväetist.
    Muldamisega oleksin oodanud kõige rohkem nädala,aga järgmine nädalavahetus ei saa lihtsalt,kiire.Muldan enne öökülmi kindlalt ja alati!Kuuseoksad ongi sellepärast juure peale risti-rästi pandud,et õhku saaks mulla all ja hallitust ei teki.Selleks ka puutuhk!Kuuseoksa otsad paistavad muldamismulla alt ja õhutus toimib,kuid temperatuuride kõikumisega(öökülmadega)ei kahjusta varre alumisi oksi,sest "elu" veel toimib roosis.Toimib hästi-mingit varrepõletikku ei ole olnud.Ainult paar aastat tagasi(2010 a )suure lume alla(2m) jäänutel oli natuke vattepõletiku ja Romance roosi pidin ka poputama,aga sain jagu ja täisõites.Teistel,kes suure lumelaviini all ei olnud oli talvitumine hea või väga hea.Sel aastal tellitud Tantau üks roos Burgund oli nakatunud varrepõletikku(juba Tantaus) ja vindus ja vindus-saatsin pildi,teine ilus terve ja õitses ilusti. Kevadel lubati uus asendustaim saata.
    Väikesed õienupud võtan ära,et saaks puituda ja ei kurnaks roose liialt,neid õitsemaminevaid jääb ka küllalt.Ei aja nii uusi võrseid vähemalt minul.Mõnel uuel noorel võrsel näpistan ladva ka maha,kui näen,et hakkab sealt õiepunga looma.
    Sügisel ei teegi suurt lõikust,vaid lõikan natuke tugevamalt õitsenud ja külmavõetud õied tagasi,siis kevadel teen,mis vaja.
    Igatahes olen nii aastaid teinud ja roosid talvituvad hästi.Ikka on vahest midagi välja läinud,kuid vähe ja õitsemine on rikkalik.

    ReplyDelete
  7. Ah jaa,mis veel roosidesse puutub,siis teen alati nõgeseleo vett ja suvel kastan väetamise mõttes roose ja pritsin ka selle lahusega, nii lehti kui varsi-ka väetamine ja lehetäide tõrje.Igatahes lehetäide vastu aitab imehästi ja ei ole vaja mürke kasutada.Üldiselt kasutan mürke nii väge kui saan.Sel suvel olin suurte vihmade tõttu sunnitud pritsima tahmlaiksuse vastu,aga tavaliselt ennetab see sügisene mulla pritsimine seenhaiguste levikut ja mõni kirju leht ei tee midagi.

    ReplyDelete
  8. Tubli tüdruk! Ilusti-hästi tehtud, ka õied säravad veel kaunilt.

    ReplyDelete