Thursday, October 25, 2012

ESIMENE LUMI

Kell 23.00 - lumesadu on tihedamaks läinud
Täna hommikul +2.1 kraadi sooja ja kuni pealelõunani sadas hoogudena vihma.Kella 17.00 paiku aga läks sadu lörtsiks üle.Lörtsisadu kestis 3-4 tundi ja õhtupimeduse saabudes maa valgenes.Praeguseks sadu  lõppenud ja maad katab õhuke valge lumevaip-temperatuur 0 kraadi.
Nii,nagu ka lubatud esimene lumi oktoobri lõpus!
Uurisin natuke ka eelmise aasta seisu,sest Eesti Meteoroloogia Aastaraamatus oli täheldatud okt.esimeses dekaadis lörtsi.Nii ma siis oma märkmetest leidsin-10.okt 2011a. Läänemaal sadas lörtsi,meil jahe +8 kraadi,sademeteta.Esimest lund nägin mina eelmine aasta 6.dets.Münchenis, kui olime lennujaamas lumevangis ja öösel Tallinna jõudes oli 1-2 cm lund maas ja temperatuur-2 kraadi.Koju jõudes 7.dets. lund ei olnud.Sadama hakkas lund 9.dets.pealelõunat koos torm Friedhelmiga.
25.okt 2011a. hommikul -0,8 , päeval päike ja +11 kraadi sooja.

Oktoobri lõpp sel 2012 aastal on ka üllatanud suviselt sooja päevaga-19.okt. meil keskpäeval 19,6 kraadi sooja.-sel suvelgi selliseid sooje ja ilma vihmata päevi vähe.
Esinene öökülm 23.okt.-3.4 kraadi.

EMHI andis HOIATUSE-Ilm läheb talviseks!
Eks see esimene lumi ajab kiirustama.Roosid on õnneks mullatud paar nädalat ja aiavili võetud,kuid külmavõetud suvelilled koristamata ja osad lehed veel riisumata.Kasvuhooneski tomatitaimed ootavad koristamist,enne öökülma tõin veel viimased tomatid ja paar kurki tuppa.Eelmine nädalavahetus sai viimased viinamarjad tuppa toodud.Ehk nädalavahetusel saab midagi väljas teha ja kui ei siis järgmine nädalavahetus kindlasti.
21.15-sajab endiselt vähest lund ja temperatuur +0.1
Õues selline vaade:

Kell 21.15

2 comments:

  1. Meil oli eile kella 23-ks maas palju paksem lumekiht ja see ei kavatsegi sulama hakata

    ReplyDelete
  2. Meil veel eile õhtul lund ei sadanud, aga ilm läks külmaks küll. Eks meil hakkas siis kunagi öösel sadama ja hommikul sadas veel edasi. Aga peale kella 10 vist oli sadu järele jäänud. Aga lund oli maas ikka omajagu. Jalutamas käijes jalalabasid näha polnud. Aga nüüd see juba vaikselt sulab. Norrakad on ka juba oma ilmateadet korrigeerinud ja suurt sooja enam ei luba, aga mõni päev 5 kraadi sooja lubab küll. Lapju saab ikka maase lüüa.

    ReplyDelete