Sunday, July 6, 2014

IIRISED KORDA

Täna hommik näitas ilusat päeva.+19.5C ja päeval oli lämbe ja +26.8C.Kella 17.00 hakkasid kogunema äikesepilved.Müristab igast ilmakaarest.Vihm lõpetas tänase tööpäeva.Õnneks väikene sadu,aga müristamine jätkub ja tumedad pilved triivivad taevas.
Puhastasin iirised ära.Eelmadasin ka vanad risoomid ettevaatuseks.Mõni üksik oli täiesti tervete lehtedega.Nii vara ei ole mina veel iiriseid puhastanud.Eks selles on süüdi need meeletud vihmad ja külmad ilmad.Maa on ikka väga märg!
Kobestasin vihmapekstud mulla ja andsin näpuotsaga neile"magustoitu" ka. Selleks kulus mul terve päev.


8 comments:

  1. Vot see iirisekasvatamise töö on ainult eriti tublidele ja visadele ning muidugi kannatlikele aednikele. Õitsemine on seda muidugi väärt.

    Mulle sattus nüüd ka üks huvitav liik ja talle teen erandi. Muidu minul sellist kannatlikkust pole.
    Nad kooleksid mul ära.

    ReplyDelete
  2. iirisekasvatajad on tõsti midagi enamat kui tavaaednikud, just Tsiili toodud põhjustel, sellepärast minagi vaid ääri-veeri :) aga see äike oli sedakorda üle mitme aasta meie pea kohal ja tegi üsna lähedal meile ka kurja :(

    ReplyDelete
  3. Kuidas Sa neid puhastad ? Mul ei õitsenud peaaegu ükski , lehed on koledad, viiruselised. Tahan nad üles võtta ja ära viia. Millal ja mida nendega veel tegema pean ?

    ReplyDelete
  4. Tsiilile nad peaksid teoreetiliselt nagu sobima - seal ju liivane

    ReplyDelete
  5. teoreetiliselt sobivad, praktiliselt sobivad siberlased :)

    No ja ma ei kannatks seda tühja maad nende ümber välja

    ReplyDelete
  6. Samal arvamusel Tsiiliga, ainult siberlased. Aediiristega on liiga palju jama ja peale õitsemist on lihtsalt kole koht

    ReplyDelete
  7. Tiia-lõika kahjustunud lehed tagasi kolmnurkselt. Mina lõikasin skalpelliga vana risoomi noorte küljest ära ja viisin põletusse.Vana enam ei õitse ja on mädaniku allikaks-kui mitte kohe siis kevadel kindlasti.Vana risoomi koha jätsin praegu kuivama ja siis panen sinna puutuhka natuke.Iga lõikamise järel desinfitseerisin skalpelli.
    Lehtedelt läheb muidu hallitus edasi.See tee kohe ära.

    ReplyDelete
  8. Tiia - ülesse võtmiseks on praegu õige aeg ja siis on paras aeg puhastamiseks.Siis jõuavad talveks ilusti juurduda.Maha paned uude kohta ainult noored,vana risoomi puhastad küljest ära.Lõikekohta võid puusöega desinfitseerida ja enne istutamist lase lõikearmil natuke kuivada.

    ReplyDelete