Friday, January 30, 2015

JAANUARI JÄRELKAJA

Kuu algas ja tundub,et lõpeb ka sulaga.
Selle kuu ilm on olnud vägagi heitlik.Kiirelt vaheldunud nii sula,kui külmakraadid. 08.01 korralik tuisk!

Tihti sadas vihma ja lõrtsisegust lund.19.jaan-29,jaan püsisid väikesed miinuskraadid ja ilm oli mõnus.Vähesed miinuskraadid ja lumine maa,vot see mulle sobis täiesti.
Vahepealsed sulad ja vihmasajud(9.01 -11.01) tekitasid 12.01 ilma külmenemise järgselt korraliku jääkihi,nii minu iiristepeenras kui ka teedele(12.01-16.01) Taliharjapäeval 14.01olid teeolud üle Eesti ikka väga hullud,nagu mõnes Ameerika märulifilmis.Narva mnt. 13 autoga ahelavarii!
Päikest on jaanuaris näha olnud meil ainult viiel päeval -5,6,7,20,26 jaanuaril.
Kaks korralikku tormihoiatust 02. 01 ja 08.01,mis meid küll õnneks kergelt puudutas.Tuul sasis ainult puudelatvu.
Külmim periood oli kolmekuningapäeva paiku,mis kestis paar kolm päeva.Selle kuu külmim oligi just kolmekuningapäeval 06.jaanuaril,mil.hommikul oli temp.-19C ja õhtuks langes -20.4C.Külmalaine ajal tekkis taevasse imelisi vaateid!
Suure libeduse nädalal ise Tallinnas "uisutamas",siis kodus oli "Kesse" lihtsalt meie aia tugevust proovinud ja ikka siiani anonüümseks jäänud.Kuigi mul on omad kahtlused -inimesed on ikka nahaalsed,võiks kasvõi vabandada,aga ei.
Kuu keskpaigas ( 17.01)oli väga tore taaskohtumine aiainimestega ja kolimistalgud.
29.01 jälle tore taaskohtumine - seekord endiste töökaaslastega. Elva Haigla 70 juubel.
Eilne lõunatuul tõi tänaseks kohale uue sulailma.Lund on meil suhteliselt vähe -maa on küll valge v. a metsaalune,see osaliselt lumega kaetud.
Jaanuar on kuidagi väga kiirelt möödunud.Tellimised panin ka selle nädala keskel "lukku".Uurin ja märgin kalendrisse järjest kevad-suvi-sügisesi üritusi.
Jõudsin ka otsusele,mida metsa äärde kivide juurde leegitsema panna -selleks siis selle aasata 2015a.põõsaspuu(kikkapuu ja kukerpuu)allikas (Eesti Loodus)Tiivuline kikkapuu ´Compactus´. Siinkohal suur tänu FBs taimesoovituste eest.Leidsin tema Elise Aiast ja tellisin ka kohe kevadeks ära.
Sel nädalal googeldasin aialehti ja leidsin endale sobivad taimed Kristiine Puukoolist.Sinna pean ma sel kevadel minema!
Nagu tavaliselt algab minul aiahooaeg Sigulda Lillelaadaga,mis seekord jääb aja mittesobivuse tõttu vahele.Ühtmoodi kahju,sest see üritus on mul juba nii mõnelgi aastal aiahooaja käima lükanud.Sel aastal  samal ajal olen Euroopa kaunist loodust imetlemas.
Kindlad aianduslikud kuupäevad minu jaoks siiani,kus olen kohal on selgumas. Kindlasti  lisandub veelgi: Siin mõtlete,mis huvitavad tähekombinatsioonid,aga kes teab,see teab.
Need on kindlad kuupäevad,kus olen kohal nagu "viis kopikat"Siiani jagus ilusti igasse kuusse üks aiapäev!
24.05 -MMT
06.06 -TBA Kevadpäev
04.07 -MIT
16.08 -AK
12.09 -Võhma Juurikas
Kogu jaanuarisündmused  pildis
Hämarduv läänetaevas

Päikesemängud külmaga
Külmaga sillerdav lumi
Sulaga vaheldumas jääpurikad
Aed,mis puruks sõideti

Järjest uued ja uued mutimullahunnikud
Meie jaanuarikuu lumekiht
Ilus,ajakohane ja väga maitsev juubelitort

3 comments:

  1. Küll on hea, et on selliseid korralikke ilmavaatlejaid, meil üsnagi samad ilmaolud, saan isegi teada, et mis , kuna ja kuidas :D Päikesemängud külmaga on superilus pilt, muidugi mitte ainult see.

    ReplyDelete
  2. Imelik on see kuu olnud tõesti. Kalendrimärkmed on meil kõigil vist kirjas, nii hea, kui aasta algul on plaanid paigas :)

    ReplyDelete
  3. Näib, et sellise heitlikkusega see talv ka kevadesse veereb. Prognoosid näitavad kõige olnu jätkumist.

    ReplyDelete