Tuesday, February 9, 2016

VESINE VASTLAPÄEV

Ilm täna ikka eriti hall ja niiske.Vihmahood  vahelduvad,ning üks oli isegi paduvihma moodi.Vastik,väga vastik ilm.Temp.+4.6C
Alati ilus kanarbik
Nagu oleks sügis,sellist ilma veebruarisse kohe mitte ei taha.Eile oli natuke leebem ja tuulgi kuivatas natuke maad.
Lund pole enam kusagil,isegi mitte tiigil,sealgi lainetab jääl vesi.

Tuiskasin korra aiast läbi ja uurisin taimede olukorda,midagi head ei ole kohe mitte.Kui nii päris kevadeni kestab,siis ei taha kohe sellest mõelda.

Sibullillede ninakesed järjest tärkavad ,isegi tulbid on oma ninakesed välja pistnud,krookustest,sibuliiristest rääkimata.
Minu aedhortensiaalal lokkab maksasammal.Kohe ei tea mida temaga ette võtta.Tõin ta oma aeda koos turbaga ja mujal teda ei ole.Eelmisel kevad lõikasin lausa noaga kogu ala puhtaks ja sügiseks oli isegi rohkem tagasi.Mõtlen,et jätangi sinnapaika selle võitluse ja las vohab,ei tulegi umbrohtu ja ilus roheline ju tegelikult.

Nüüd aga küsimus,kuidas ta mõjub seal olevatele kevadistele sibullilledele-sibuliirised,koerahambad,jumalatelilled,alpikannid???
Iirised,on nagu nad on.Oma kahjustuselaksu said nad juba selle pika sügisega kätte ja siis veel pea olematu lumega -31C.Eks kevad näitab.
Igihaljaste rododendronite lehtedel on kahjustud.Tundub,nagu päikesepõletus,aga mul on juba novembrikuust korralikult varjutuskangas ees.Ise kahtlustan külma,sealgi lumi pea olematu.Kahjustunud on just noored taimed,paari viimase aasta istutatud.
Vaesed kaktused selles külmas vihmas.Tänase seisuga on kõige rohkem  kahjustada saanud just sügisel lillaks muutunud O.compressa.Teised enam vähem,aga kui nii edasi,siis võib veel kahjustus neil välja lüüa.Eks kevad näitab.
Selline siis aiaolukord.
Aga täna on ikka vastlapäev ja panin just hernesupi keema ja vastlakuklid ootavad.Liugki tehtud, seda küll siis kui libisesin  korralikult vihmast porisel pinnal.

Vanarahva ilmaennustus- Kui on soe vastlapäev, tuleb soe kevad.


opuntia compressa kahjustus sügisel lillaks muutunud kohtadel

Alpialal 
Juba tulbidki pistavad ninad maast välja

Vanemad taimed ilusad
Noor kahustusega taim,kuhu päike üldse peale ei paista




5 comments:

  1. Mul lööb maksasammal lohuaias paaris turbapätsis välja. Korjan ikka ära, tegelikult pole siin hapusus oluline, ma võin tuhatada ka, aga sul on seal tuha kasutamine ilmselt vastunäidustatud, hortensiad ju. Kui saad, katsu eemaldada, sest kasulik pole see kindlasti.
    Õhutamisest võiks ka kasu olla. Armastab rasket ja liigniisket pinnast, harilik helvik.

    Sibulillede otsad on sul ikka muljetavaldavalt pikad, ma multsisin oma trügijad kergelt ära. Laugud ja võrkiirised. Kaktuse kahjustus tundub ikka tõsine olevat. Minu õnneks on kivilal nii "järsk" kallak ja liivane aluspõhi, et vesi väga seisma ei jää. Mujal aias on pilt veidi teine.

    Küllap need ilmad jõuavad veel muutuda ja päriskevadeni ei leota. Näis.

    ReplyDelete
  2. See tobe vihmane ilm hakkab tõesti murelikuks tegema, soe ka. Taimed alustavad kasvu aga edasi ? ma ka ei taha eriti mõelda. Aga Sinu sibulikel on tõesti väga pikalt ninad väljas :O kui muidu sammaldele soovitatakse lämmastikku, siis äkki ka helvikule ? aga ega ma ei tea, eemaldan ka mehhaaniliselt kus võimalik.

    ReplyDelete
  3. Meil oli samuti kunagi kogu aed selle maksasambla all. Kraapisin teda pidevalt ära, samal ajal pinnast tuhatades.
    Põõsastele (hortensiatele) ta vast midagi ei tee, hoiabki pinnase niiske. Aga jälgima peab ikka, kui põõsaste lehed hakkav värvi muutma, tuleb teda ikkagi sealt mehhaaniliselt eemaldada.
    Sibulikele pane aga hoolega tuhka, ühtlasi saavad nad ka head väetist, ju on Sul liiga hapu pinnas, neutraalsel ja nõrgalt aluselisel maksasammal ei kasva.
    Muide, ta olevat puhta looduse tundemärk, kui meil olid Hollandist külalised, siis nad lausa võtsid teda endale kaasa :D
    Minu kaktused hakkavad selles vesise ja sooja sügistalve tagajärjel ka ilmselt haigestuma, nad on ärganud ja magama jäänud ja siis jälle ärganud...jne, jne, aga nii halba pilti kui Sul, veel siiski pole

    ReplyDelete
  4. Ma viskasin täna prügi välja viies pilgu ka oma kaktustele, nii hull ikka ei olnud. Meil on päev läbi nii jube ilm olnud, et ei taha üldse välja minna, pole aimugi, mis aias toimub. Hall ja sajab.

    ReplyDelete
  5. Maksasammal moodustab nii tiheda polstri, et kas sellest üldse sibulililled läbi suudavad end suruda? Kahtlustan, et mitte. Parem korja kokku ja tee olemine talle ebamugavaks.
    Loodame, et kevad tuleb siis soe ja võimalikult väikeste kadudega!

    ReplyDelete