Tuesday, August 1, 2017

OGOROODINA

Täna algas august ja ilm endiselt suvine.Päeval temp.üle +25C ei tõusnud ja aeg-ajalt pilvitab,ning kerge tuuleke.Ideaalne ilm aiatöödeks.
Eile oli selle suve kuumim päev,päeval varjus +28,4C,õhtupoole läks pilve,kuid ei sadanud.
Selle aasta suvised ilmad saabusid alates 22 juulist ja kuni tänaseni.Homseks lubatakse äikest ja tormi ning siis ilma jahenemist-elame näeme!Soome  ilmaennustus on lausa hirmutav!
Minu aias on kasutaimedel tähtis koht.Peale kartuli kasvatan kõik ise nii endale,kui lasteperele.Kartulit ei kasvata alles teist aastat,lihtsalt jaksu jääb vähemaks ja aeg-ajalt lippan ju ka päälinna vahet,ning aiast peab rõõmu olema,mitte ainult rohimine.Nii sai ühiselt talvekartuli kasvatamisest loobutud.
Maasikad olid sel aastal viletsad,hallitasid ja mädanesid selle jaheda ja vihmaste ilmadega.Kuigi midagi sai ikka ka sügavkülma pandud ja pidevalt söödud.Lapsed ostsid küll natuke lisaks endile.Eile-täna jõudsin ka maasikataimed korda teha,pidades pikemaid siestasid.Siestade ajal sai fotokaga aias tiir  tehtud ja augustialguse aiaseis jäädvustatud.Täna väike ogoroodinaülevaade,muu hiljem.
Vaarikaid ikka on ja moosigi tehtud,aga vaarikausse on palju ja tuleb paar korda lausa prillidega läbi korjata.
Kurgid kasvuhoones tulevad,aga seal mul ainult 2 taime,teised avamaal.Avamaakurkidel hakkavad juba lehed kolletuma ja erilist saaki ei looda.Süüa ja värskethaput tehtud juba paar nädalat.Loodan ka mõne purgi marineerida.
Tomat kasvuhoones on ilus,kuid visalt läheb punaseks.Nädalakese oleme saanud süüa punaseid.Muidu taimed viljade all lookas.
Sortidest sel aastal-Clarabella,Minaret,Brooklyn,Indigo Rose,Blue Bayon,Black Cherry ja Hector(esimest aastat prooviks)ning vana hea Hiiumaa Roheline.värvilisi igat paar taime,enamus 3 esimest sorti.
Kapsas, porgand ,peet ,uba,kaalikas,naeris kõik juba söögikõlbulik ja ilus,Hernega läksin alt,ei teagi miks tärkas viletsalt ja hernest vähe.
Viinamarjad kasvuhoones ilusad ja varasem sort hakkab juba kergelt värvi muutma,aga õuest saaki ei looda,kuna marjakobarad imepisikesed,õitsemine hakkas ka nende külmade ilmadega väga hilja.
Õunu,ploome,pirne on parasjagu.Viljad ilusad,tundub ka sel aastal.et pritsimine kevadel tšillipipra lahusega õigustab.

Taimed viljade all lookas-sort Clarabella
Kurkide lehed hakkavad kergelt kolletuma
Minu oakaunad suht väikesed-sort vist selline-Waddi talu omadega ei anna võrrelda
Kapsad ka tšillipipraga pritsitud ja peale vihma tuleb uuesti pritsida,ning ussivabad siiani
Pirn "Pepi"
Kasvuhooneviinamari
Õueviinamari
Vaarikamoos ootab sügavkülma panemist

7 comments:

  1. Tagasihoidlik, aga ikkagi saagi korjamise aeg. Ma enda tomatitel sel aastal peale õite muud ei näe.
    Ilusat köögiviljaaeda on sama meeldiv vaadata kui lillepeenraid, ja ilusad nad sul on.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ega kõik aastad ei ole jah ühtmoodi.mõni aasta rikkalikum,teine jälle kesisem,aga oma tarbeks jätkub

      Delete
  2. Ooo, ka vägev aiamajandus. Räägi täpsemalt sellest tsilliga pritsimisest.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Teen lahuse-200 gr kuivatatud tšillipipart keeta 10 L vees 10-15 min Jahutada ja läbi mitmekordse marli kurnata.Panen 5l tühja kaljapudelisse.Pritsimisvee jaoks võtta klaasitäis seda lahust 10 l vee kohta ja pritsida vüi kastekannuga valada.Vihm peseb küll maha,aga vaja korrara.Sagu olen valanud mügriauku ja sinna ra tükk aega ei lähe

      Delete
  3. Mul ikka kasvuhoonest mõne kobartomati ikka saab.

    ReplyDelete
  4. Ilus ogoroodina on tõesti samamoodi aia ehteks, pealegi tubliduse tunnusmärgiks. Ilusad värvilised tomatid, mul sel aastal vaid punased ja alles sain esimesed.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänan,aga ogoroodina ei ole lihtsalt tublidus,vaid argielu ,tavapära juba kuskil ligi neljakümne aasta vältel oma pere toidulaua katteks.Poest oleks lihtsam,aga ise tean mida ja kuidas kasvatan-see on minule ja minu perele tähtis.Eks see aiavilja kasvatamine on kestnud põlvest põlve,kasvatas nii vanaema,kui ema ja loodan,et jätkub ka minu laste ja lastelaste elus.

      Delete