Wednesday, January 10, 2018

10. JAANUAR-VÕRGUTAMINE

Jaanuari esimene kolmandik ikka lumeta,kuigi pühapäeva öösel suure tormituulega oli maha sadanud 0,5 cm lund.Esmaspäeval langes ka temperatuur miinuspoolele ja oli -4.1C,kuid eilse sula ja +2,8C on see natukenegi lumest peaagu kadunud.Õhkõrn lumekiht on osadel taimedel,kes on selle tuulega endale rohkem lund peale saanud.
Kivilas on õnnelikud kaktused ja ka mägisibulad,kes enne lubatavat Külma ilma saabumist on kerge lumega kaetud.
Mida karvasemad seda rohkem on endale lund jõudnud krabada! Iiristealas on õhkõrn valge härmatis,metsaalune täiesti lumevaba.
Eks meil on juba kord,kui on lumi siis on soojem ja kui külmaks läheb siis pole lund kusagil!Loodan,et külm jääb sinna lubatud piiridesse(-10 -15C),siis ei tee ta muud midagi kui külmetab ikka maapinna ära ja ehk tuleb veel lumigi maha ja saab talverõõme nautida.
Kuigi ilm eile ja täna on pilves,temp.täna 0C ümber,aga maapinnal miinuskraadid(-1,2C),siis otsustasin täna rododendronitele varjutuskanga puude ümber panna päikesepõletuse vältimiseks,on nad mul ju osaliselt hommikupäikesele avatud.
Lubatakse ilma selginemist,päikest ja miinuskraade.Kuigi lootsin,et ehk sel aastal pääsen sellest taidlusest- redeliga vaja iga puu juures natuke kõrgemale ronida ja varjutuskangas heinapallinööriga iga puu külge eraldi kinni siduda.Täna oli hea veel teha,ei olnud külm,ega polnud ka tuult,kuigi näpud hakkasid pikapeale külmetama.Loodan,et ei ole sel aastal asjata ettevõtmine.
Kitsetõkkeaed sai ümber pandud juba oktoobri lõpus.
See vähenegi külm on tiigijääle imelisi mustreid joonistanud.

iiriste lumeseis
priimulad
Mägisibulatel on rohkem lund
Mida karvasem,seda rohkem on lund
Metsaalune peaaegu lumevaba
Peened pitsid tiigijääl

3 comments:

  1. Sul kasvavad tiigijääs ju sõnajalad :)

    ReplyDelete
  2. Sul suudab isegi tiigijää taimornamente moodustada! Kuid lagedat metsaalust jaanuarikuus vaadata on imelik siiski. Nüüd oleme juba kaks nädalat ilma lumeta olnud. Huvitav, kas tulebki teine sel talvel uuesti maha või jääbki nüüd nii?

    ReplyDelete
  3. Meil on veidi lumesem, aga talve jaoks siiski vähe. Tiigijää on tõeline kunst.:)

    ReplyDelete