Monday, January 22, 2018

JÄLJED LUMEL

Ilm õnneks veel endiselt talvine ja lumi pakub pikaleveninud sügisele ilusat vaatepilti.Lumekihi paksus pole küll eriti kiita,aga meil kuskil 5 cm jagu.Ilm on enamus ajast pilvealune ja sajab mõni helves lund,aga see ei kergita lumekihi paksust eriti.Aga mõnus on nii minul,kui tundub ka metsaelanikel.
Jälgi on palju,eriti just tiigiääres ja metsa ääres.Õnneks suurt pahandust pole teinud.Eks ma olen juba sügisel varakult igasugu tõkkeid neile sednud ja vaatan,et see aitab.Rodod on korraliku aia taga ja kivilale sai lint ümber tõmmatud ja seegi toimib.Kui novembris olid kitsed kivilas esimese lumega käinud,siis nüüd on näha kohe jälgi ainult lindi taga iiristealal.Iiriseid ei ole lindistanud,kuna ei ole seal sõrgadega erilist pahandust teihtud.
Ka linde on palju,söögimaja vaja pidevalt täiendada.Ka hallrästad on talvituma jäänud ja söövad õunapuu otsa jäänud õunu,majaligi eriti ei kipu.
Tellitud seemned (aitäh,Eve)külvasin paar päeva tagasi maha ja panin kasvuhoonesse külmtöötlust saama,loodan ikka et idanevad ja kevadel näen tärkamist.Kahtlesin väga just sedumite külvi osas,sest info oli nii erinev,googeldasin ja uurisin nii päris mitmest kohast ja otsustasin,et teen 2 külvi ,vaatan mis tuleb.Püüdsin seemne jagada sedumitel kaheks ja pool külvasin reedel 19 jaanuaril ja poole külvan märtsis ja vaatan ja võrdlen.Pulsatillad ja priimulaseemne külvasin kõik 19.jaanuaril.
Külvimullaks kasutasin ka Kekkila aiamulda,kuhu segasin veel kookosturvast ja liiva natuke juurde.Ei julgenud siis Biolani külvi ja pikeerimismulda katsetada,kui mõnel on halbu kogemusi olnud.Eks kevadel annan teada,kuidas külvid õnnestusid.
Vahepeal korra kuus käin ka Vapramäe Loodusakadeemia loenguid kuulamas.18.jaanuaril rääkis Mati Martin putukatest.Igati huvitavad loengud ja arutelud.See oli juba neljas loengusari.
Praegu raamatud headeks sõpradeks ja aeg-ajalt keerutan ka vardaid,nädalavahetusel väiksem päälinnasuts.Raamatutest praegu käsil sari Minu...,hetkel meenutan raamatuga Minu Norra suvist Norrareisi.Päris hea on lugeda ja meenutada.
Nädala keskpaiku lubatakse ilma soojenemist ja ka vihma,seniks veel naudin talve.

Sel aastal eriti kartlikud
Lint kaitseb kivilat sõrgade eest

5 comments:

  1. Nii tore kitsepilt :) Ja nii tore talv ka, loodan, et äkki meie servas ei lähe kohe jälle lögale :D

    ReplyDelete
  2. ohh, kui palju jälgi! ma vist õnnega koos, mul paar üksikut jäljerida ainult. Tore, et lindid peletavalt mõjuvad, muidu oleks ikka jama majas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Olekd lausa suur jama!Ei kujuta ette,et mis kivilas taimedest järele jääks,kui selline jäljerada maha jääb.Eks mul tuleb koos nendega harjuda.

      Delete
  3. Tõepoolest, pildid justkui kuskilt kitseaedikust! Oma hallrästas on meilgi õunu nokitsemas! :)

    ReplyDelete
  4. Sul käib aias ikka tõsine tants ja tramburai. Õnneks leian oma aiast vaid kasside ja vareste jälgi. Aga samas on tore ka suuri loomi aias kohata.

    ReplyDelete