Tuesday, October 29, 2019

OKTOOBRILÕPU TORM

Terve oktoobrikuu kuni pühapäeva (27.10)pealelõunani oli ilus ja soe.Eelmise nädala viimastel päevadel ka soe ja päikesepaisteline.Ööd plusspoolel ja osad ööd lausa +10C juures ja päeval ulatus termomeeter +15C.Sai aias toimetatud ja jõudsin aia ära riisuda ja isegi rohisin vesiheinast peenraid.
Pühapäeva 27.oktoobril vihmasadu ja lõunast sadu jäi järele ja tõusis tuul,mis lausa iga mintutiga paisus tormiks.Alguses lendasid väiksemad rohimisämbrid,õhtu edenedes oli metsas kuulda raginaid ja puud olid hirmuäratavalt tormituules lookas.Vaatama ei julgenud minna ja aknast nägin õhtul 3 suure puu murdumist.Kuigi hommikuks tuul vaibus,siis see tormituule hood kestsid südaööni.Õnneks elekter ära ei läinud,nimelt pandi meil mõni aasta tagasi kaabel maa alla,õhuliini mööda oleks kindlasti ka elekter läinud.
Esmaspäeva hommikuks oli tormituul vaibunud ja jahedama ilma kohale toonud.Olid vähesed miinuskraadid temp.-0.8C.Hommikul sai tiir metsas tehtud ja pilt päris kole.Eks laastavale tormituulele oli meie mets ju nüüd peale riigimetsa lageraiet avatud ja piiril oli kõige rohkem langenuid puid.Kokku sai loetud 16 puud tormikahjuks ja pool vana ploomipuud oli ka maas ning meeletul hulgal mahalangenud oksi.Minu korralikult riisutud aiast polnud enam midagi järel,lehti oli tuul metsast ja ei tea kust kõikjale suutnud külvata.
Eile ja täna riisusin maja ümbert uuesti lehed kokku ja jõudsin veel ligi 10 aiakärutäit oksaprahti lõkkesse vedada,siis lõunast hakkas esimesi lumehelbeid sadama.Ilm jäiselt jahe,kuigi hommikupoole näitas ka päike end.Temp.päeval ainult +3C.Mitmed luigeparved läksid õhus,eks pidigi siis ju lund tulema-luiged lähvad-lumi taga!
Aias õitsevad veel krüsanteemid(aitäh Tii) ja tammilehised hortensiad püüavad pilku.Naapoli alpikann on õitsemise lõpetanud ja ümaraelhisel alpikannil on juba õiealgmeid näha,isekülv teeb rõõmu.

esimene lumi



.
kivilat kattis langenud okste rägastik

3 comments:

  1. 16 suurt puud on ikka täitsa tõsine kahju :( ja esimene lumi tuli tõesti täna meilegi aga varsti pidi jälle soojaks minema, nagu ikka

    ReplyDelete
  2. Lepatriinup29 October, 2019

    Meie saime oma puude langetuse detsembris/jaanuaris kätte. Seekord peale mõnede okste midagi suuremat pole järgi andnud.

    ReplyDelete
  3. Väikse metsa kohta ikka jube suur kahju. Loodetavasti saab need kütteks saagida.

    ReplyDelete