Tuesday, March 3, 2020

KEVADKUU ALGUS

Märts algas plusskraadide ja sulaga mis sulatas veebruari lõpus mahasadanud lume paari päevaga.
Eile oli ilm väga kevadine-päike,+8.4C linnulaulu oli kõikjal,Nägin 3 sookurge männilatvade kohal lendamas ja eile nägin esimest kollast liblikat,õigemini lendas neid kuskil 10 ringis.Varesed kraaksuvad männilatvades ja nägin oksaraag noka vahel lendamas,ju siis teevad pesa.Kuldnokk on kohal,ise küll näinud ei ole,aga mees nägi,tuleb uskuda.Kevad on veelgi kevadisemaks muutunud ja õisi järjest tuleb,oleks nagu aprilli keskpaik.
Täna pilvine,kuid soe +6.4C
Lund on veel natuke tiigi ümbruses ja tiiki katab kerge jääkiht.See tekitas kahtluse,et soovimatud külasised on käinud.Tiir ümber tiigi ja see kahtlus sai paika-saarmas on jälle kalu käinud söömas,sellest ka jääs augud ja rada läheb metsa poole.Mul pole saarmate vastu midagi kodutiigis,kuid eelmine aasta soetatud uued rohusööjad kalad (amuurid)on tõenäoliselt jälle kadunud saarma kõhtu.Kindel,et kui tal kord maitse suus siis ei jäta midagi alles.Enne kerge jää tulekut ei osanud lähemalt vaadata,arvan et käisid juba varem.Lume ja jää tekkimisega olid augud kaugelt näha ja jäi kohe silma,tundub,et käivad õhtul või varahommikul,ise näinud ei ole. Nii see loodusega kooselu käib.Õnneks kitsed sel aastal midagi pahandust ei ole siiani jõudnud teha ja eks ma varakult juba lindistasin ja kaitsesin põõsad ära.Eks sel aastal on ka metsa alt pidevalt rohelist ja värsket võtta ka.
Märts on külvikuu ja tuleb mõelda mida külvata ja millal.Esimesed külvid juba tärganud ja nädala lõpus plaanis tomatid külvata,jah väikesed potitomatid tahavad juba pikeerimist,need said külvatud poolest veebruarist.
Talikülv on enamus tärganud kasvuhoones ja kaktusekülv tärkab tasapisi aknalaual.
Oma talikülvi suutsin kasvuhoones kaetuna ilusti vaatamata külmale elusana hoida tänu katteloori ja phenoplastist kastidele.
Natuke ka külviplaanidest.
Salat ja lehtpeet on tärganud ja täna viisin tärganud taimed kasvuhoonesse katteloori alla.Kasvuhoones on tärganud ka veebruari algul külvatud redis.Värsket olen saanud kasvuhoonest nii talisibula,peterselli,kui ka lehtsalati näol.Täiesti uskumatu sel aastal.
Kasvuhoonesse mahub mul 30 tomatit+10 paprikat ja 2 pikka kurki,külvan ka tütre kasvuhoonesse 10+2+2,ja teise tütre potipõllumajandusse madal potitomat 4 tk
Tomat

RallyF1 10 seemet
BaikonurF1(selle aasta uus katsetus)10 seemet
HectorF1.  10 seemet
Värvilistest sortidest igast 2 seemet  Black Cherry,Indigo Rose,Hiiumaa Roheline,Golden Köning,Yellow Pearshaped,Mona Lisa,Zolotaja Rõbka.
Kurk

Adam F1
 MelodyF1-kumbagi 10 seemet meie peredele piisab ja jääb ülegi
Kapsas

Krautman

Porgand

BoleroF1
Lilledest
plaanis külvata oma korjatud tagetest ja astri seemet.Tuli plaan ka sel aastal Kosmost külvata siberi iiriste vahele.Eelmine aasta aiatuuril nägin ja oli väga ilus augustis roheliste siberi iiriste lehtede vahel Kosmose õied.
Täna aias ja tiigi ääres-kevad täies hoos!kuid astroloogilise kevadeni on jäänudveel 17 päeva,eks näis mis ilm edasi teeb.



alpikannil hakkavad õied nüüd avanema mis siiani pungas
koerahambad tärkavad
Kivikress kohe-kohe õisi avamas
potitomat ootab pikeerimist

paprika ja tšilli tärkab
salat ja lehtpeet tärkab
Kasvuhoones phenokastis külma üle elanud külvid-iiris,lumeroos,keraslill


roosid hakkavad lehtima
puispojeng ka lehtimas
Tiigis on vett rekordkogus,ei mäletagi millal nii kõrge veetase oli.
saarma veeauk ja kalasoomused
neid auke koos kalasoomustega on kokku 4,kas seda on teinud üks saarmas või on neid mitu,ei tea

3 comments:

  1. Meil veel lund täitsa palju. Nii kevad ei ole. soojakraadid jäävad ka paari pügala võrra madalamaks. Vahi saarmast, see on see metsaäärne elu. Äkki ikka mõni amuur suudab ennast säilitada. Ja siis paljuneda. Lootma ju peab :)

    ReplyDelete
  2. Liblikalood on küll täiesti uskumatud! Vaatasin täna just, et Nõmmel ja Vana-Pääskülas on veel väga palju lund vaatamata tugevale sulale. Ei mingit kevadet! :D

    ReplyDelete
  3. Külvikast on sul küll viimase peal ja väga hästi kõik tärganud. Aias sul ka suur kevad, meil palju talvisem.

    ReplyDelete