Tuesday, June 9, 2020

PEALE ÄIKEST

Kuigi juba nädalapäevad olid ilmad natukegi suve moodi,siis eile tõusis meil temperatuur +30C ja lämbe.Ka viimasel nädalal on öised temperatuurid plusspoolel ja öökülm oli viimati 15 mail.Viimased ööd on olnud soojad,temperatuur üle +10C eile ja täna hommikul peale 7.00 näitas termomeeter +20C ja see on meeldiv.
Eile päev läbi lämbe ja päikesepaisteline ilm, temp.+30C siis õhtupoole 16.30 paiku läks järsku pilve ja tuli suur vihmavalang ja ühel pool maja paistis päike ja teisel pool "kallas ämbrist".Sadu oli lühike ,10-15 min. ja läinud ta oligi sama kiirelt kui tuli ja temp .langes +25C ja päike taas taevas.Saime äikese "saba",kuuisin kauguses ainult müristamist.Õhtul 21.00 paiku aga oli vihm ja korralik äike seekord lausa "lagipeas"sähvis ja müristas poole tunni jagu ja sadas.See oli meil esimene äike!
Aias õitsevad järjest uued tulijad.Madalad iirised hakkavad lõpetama,IB rühm alustab ja rodod õitsevad,kuigi sel aastal mitte eriti rikkalikult.
Esimest aastat näitas esimene puispojeng õit.Suurelehised hortensiad minul ikka ei õnnestu,see talv ju nii soe ja ainult Luua Roosa ja Endless Summer Twist-n Shout on vanadel võrsetel lehed,teistel tuli järjekordselt maani maha lõigata.
Hydrangea serrata PREZIOSA on nagu igal aastal ilusti lehes ja samuti ka tammilehised.
Kaktustega ka enam vähem hästi,hukkus nooruke O.humifusa,aga kui korraks BA sellest juttu tuli siis oli uus lüli kohe nagu nõiaväel kotis.Kahjustada sai ka minu suur Opuntia fragilis"Smithwick"  ja mitte kohe märtsis vaid hoopis nende pikkade ja jahedate kevadilmadega kus sadas nii lörtsi kui rahet.Tema talvitus nagu alati katmata.Tundub,et tuleb ka talle talveks kuiv kate peale panna,liik ilus ilma katmata.Läks südamikust mädanema,aga potitasin hulga lülisid ja üle poole on ilusti ka alles.Teised ilusad ja loovad uusi lülisid ja õiepungi.
Täna maa nii märg,et peale fotokaga ringi käimist midagi teha ei saa,kuigi väga oleks vaja.

ühel pool pimestavalt ere päike ja teisel pool sadu,mina sajusel poolel
peale eilset sadu
madalad lõpetavad
IB alustavad
ikka kasvuhoones
osad veel pooleldi nuppus
Hydrangea serrata PREZIOSA ilus nagu alati

2 comments:

  1. Nii nunnu kaktus, lapsed seljas reas

    ReplyDelete
  2. Ilus ja lopsakas, kui maikuu on päris tihti põuane, siis selle aasta mai pani taimekasvu korraks seisma ja seejärel kohe kasvukiirendit kuumalaine ja äikesevihmadega :)
    Võru kant sai äkilise, aga lyhikese äikese, aga Valgamaal murdis äikesetorm puid.

    ReplyDelete