Monday, April 5, 2021

APRILLI ALGUS JA POTIPÕLLUNDUS

 Aprill algas +1 Cja päikesepaistega,päeval tõusis temp.+10.8C.Edasi on siiani aprill kulgenud vihmata ,päikest  vähe,öised temperatuurid 0 ja mõne vähese miinuskraadi juures,pärval +6-+7C.

Täna pilves ja tuuline,lausa tormine,sadanud siiani veel ei ole,kuigi lubatakse nii vihma kui ka kohati lörtsi.temp.meil lõuna paiku +7.6C

Aia olen jõudnud korra ära riisuda,aga tänane suure tuule ja tormiga keerutab metsast uusi lehti ja tuleb millagi veel riisuda.Kasvuhoonesse sai juba märtsi lõpus külvatud redist ja tilli.Väljas on sibullillede õitseaeg ja uusi ninakesi järjest tärkab.Sibuliirised minu lemmikud ja pean neid veel juurde muretsema.





Täna istutasin ka sinna Click & Growst ümberistutatud peterselli.Üldiselt täna lülitasingi Click & Growi  välja ja istutasin taimed potti.Tomat on enamus söödud,olid sellised pisikesed,kuid väga magusad ja hea tomati maitsega.Kahjuks sorti ei tea ja võtsin esimestelt seemet,loodan,et tomatitega koos ümberistutamine neid väga põdema ei jäta.Sama sai ka tsilliga,mulda enam polnudki,ainult juured.





Laupäeval pikeerisin ka kasvuhoones tomatid pottidesse,kuid ei julgenud veel kasvuhoonesse jätta,tarisin tuppa ja toas akna all kastidega.Loodan päikesega nad päevaks kasvuhoonesse viia ja ehk õnnestub järgmine nädal nad juba ööpäeva ringselt kasvuhoonesse jätta,muidugi  phenoplastist kastides ja korralikult kinni kaetuna ööks.Tavaliselt olen nii teinud.Seniks aga tubane kasvatus ja päris suur igaaastane "hullumaja" selle potindusega,aga paremat varianti pole leidnud.Olen alati ise kasvatanud ja nii ka seekord ja nii vast jääbki.Külvasin järgmisi sorte:põhisordid-Baikonur Siin eelmise aasta saagikus näha,mulle ta maitseb-on tugevama kestaga,ei lõhene ja hea maitse,peamiselt võileivatomat ja salatils.https://anneaed.blogspot.com/2020/08/tomatid-kasvuhoones.html, "Rally"f1

Sissetegemiseks on Malle.

Prooviks mõned seemned uut Eesti oma sorti "Evellet",siis hästi varast madalat "Beta Luxi"(lastele pottidesse)"Belle" F1,"Orkado"F1 " Cherry Roma"F1,"Black Cherry",F1"Indigo Rose" F1 ja "Indigo Pear Drops"F1,ning "Lemon Boy" F1.

Põhisortidest kõlvasin kumbagi 10 seemet, teisi külvasin ainult paari seemne jagu,nii et saaks enda kasvuhoonesse kui tütre kasvuhoonesse.Sel aastal lausa lugesin seemneid,et  taimed mahuksid ilusti akna alla,muidu maadlen veel ülejääkidaga.

Kurgid ootavad külvamist.Esimesed kasvuhoonesse teen külvi 20 aprilli paiku ja avamaale 1 mai paiku-nende sortidest järgmine kord.










Kaelustuvide paar käib uhkel ringi ja tundub,et pesitsevad vanas kohas kuuse otsas


Õues tärkab Ennolt paar aastat tagasi saadud puispojengi tited Kaks talve on külvist-kevad tuleb tasapisi,kuigi avastasin täna tomati taimi aknalauale pannes,et jõulukaktus õitseb.






Varane kartul sai valgesse toodud,ehk annab aprilli lõpus maha panna,saab jaanipäevaks värsket.Panin osad lausa ükshaaval munarestidele,et vähese liigutamisega idusid mahapannes ei vigasta.
Metsa ääres saab juba sinililli korjata,seekord sinililled koos pühademunadega.Massiliselt veel ei ole.



Esimese vaktsiinisutsaka sain ka kätte,AZ,muud polnud võimalik esialgu.
Kuni kella 16.30 ei sadanud,siis peale seda hakkas sadama vihma mis hiljem muutus lörtsiseguseks lumeks ja maa muutus valgeks.Aprill peab ikka nalja ka tegema!
Paari tunniga võib vaatepilt muutuda!
Hommikune vaatepilt 6 aprilli hommikul.
metsaäär lumevaba,õnneks kaktused seda ollust ei saanud






4 comments:

  1. Nii rikkalik kevad. Kohe rõõm vaadata. :) Meil on esialgu ainult talvised seemnekülvid, kuid muuga pean veel ootama kuni kasvuhoone töökorda saab.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eks ma katsun natuke varem taimed ette kasvatada,et mai alguses saaks kasvuhoonesse istutada.Tahaks varasemat saaki,selle nimel kiirustan.Kasvuhoones kütet ei ole,aga alguses on kahekordse katteloori all

      Delete
  2. Ongi õige aed osalt tuppa kolida, eriti kui tänast valget maad vaadata ja ilmateade Kamenikult oli ikka täitsa nutune. Küll on need sinised võrkiiriste laigud ilusad !

    ReplyDelete
  3. Aga aed on sul juba praegu väga värviline!

    ReplyDelete