Friday, December 17, 2021

SUUR SULA

 Kümnendast detsembrist läks soojemaks ja 12.12. juba ilm plusspoolel.Selles ei ole meie detsembrikuule midagi imelikku vaid ootuspärane.Kõige soojem oli meil 16.dets.mil päeval näitas termomeeter +4.6C.


Täna  +2C ja vähene jäävihm.

Jõulutunne imeilusa talveilmaga on kadunud ja täna selline imelik kevadootuse tunne.Ja tunne ei petnudki kui tegin tiiru aias.Lumi on kohati pea täiesti sulanud ja kivikas piiluvad lumest osad taimed.Loomulikult nägin ka õisi,kuigi lumerooside õied on tavaline nähtus lume alt.Alpikannid veel lume all.Kaktuste kattelt on lumi väheseks sulanud ja kõigile kes olid mures,et minu kate ei pea vastu siis peab ilusti.Kivilas toetub ju suurematele kividele.Loodan,et nii jääb kuni kevadeni.Kõige rohkem kartsin suure lumega,et kitsed sõkuvad katte katki,selleks panin helkurribasid ja päiksetatarei lampe katte ümber.


Natuke värvilisemat ka tänasesse halli päeva.Vaatasin suvise pilguga sinna kaktuste katte alla lootuses,et ikka talvele mis varsti saabumas ikka vastu peavad.Paar õitsejat küll siin potis,kuid hetkel talvituvad juba istutatuna kivilasse õues katte all.Oma 3 a. seemikud-roosa õiega-Gymnocalycium bruchii,Echinocerus reichenbachii  ja Escobaria missouriensis var.caespitosa.Nemad on esimesest seemnekülvist.2020a seemnekülvi taimed on pottidega kõrvalhoones ja selle suure külma(-27C) tunduvad ilusti üle elanud.Kõrvalhoones oli neil temp.-19C katteloori all.Arvan,et õues lumekatte all oli soojem.Eks kevadel ole näha kogu tõde -talv ju veel alles ees! Selline tänane ilm neile koe üldse mitte ei sobi-olgu siis katte all või ilma,niiskus on ju ka katte all ja veel rohkemgi.
Aga meenutada on ilus!


3 comments:

  1. Mina ka mõtlesin täna, et esimene kevadine ilm on käes :D Kaktustel on imeilusad õied, hoian neile pöialt ja edukat talvitumist su tibudele :D

    ReplyDelete
  2. Jaa, nii kevadine tunne oli. Imeilusad kaktused tõesti, hoian samuti pöialt.

    ReplyDelete
  3. Oi, kui ägedad kaktused! Kas need õiepiltidega tüübid on kõik õuekad? Kas midagi üle ka on?

    ReplyDelete