Tuesday, January 10, 2023

JAANUARI ALGUS JA SEEMNED

 


Uus aasta saabus vihmasajus ja +4.8C temperatuuri ning suure libedusega.Lumi kaob silmnähtavalt ja alles jääb klaassile liuväli!Meil veel see ligi +5C temperatuur enam.vähem,aga Poolas lausa +18C-vot see alles on midagi.Kõikjal Euroopas olid rekordsoojad aasta algused.

2.jaan .hommikul juba -4.8C ,maa meil enamus lumevaba ja külmub,esimene lumi tuli ju sulale maale!Sajab vähest lörtsi,mis päevase +1.2 C koheselt sulab.Kuni 4 jaan. temp plusspoolel ja see lubatud lumesadu oli ainult Põhja ja Kesk Eestis.Meile ei jõudnud ja oleme siis külmalaine ootuses pea lumeta maaga(mõnes kohas võib millimeetrires küll valget näha)






Sorteerisin seemneid ja leidsin Futult saadud marmorlehe seemned,mis olid juba ununenud-tegin talikülvi.See ka ainus talikülv sel aastal.Leidsin ka kotikese kaktuse seemneid,mis Tõnis eelmine aasta saatis taimede vahetuse eest.Oma külvid eelmisel aastal tehtud ja ülejääki ei raatsinud ära visata ja pakkusin,paar soovijat ikka oli-ilusat tärkamist siis neile.Mõne seemne jätsin veel igaks juhuks endale,kui selle sula-külm-sula perioodil tited hukkuvad.Nimelt osad külvasin eelmine kevad kohe maha ja tärkasid,kuid jätsin katteta,paar taime on küll potiga kõrvalhoones ka.

Sai tiir käidud ka Tartus ja käisin läbi avaturu väravas asuvast lemmikseemnepoest.Mõeldes juba kevadkülvidele  ostsin 2 uut tomatisorti uuteks katsetusteks."Tsarine" F1 ja "Dimerosa" F1(lugemiseks)ja veel nipet-näpet seemneid.Kindlasti külvan erivärvilisi ja mini sorte-selleks on eelmisest aastast jäänud sordid,mida just külvan seda veel mõtlen.

Nüüd on kõik peale kurk "Adami"olemas.Ostsin veel katsetuseks väga varase kurgi "Majestosa"seemned

Paprika külvil jään kindlaks eelmisel aastal külvatud "Mira"valikule.Vili on küll väiksem,kuid sellist saaki pole ma ühelgi aastal saanud-soovitan. Külvidega veel aega on,aga seemned on olemas.

5.jaan. hakkas temp. langema ja sadas üksikuid lumehelbeid.7.jaan.hommikul -18.4C,päeval päike ja mõne millimeetrise lume alt sätendavad rohelised murulibled koos lumega.Oh,vaesed taimed!Kõige madalam temp.oli -19C,õnneks madalamale ei langenud ja külmaperiood oli ka õnneks lühike

mingisugunegi lumekiht -19C temp.


Temperatuur tõuseb tasapisi ja täna hommikul oli -4.4C,öösel oli mõni millimeeter lund ka juurde sadanud,õhtuks lubatakse juba uut sula ja vihma.

Selline tegelane veel jahimehe vaatluskaameras,õnneks kaugemal metsas.



No comments:

Post a Comment