Thursday, November 16, 2023

NOVEMBRI ESIMENE POOL

 Novembri algus soe,tuuline ja udutab vihma,vaid mõni päev on vihmata.                                               4-9.nov. lausa +10.Csooja,

Ka ööd plusskraadides.13.nov.vähene ilma jahenemine,hommikuti +2C päev +4-5C.14-ka 15 nov. hommikul 0C,sadas ka natuke lörtsi mis maapinnal sulas.

Ei mäletagi millal novembri keskpaigas veel õunapuudelt lehed langemata ja öökülma ei ole olnud.Nii lund,kui öökülma on mujal olnud,kuid meil ei ole maa valge olnud ja novembris temperatuur alla nulli langenud ei ole.Ühel ööl oktoobris oli -4C (9.10) ja paaril ööl 0C,kuid edasi soe ja niiske.



Täna juba jahedam ja päeval 0C ümber.Riisusin veel aias lehti,sest õunapuudel veel enamus lehti küljes,ehk peale lubatavat külmalainet kukuvad ära ja saab ära riisuda.Tegin täna veel aiakoristust ja lõikasin lörtsunud krüsanteemid tagasi ja kasvuhoonest tõin veel suured kimbud tuppa .Lubatakse nädalavahetuseks -8 -9 C külma.

Õisi veel leidsin,viimased vaprad sügislilled-Colchicum 'Waterlily',Colchicum Alboplenum"(need said sügisel tellitud) ,sügisastrid,isegi mõned roosiõied veel täiesti ilusad. Siiani riisutud lehed said ilusti maasse küntud nagu igal aastal.

Kaktused ilusti lamandunud nii katte all,kui need mis ilma katteta.

Valgust on vähe,ilm sompus ja pilvine,päikest ei ole kordagi näinud sel kuul ja kottpime on väljas juba 17.00 ajal,kuigi hämarduma hakkab juba peale lõunat.


Kased on küll lehed maha ajanud novembrialguse suurte tuultega.3 novemberil oli veel selline vaatepilt,kased kollendasid kui paari päevaga olid tuulega maas.



Väike piltpostitus tänase seisuga aias,et oleks jäädvustus novembri keskpaiga ilmast ja aiaolust.Pilti on parem võrrelda,kui lihtsat juttu eelmiste aastate võrdluses.








õunapuudel lehed veel puus

lehised annavad veel kollast värviilu

Jään nüüd lubatud külmalainet ja lund ootama.,ehk läheb natukenegi valgemaks ja rõõmsamaks!

1 comment:

  1. täna meil on natuke valget, mis öösel alla sadanud on ja polegi veel sulanud aga külmalaine on suhteline, -6 C öösel ja see oleks täitsa hea, tahendaks veidi seda vettinud maailma siin meie ümber

    ReplyDelete