Thursday, May 30, 2024

MAIKUU KUUMAS JA KUIVAS

 Kuu algas soojalaines-päevased temperatuurid +17-+18C ja ka ööd soojad.Kõik õitseb,nii kirsid,tulbid ja teised kevadlilled,ning ikka mailane ja võilill ka.Kägu kukub iga päev,pääsuke ja ööbik on kohal.


Esimene rabarberikook tehtud.

P:J MEZITT õitseb-varased ja alati õisi täis.



6.mai-ilm jaheneb,tuuline,kuid päikese käes veel meeldivalt kevadine.Õhtul temp.langeb-lubatakse öökülma.Katan kasvuhoones pottides tomatid tugevamalt ja panen õienuppudega viinamarjadele katteloori.Õhtul näitav termomeeter õhus +3,4C,hommik sama-oleme pääsenud tänaöösest öökülmast.





Hilisema õitsemisajaa Erythronium hybrid "Pagoda" ja Erythronium dens-canis"White Beauty" täisõites.




7.mai-õhk jäiselt jaht,tuuline,päeval telm.+9C ja ka pilves.

Kirsid-ploomid õitsevad ja eks pea igal aastal on ka sel ajal öökülmad.Eelmine aasta 5.mail oli meil -7,8C



Talvine teevaru korjatud
8.mai-õhk jahe,meil varahommikul -0,6C,kõik taimed ilusad ja muidugi kasvuhoonesse see ei jõudnud.Õhtul 22.00 ajal näitas termomeeter juba -2,4C ja tundub,et on oodata külma ööd.Kasvuhoones said tomatipotid korraliku katte ja panin ka õienuppudes viinamarjadele seekord lausa 3X katteloori.
9.mai-varahommikul -5,4C,kuid maapinnal kindlasti rohkem.Enne kella 9.00 õue ei läinud ja veenõul oli veel jääkirme peal,tulbid,pojengid,püvililled löntis ja isegi naat oli pihta saanud ja lääbakil.Kasvuhoones tundub kõik OK,õnneks!


Lubatakse veel väiksemat öökülma,ei julge veel nädalavahetusel tomateid kasvuhoones laiali istutada ja aiamaa on isegi freesimata,kuigi naabritel juba kartul maas.Mina ootan järgmise nädala veel ära,kuigi toomingas on täisõites.
Dauuria rodo P.J.M. ELITE õied täna hommikul külmavõetud,eile olid ilusad.

11.mail ilm soojem,kuid tuul külm ja lausa tormine.
12.mail ilm soojem,päeval lausa +17C,iga päevaga päevased temperatuurid tõusevad-15.mail päeval lausa +24C ja iga päev päike.
Tomatid said 13.mail kasvuhoonesse istutatud ja järgmisel päeval ka aiavili ja natuke varajast kartulit.
On mõnusad ilmad,lust kohe väljas toimetada.Kuidagi pikk ja külm talv ja kevad on lõpuks läbi ja suvi ootamas.
14-18 mai päevased temperatuurid +21C-24C ,päike.kuivus on meeletu.Õunapuud täisõites-on imeline aeg-Enno aia pookeoksa Veiniõun on imeilusate punaste õitega.


Selle kuuma ja kuivaga on kiire õitsemine,hilisemad tulbid õitsevad.Eelmine aasta Kirna mõisast ostetud" Ice cream banana"



19-20 mai päevane temperatuur küündis meil +29C ja täispäike,kuigi 19.mai õhtupoolikul oli taevas pilvi ja väike lootus vihmale,aga ei tilkagi,ainult ilus vikerkaar kaunistas taevast.
20 mail meil päeval +29C,tõeline suvekuumus.
Vihma ei ole saanud tilkagi-kastan-kastan!Valgamaal oli 21.mail olnud tugev rahehoog,2 cm raheteradega,vihma oleks vaja,aga sellist rahet ka ei tahaks,ennem kuivus.
Kaktused-need kaktused on ikka okastega minus tugevalt kinni.Kui õue õiteilu vaatamata selle talve kahjudele on ikka tulemas,siis mõned aastad tagasi seemnest kasvatatud ja mõni tellitud toakaktus teeb silma rõõmsaks.Mõned õitsejad.






Ka kivilas varasemad näitavad õienuppe


Iiriste madalad sordid õitsevad,esimene õis vanal kollasel sordil "The Fairy"avanes juba emadepäevaks.Edasine õitsemine kiire selle kuumaga.Iga päevaga lisandub õisi ja osad juba lõpetavad ses kuumuses.Mõned õitsejad-



Kui 21 mai oli natuke jahedam +19C ja tuuline,siis edasi jälle kuumemal lainel ja 23-24 mai päeval +29C ja EI tilkagi vihma.Asi on nii hull selle kuivusega,et hakkasin kivilat kastma-üks kevadine emajuur täiesti pruun ja teine osaliselt kõrbenud.Püüan päästa mis päästa annab,oma lohakus,et varem ei kastnud. Eelmnine aasta kõrbesid pisi kivirikud-ikka ei ole õppust võtnud.

Paarile aastale tagasi vaadates tuleb vist hakatagi ainult kaktuseid ja banaane kasvatama,need edenevad ja eks algus ka mul juba tehtud.Ja vist lõunasse palmi alla pole mõtet ka enam sõita,peab põhjapoole vaatama hakkama!



















Lagodehhi pojeng(seemik)ja Paeonia anomala õitsevad.



Paeonia rockii täisõites


Üllatuse tegi ka eelmine aasta Lidlist ostetud puispojeng,talvitusid mõlemad hästi,punane näitas ka õit.


Selle kuumaga õitsemine kiire,teised pojengid alles nuppus.
Rododele oli talv liiga teinud ja õitsemine tagasihoidlik.

Kivilas ka kahjusid,kuid mitte palju.Osad leviisiad on kadunud,isegi osad minu "krantsid",midagi ikka on alles,neid ja emajuuri pean juurde muretsema.



Nüüd nädalavahetuseks väikene vihmalootus,aga kas meieni jõuab seda näeb,suurt äikest ja rahet ei taha!Oh,küll oleks hea,kui minu tahtmise järgi ilm käiks.
25.mai hommikul +17C ja päeval viludas +31C.Vihma pole saanud,kõik tolmab,iga õhtu kastmisralli.
26.mai päev +30,1C
Kasvuhoonest saab maasikaid juba.

27. mai-28.mai-ikka kuumas+29C ja kuivas,paar korda kuulsin kaugemalt äikese mürinat,aga mitte rohkemat.
29.mai,kella 10.00 paiku tumedad pilved taevas ja müristab kaugemalt.Alustasin muruniitmist õle kahe nädala,aga mis muruniitmine see oli võilillevarte mahaniitmine kõrbenud muru seest.Viludamas metsa ääres oli ikka midagi niita ka.Ja siis lõpuks saabus see kauaoodatud vihmake,suured pilved olid hajunud kuhugi muhale ja meil tuli kuskil 10 min kerget vihmakest,mis vähemalt tolmu kinni lõi ja niitmist ei seganud.Poole tunni pärast juba päike uuesti väljas ja olen uue korralikuma saju ootel,mis ikka kastaks ka.
30 mai lubatud vihmale meie muidugi ei saanud jälle midagi,pean õnnelik olema eilse natukesegi üle-igaõhtune kastmisralli jätkub.


Mai sel aastal kuiv ja kuum,õiget kevadet nagu ei olekski olnud-külmalainest kohe suvekuumusesse.
Kõrged iirised õitsevad,kuid sel aastal õitsemine pea olematu,ainult mõned uuemad.


1 comment:

  1. Selline kuumus ja kuivus mais on ikka täitsa hirmutav. Loodan, et täna said vihma. Ela pool tundus olevat. Meie peame rahul olema kahe sajuhoo üle mis kahepeale kokku 15 minutit kestis. Midagi ikka aga kui öösel või homme juurde ei saa peame meiegi kastma hakkama.

    ReplyDelete