Saturday, July 20, 2024

RING ÜMBER ISLANDI-1.OSA

 Teisel katsel õnnestus ikka Islandile tiir peale teha.Esimese katse nurjas paari aasta tagune koroonaepideemia.

Island,minu suur salaunistus on tätunud

kokku 2000 km mööda suurt ringteed ümber Islandi ja paaril korral mõnekümne kilomeetrised väikesed põikamised ka sisemaa poole.



Island asub Atlandi ookeani põhjaosas,Euroopa ja Ameerika laamade kohtumiskohal.On vulkaaniliselt aktiivne.Suur osa maast katavad laavaväljad.Reykjanesi poolsaarel uued laavapursked sel aastal.Aktiivseks muutus vulkaan seal 12.nov 2023akui toimus esimene purse.18.dets.2023a.teine purse,14.jaan.2024.a kolmas purse,16.märts2024a. neljas purse ja 29.mai 2024a.viies purse.Jälgisin seda hoolega,kuna reis oli ees ootamas.Hetkel kõik rahunenud ja värsket laavat ei õnnestunud näha.  

         

4 tundi lendu Riiast ja kohal olingi.Ilm pilves tuuline ja udutas vihma.Temp jäi +8C ja +14C vahele.

Lennukiaknast Fääri saared



Tee lennujaamast Reykjaviki möödus laavaväljade vahel









Väike ekskursioon Reykjavikis Harpa kontserdimaja ,vana sadamapiirkond,vanalinn ja Hallgrimskirkja peakirik.















Harpa kontserdimaja




Edasi alustasime teekonda Põhja-Islandi suunas.Teele jäi maalilisi vaateid ja koski.



Barnafoss 







kanjonis voolav kiirevooluline kosk




Kuumaveeallikad ja Reykholt,kus vaatasime vana kirikut










 



Ööbisime Reykholdi lähedal taluhotellis.ilm muutlik,nagu ka pilidelt näha-isegi päike näitas end.Õhtusöök hotellis.

Islandile omased lupiiniväljad-Nutka lupiin,loovad hea pinnase,sest koguvad õhust lämmastikku ja viivad selle taime juurte kaudu mulda.Kasvatatakse selle vähese mulla ettevalmistamiseks kus saab midagi külvata.Kõikjal lagedamal ja mäejalamil on näha lupiinivälju-silmale meil ka ilus vaade.

Rahvuslilleks on harilik drüüas,mis kasvad sealsetel vulkaanilistel pindadel hästi





Öösel vihm,tugev tuul mis jätkus ka järgmisel päeval

TEINE PÄEV

Grabroki vulkaan  - 170 m kõrgune kustunud vulkaan,mis purskas ligi 3000a tagasi.


On vulkaanide süsteem,kus rohkem vulkaane kui see üks

Saime korralikku Islandi ilma tunda-temp +10C tugev tuul-tormine,sajab vihma tuule kiirus kohati 40 m /sec.Ei ole sellist tuult enne kogenud.Vihma sadas nii ülalt,külgedelt kui ka lausa alt.Eks see tuul seda vihma keerutas.Vulkaani kraatri juurde viis treppidest tee,kuid pidi peatusi tegema ja ootama tuule suuna muutu.Aga sai ülal käidud ja tiir ümber vulkaanikraatri tehtud.Riided kihilised,nii tuulejope-püksid,mõlemad vihmakindlad,peal veel matkaspordi keep.Seda keepi ikka tuul keerutas mitmeid kordi üle pea ja jälle alla, Aga see korralik Islandi ilm sai ka ära nähtud,muidu ei teakski milline ta välja näeb.















Tagasi bussi,kui märg keep ära võetud ja tee ikka põhja poole.Järgmine peatus kanjoni juures,kus suurem kosk.Ilm juba muutunud,ja vihm jäi selja taha koos suure tuulega.








Teel ka viimane hukkamiskoht Islandil 1839 aastal,kus hukati Agnes ja Fridrik-timukakirves on koopia,originaal muuseumis














Teel imetleme imearmsaid Islandi hobuseid ja lummavaid vaateid mägedele







Teel imelised vaated ja jõuame Glaumbaeri vabaõhumuuseumisse,kus ootavad uudistamist turbast pikkmajad-Inimesed Islandil elasid sellistes majades kuni 1947 aastani.

Iga 5 minuti tagant muutub ilm!





Oli vist 12 m pikk vahekäigust kahel pool magamistoad.Laotud kalasabamustris turbast.Ei köetud,oldi tihedalt koos ja nii saadi sooja









Kirik seest





Majad on ehitatud 1876-1897.Kirikuhoovis seisab kuju Snorry Siit saab vaadata seda vabaõhumuuseumi kohta rohkem,panin tõlkega.Snorry(tõenäoliselt esimeneEuroopa laps,kes on sündinud Ameerikas)





Edasi maaliliste vaadete saatel Akureyri-Põhja Islandi pealinna.Mida põhja poole,seda ilusamad vaated.










Reykjaviki Hallgrimskirkja peakirik. veelkord-(Blogger viskab vimkat piltide laadimisel-jälle vist uus versioon)






JÄRGNEB

3 comments:

  1. Pole midagi, see kirik on ka üks mõjuv ehitis. Aitäh, et ikka viitsid Blogeriga rinda pista. Huvitav on lugeda kellegi sulest, kes ise käinud ja vaadata pilte mis ise pildistatud. Ei tea kas head vaated või osav pildistaja, igatahes muljed on toredad.

    ReplyDelete
  2. Küll on siin ilmas imelisi kohti, . Ilu igas suunas kuhu vaatad ja see korvab halva ilmagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. see korralik Islandi ilm oli lausa boonus,mitte "halb ilm",sest saime tunda nende tegelikku pea igapäevast ilmaolu,aga edasi ilm muutub,sattusime nende lausa "kuumarekordisse"

      Delete