Thursday, April 14, 2011

TUHALA NÕIAKAEV

Üks uudistaja proovib kaevuvee maitset
10 aprillil teel Tallinna põikasin läbi ka Tuhalast.
Juba autode rohkuse järgi oli näha, et koht on praegu väga populaarne.Autosid oli kuskil poole kilomeetri ulatuses kahele poole teed pargitud.Oli alles rahvast, ilm ka ilus päikeseline. Ilma inimesteta ei saanud kaevu pildistada, kogu see aeg oli lapsed ja ka täiskasvanud ümber kaevu vees ja jäid pildile.
Tuhala jõgi on 26 km pikk ja sellest 1,5 km on maa all.
Jõgi muliseb ja mullitab . Veetõusme allikas 

 Ajakirjanduses oli  teada andnud, et sealne maa-alusele jõele rajatud kaev ajab üle, ehk “nõiakaev keeb”.Seda tuli kohe pildistada.
                                                                                    Rahvapärimus teab rääkida, et kaev hakkab keema siis, kui kohalikud nõiad kaevus vihtlevad.
Üleajamine leiab aset siis, kui vee vooluhulk Mahtra soost alguse saavas ja Pirita jõkke suubuvas Tuhala jões ületab 5000 l/s ja kaevust väljuva vee hulk võib küündida kuni 100 l/s.

2 comments:

  1. See koht, kus vesi maa seest välja mullitab (kaks viimast pilti) kannab nime Veetõusme allikas. Sealt edasi umbes 2,5 km on minu pere elamine. Suvel ei taha vesi jões meie talu kohal eriti kiiresti soojaks minna, seda ikka selle päikese käes voolava 2,5 km tõttu. (liiga lühike soojenemiseks). Selle maa sees voolamise tõttu on talvel vesi jällegi suhteliselt soe. Jääkaane võtab jõgi peale alles siis, kui oma nädal aega on krõbekülma olnud.
    Tuhala küla elanikuna tahan ma alati protesteerida sel teemal, et Tuhala Nõiakaev asub tegelikult Kata külas. Õige Tuhala jääb 2,5km põhja poole. Nime Tuhala Nõiakaev kannab kaev sellepärast, et asub kunagise Tuhala mõisa maadel.

    ReplyDelete
  2. Ma olen seal mitmed korrad käinud, aga oma häbiks pean tunnistama, et mitte kordagi sel ajal kui ta sedaviisi keeb.

    No kui mõis oli Tuhala, siis neid praegusi külade nimesid ei saa küll kuidagi eriti aluseks võtta. Minu elukoht on sel ajal kui meie siin elame, vahetanud oma nime kolmel korral, aga oma ajaloolist kunagist nime pole ta ikka tagasi saanud.

    ReplyDelete