Sunday, August 26, 2012

PEALE PÄRTLIPÄEVA

24. august oli rahvakalendris pärtlipäev, mis tähistab looduses sügise algust. Lahkuvad pääsukesed ja algavad hallad. Vanarahvas pidas pärtlipäeval lõikus- ja külvipüha.
Vana pärimuse kohaselt külvatakse pärtlipäeval taevast seeni, nii et selle järel algavad seenekorjamispäevad, ka pähkleid võib juba korjata.
Eesti rahvakalendri tähtpäevade andmebaasi „Berta” andmeil keeras vana ütluse kohaselt Pärtel kapsapäid.
Kuigi kalendrisügiseni on jäänud vähem kui kuu(23.09), peeti Pärdipäeva esimeseks sügise päevaks.Ja seda on sel aastal kohe kõikjal märgata.Tegelikult nende suurte sadudega , jahedate ja tuuliste ilmadega on august kohe algusest peale sügise "nägu "olnud.
Kui peale pärtlipäeva müristab, siis tuleb soe ja mäda sügise. (Suure-Jaani)
Kui pärtlipäeval räästad tilguvad, siis jaanipäeval võtab külm viljad. (Viru-Nigula)  
 Minul see nädalavahetus hoidistamise päev. Sai tehtud paar purki seeni,letšot ja soolaoad keedetud ja siis kõdritsetud ning väikestesse karpidesse pandud ja sügavkülma. Herned koristatud ja kuivama pandud.
Nädalavahetus pildis:
Pepi pirn
Letšopurgid ootavad keldriviimist
Keedetud soolaoad külmikus
Herned kuivama

4 comments:

  1. Meil küll pääsukesed ulavad veel õues:)

    ReplyDelete
  2. Sügise märke oli tõesti juba näha, isegi enne pärtlipäeva. Aga eks tegelikult ongi ju looduses kaheksa aastaaega, mitte neli nagu kalendris. Varasügis on ilus aastaaeg. Ms just vaatasin eelmise aasta värvilisi pilte.

    ReplyDelete
  3. Aga miks Sa ube lihtsalt ei kuivata? Mis eelis on neid soolatult sügavkülmas?

    ReplyDelete
  4. Kuivatan ainult seemne jaoks.Noorelt(hilisem külv) keedan koos kauntega soolaoad,sest nii on maitsvamad.Kuivatades tuleb enne leotada ja siis pikalt keeta ja siis jääb ka pealt kest natuke kõvem.Nii on aga oad pehmed-hõrgud ja saab kohe peale sulamist süüa ja ka pajaroogases ja supis kastuada.Proovi ja võrdle.

    ReplyDelete