Tuesday, April 21, 2015

UUED PESITSEJAD

KAELUSTUVI e.MEIGAS (Columba palumbus)
Liigitutvustus:
 Kaelustuvi on teistest tuvidest suurem, pikema sabaga ja iseloomulike valgete laikudega kaelal. 
Kaelustuvi  pesitseb suve jooksul enamasti kaks korda – mai algul ja juuni keskel. Pesa  ehitab kõrge kuuse, harvem ka lehtpuu okstele, tüve lähedale. Kaelustuvi õhkutõusmine on ootamatu ja kärarikkalt plagisev, lend jõuline ja kiire. 
Kaelustuvi saab puuoksel istumise ja kõndimisega ilusti hakkama. 

Juba eelmisel nädalal märkasin,et  tiigi tagakaldal jalutavad uued külalised.Ja kuidagi kärarikkalt tõusevad õhku-see nagu ärataski minu tähelepanu.Täna tekkis koge väike huvi - kes ja kus võiks pesitseda?Tiigi taga kuuskedes on suure tõenäosusega neil pesa.Kui üks uhkes üksindused veel tiigikaldal jalutas siis teine oli kuuseoksal mõnulemas.Uurisin küll lähemalt,aga jäi selguseta,kumb on emane.
Nad on meil esmakordsed pesitsejad,vähemalt eelnevatel aastatel ei ole märganud neid.



3 comments:

  1. Ükskord nägin maa pealt kaelustuvide kuramaaži kümne meetri kõrgusel jämedal rõhtsal puuoksal. Hoogsad ümberpöörud ja kõndimised, saba elegantne lohistamine ja kõik veel. Ma vaatasin seda seal Soomaa metsas nagu tsirkust, hoidsin pingest hinge kinni, täpselt nagu tsirkuses enneolematuid viiekordseid saltosi vaadates.

    ReplyDelete
  2. Meil nad askeldavad kusagil natuke kaugemal aga aeg-ajalt näeb ka aias ja mulle on nende häälitsused lapsest saati meeldinud

    ReplyDelete
  3. Aitäh toreda pildiseeria eest. Minu teadmised lindudest on enam kui tagasihoidlikud, nii et kaelustuviga esmakohtumine, olgugi et virtuaalne.

    ReplyDelete