Friday, December 11, 2015

DETSEMBRIS KEVADISELT

Sel aastal on  soe sügis kestnud pikalt ja meil siin on see soojus ja niiskus pannud pungad paisuma ja kevadlilled tärkama.Pea nädala jagu on temperatuur püsinud +8C piirimail nii öösel,kui päeval.Metsa all on sinililleõisi näha.Kimpu neist küll jõululauale vaasi ei saa teha,sest varred pea olematud.
Sibuliirisete ninad on juba pea paar nädalat mullast väljas ja eile märkasin ühe koerahamba rohetavat ninakest.Rohkem õnneks ei leidnud.Täna katsin kõik rohelised sibullillede otsakesed turbaga,õnneks oli kodus varuks kott turvast.
Ilmateadat vaadates tundub,et vähemalt järgmiseks nädalaks lubati ilma jahenemist-ööseks väheseid miinuskraade.
Pime aeg-sompus ja uduvihmaga.
Aga täna riisusun maja ümbert tuulte pillutatud lehti ja ka rohisin.Paraadpeenras on vesihein võimust võtnud.
Jõulutunnet ei ole ja rohides tundsin  kevadist mullalõhna.


6 comments:

  1. Mina oma lilleninasid turba ega millegi muuga ei kataks - pimedas ja soojas hakkavad nad veelgi rohkem välja ronima ja lõpuks on nõrgad veninud pealsed, mis eriti hukkumisaltid on mu meelest. Kevadlilled on üldiselt ses suhtes tugevad, on ju kevadelgi tihti veel suuremaid külmalaineid, kus lilled siis ootele tarduvad, et pärast sirgumist jätkata.

    ReplyDelete
  2. Mul õitseb Gentiana acaulis juba mitmendat nädalat ja transilvaania sinilill on ka õie pungestanud, sibulillede tärkamist pole veel märganud. Lumeroosi puhul on vist aeg ok, tal on õiepungad väljas, s.t. lehtede all.

    ReplyDelete
  3. Ninasid on ja on alati olnud, Köögikatal õigus, mina ka ei katnuks. Elu on näidanud, et nendega ei juhtu mitte midagi. Sinililli läksin kohe siis uurima kui Sa esimest korda nende pungadest rääkisid, minul ei ole, Aga kevadist lõhna ma tundsin eile :) Eks loodame, et tali päris vahele ei jää

    ReplyDelete
  4. Soe on tõepoolest ja ega see niiske soojus aiale hästi mõju. Kui midagi kuskilt välja ronib, pole ma kunagi katnud. Turvas imab vett ega lase maapinnal kuivada, ta võib rohkem kahju kui kasu teha.

    ReplyDelete
  5. Ehk on nädalavahetusel natuke kuiva ja pisut valgust, et oma aiaasukad ka üle vaadata:)

    ReplyDelete
  6. Tegin eile ka aiatiiru, mul on ainsad Gentiana acaulis, torkav kivirik ja Transilvaania sinilill, kes õienuppe näitasid, aga seda on kahe viimase puhul ka ennemini ette tulnud. Samuti ajas ninad välja üks krookusepesadest, ei oska öelda milline, kuid teised magavad. Umbrohi kriibib silma, ju ei olnud aednik hilissügisel kõige hoolsam ja see kõik on vahepeal rohetama läinud.

    ReplyDelete