Thursday, April 21, 2016

ROOSID JA LIBLIKAS

Täna selle nädala ilusaim päev ja tundub,et nii ka jääb.Lubatakse vihma ja lörtsi nädala lõpuni ja ilma soojenemist ei paista veel kusagilt.Tegelikult mulle selline kevade tasa ja targu tulek meeldib.Küll soe tuleb omal ajal,kui ainult seda külma märga ollust  nii palju alla ei sajaks.
Täna vihmata,päike ja +12 C.Võrreldes paari eelneva päevaga lausa imeline.Eile sadas päev läbi,nii vihma,rahet kui ka lörtsi ja päeval näitas termomeeter +2,6C. Külm,talviselt külm!Igatahes jõulude ajal oli soojem!!

Eile ei saanud sellise ilmaga roose lõikama ja puhastama hakata siis  täna oli terve päev rooside päralt ja
Pilt pimedas saalis tehtud
õhtul. Loodusmajas  Urmas Tartese vestlusring teemal -aasta liblikas - Mustlaik Apollo.Väga huvitav loeng ja imelised tema enda pildistatud pildid.Tõeline päikeseliblikas,kes lendab ainult päikesepaistelisel ajal ja elutsevad seal, kus kasvavad looduslikult lõokannused.Vastsed toituvad ainult lõokannuste lehtedest ja praegu on vastseid võimalik kohata,kes kohti teab.Valmikute,e .liblikate aeg on mai lõpp-juuni,kui neid võib kohata ja keskmine eluiga liblikal on 5 päeva.Meil võib neid kohata Lahemaal ja Ahja piirkonnas ,kuid ka Otepää ümbruses olevat üksikut nähtud.Meil kaitse all.

Roosid tundusid kõik elus,kuid nii palju ei ole ühelgi aastal vaja tagasi lõigata olnud kui tänavu.Osad sordid lausa pea mulla piirini.Kuid oli ka tunduvalt paremaid sorte,keda  ei olnud vaja peaaegu  lõigatagi,kõik rohelised.
Viis kõige paremini talvitunud sorti:
1.FLAMMENTANTZ
2.HANS GÖNEWEIN ROSE
3.ASPIRIN
4.ROSARIUM UETERSEN
5,AQUARELL
Siin viis viletsamat,keda pidi pea mullani tagasi lõikama:
1.EDEN ROSE
2.WESTERLAND
3.ASHRAM
4.GLORIA DEI
5.BURGUND
Õnneks oli ilusti talvitujaid tunduvalt rohkem .


Õhtune liblikalend Loodusmajas

7 comments:

  1. Täna oli tõesti ILM :D kahju,et see liblikalennu info nii hilja tuli aga tegelikult on Ülol valve ja ega ikka poleks vist saanud :(

    ReplyDelete
  2. Nii ilus liblikas!
    Tore, et Su roosid üldiselt hästi talvitunud on. Mu vähestest tuli ikka väga paljud praktiliselt maani lõigata, aga vähemasti ühel nägin selle köndi allservas juba ühte punast pungakest. Ka nendega, mil midagi maa peale ei jäänud, ootan rahulikult suveni.

    ReplyDelete
  3. Siis on hästi, kui roosidega on hästi. Minul neid vähe, aga pea kõik tuleb maani tagasi lähipäevil lõigata

    ReplyDelete
  4. Hea, et Su imeilus rosaarium korras on, paljud väidavad vastupidist.
    Mul on ka hiigla kahju, et Vapramäe info nii hiljaks jäi, oleks küll osaleda tahtnud.

    ReplyDelete
  5. Mul veel roosid lõikamata, musti pealseid oli ka eelmisel aastal, kuid peenraroosile teeb see ju lausa head kui madalalt lõigata.

    ReplyDelete
  6. Ma lõikasin ka enamuse roose juba maani maha, aga kuna nad on mul sügavale istutatud, on see tavaliselt ainult head teinud. Flammentanz ja Rote Flamme on roniroosidest ainukesena kahjustuseta, sest minust ei ole ronirooside mahapainutajat, jõud ei hakka peale. Samas on elu näidanud, et kui vahepeal maani maha ei lõika, siis hakkavad vanemad põõsad alt laasuma ja ei näe enam head välja.

    ReplyDelete
  7. Nii ilusad puhtad ja kenasti sildistatud roosipeenrad :) Hoian pöialt, et kõik kenasti taastuksid, endal tuli ka paljud maani maha lõigata...

    ReplyDelete