Tuesday, June 20, 2017

PALMSE

Juba eelmisel aastal augustis,kui kokkutulekul tagasiteel sai Palmsest ühest imelisest loodusaiast läbi käidud tekkis soov sinna uuesti tagasi minna.
Pühapäeval saigi unistus uuesti teoks ja seda veel rododendronite õitsemisajal.Plaanis oli ka Palmse mõisaaia põhjalikum külastus,sest loodusaia peremehe vanemad olid mõisas aednikud.
Hommikul sai väike jalasirutus tehtud ilusa Äntu Sinijärve kaldal ja siis Palmse.
Nii ka koos õige giidiga korralik ringkäik aias ja kasvuhoones,ning sepikojas,kus sepp tutvustas oma kirvekollektsiooni ja muud varandust erinevate sõdade aegadest ja omapoolsete mahlaste kommentaaridega(sepispumerang,mis tuli visata täpselt 5-6 roidevahemikku,siis ei ole kirurgidel tööd)
Käisime ka mõisaaegses õunapuuaias,mis küll peremehe arvates oli ära rikutud,aga mulle meeldis sellisena ka,koos sealsete vanade sortidega.Nimelt olid õunapuud väga tagasi lõigatud,mitte nagu tema isa ajal.
Siis tagasi Kivisaarele metsaaeda imetlema ja lõkke ümber muljeid jagama ja grillima.Mina olin juba ussikartuses kodust kummikud kaasa võtnud ja sain julgelt ringi vaadata,kuid kõige noorem meist jõudis pooleldi vaskussile peale astuda ja siis alles algas see ussipojukese imetlemine.Lõpuks julgesin minagi lähemale minna ja paar klõpsu temast teha - polnud hullu midagi.
Õhtuhämaruses jõudsime koju,aga enne näidati mulle veel kodulähedased kuldkingakesed ka ära.
Tänan kõiki ilusate reisielamuste eest ja lahket taimejagajat. Mälestuseks imelisest metsaaiast kasvab mul nüüd kodus ka Sorbus reducta ja siumari.,kes said täna korralikult ka kastetud eilse istutamise järgselt.

Äntu Sinijärv
Ja kohal me olimegi
Mõisapargi külastus:
Alustasime ringkäiku Kõrtsi juurest,kus peremehe tehtud puuskulptuurid ja kiigud,kus meist mõni tegi korralikku nõiasõitu ja edasi mõisaparki.


Palmse Mõis

Ees mõisaaegne õunaaed
Tõeline sepp sepikoja ees
Tagasi metsaparkaeda,kus kunsti oli nii puu otsas,kui metsaaias rododendtonitest rääkimata:



Lõpetuseks,nii mõnegi meist lemmikloomaks osutunud vaskussipojuke

6 comments:

  1. Sisukas reis. Palmse muutub järjest ilusamaks ja metsaaed lopsakamaks.

    ReplyDelete
  2. Oli tore päev nagu loota võiski ja see vaskussipojuke oli kui kirss tordil :D

    ReplyDelete
  3. Ilus reis. Olen kade. Oleks väga tahtnud näha kõike seda

    ReplyDelete
  4. Eks need alt laasitud (loe rüüstatud) õunapuud on tingitud murutraktoritest, mugav on istudes tööd teha, ei mingit eraldi võraaluste hooldust. Kunagi keskmise (ja madala) tüvega kombineeritud võraga puud mõjuvad nüüd poolikult, alumine pool on puudu. Kui aed oleks algselt kõrgtüvedega kujundatud, siis oleks pilt teine. Nüüd on seal aias vastuolu aia rajaja tööga, mis seal ikka - leiud ja vanad sordid on alles.

    ReplyDelete
  5. Loodan kunagi minagi seda imelist metsaaeda külastada, paraku on käsil selline aeg, et elada tuleb päev korraga.

    ReplyDelete
  6. Mul on ka heameel näha, et vanad õunapuusordid alles on. Võrakujud ikka muutuvad ajas, vastavalt moele ja vajadusele.
    Kaunis reis oli teil. Tänud jagamast!

    ReplyDelete