Wednesday, September 6, 2017

PÕHJA NORRA JA LOFOODID 5 osa

Seitsmendal reisipäeval lahkume Lofootidelt.Hommikul mäed paksus udus ilm  tuuline ja jahe.Teel sadamasse teeme väikese jalasirutuspeatuse ka Kobbelev juures,kus mühiseb korralik kosk trolli valvsa pilgua all.Edasi sõidame Lodingeni sadamasse,et sõita Norra mandriossa.Sõit kestab tunnikese vikerkaare ja suure tuule saatel ja jõuame Bodösse.Teeme linnas väikese jalutuskäigu,soovijad saavad muulil jalutada ja külastame ostukeskust,et viimased norra kroonid ära kulutada,kel neid veel alles.Põhiliselt tuntakse huvi suitsetatud vaalaliha järgi kuid selgub,et hetkel otsas ,pole hooaeg,aga pakutakse kuivatatud vaalaliha.Nii ostan minagi mõned pakikesed kuivatatud vaalaliha kodustele maitseks ja veel norra kommi,šokolaadi lastele.Ja kindlasti on kaubanduses suurem veisesingiost,sest koju tuleb kindlasti viia ka Okserulli.
Kotid pungil täis sõidame kämpingu suunas.Mööda Fauskest,kus kaevandatakse Norra roosat marmorit,kui kahjuks on see turistidele juba mõnda aega suletud.Teel näha ka väikeseid talusid,kus käib hetkel suurem heinategu.
Ööbime Bodö lähistel Saltstraumeni kämpingus,just selle silla juures,kus saab vaadata maailma suurimat veekeerist.Õhtul kell 21.09 on veekeerise kõrgpunkt ja kämpingust 200 m kaugusel.Nii me kõik varakult juba fjordi ääres ootel.Siin saab näha maailma kiiremat Saltsraumeni veekeerist- tõusu-mõõna hoovust,kus 4 miljonit kuupmeetrit vett voolab ühest fjorfist teise läbi kitsuse nii ühes,kui teises suunas.Vool muudab suunda iga kuue tunni järel,vahepeal on rahulikum.Ausalt öeldes lootsin isiklikult suuremat,kõrgemat veekeerist.Tegelikult oli väiksemaid veekeeriseid kahel pool fjordi ikka palju,mitte üks suur,nagu mina arvasin ja vesi kees nagu nõiakatel umbes pool tundi ja siis jäi vaiksemaks.

Hommikul sõidame polaarjoone suunas ja jõuame järjest kõrgemale,seda annavad jälle kõrvad plõksumisega tunda.Oleme vahetult enne polaarjoone ületamist 692 m kõrgusel üle merepinna.
Polaarjoone ületamisel väike peatus ja ronime mäkke,vaatame lumiseid mäetippe ja külastame ostukeskust.
Edasi sõidame Svartiseni liustiku suunas.

Kobbelev juures,kus mühiseb korralik kosk trolli valvsa pilgua all.

Sõit Lodingeni sadamast praamiga mandrile
Saatjaks vikerkaar
Mandrile jõudes ikka tunnelid ja sillad ja mäed kaetud rohke metsaga
Sild üle Saltstaumeni keerise
Saltstaumeni veekeeris
Kahel pool fjordi vesi keeb,kui keskel rahulik ala,kus sõitsid veemöllu ajal päris pisikesed paadid
692 m kõrgusel üle merepinna polaarjoone ääres
Trolle oli Norras kõikjal,nii ostukeskustes,kui linnas ja koskede juures(esimene pilt) ja erisuguseid
Eestlaste kindel ost kojuviimiseks
Järgneb..

5 comments:

  1. Norras on postkaardivaated ükskõik kus suunas vaatad. Okserull jäi mul Norrast koju toomata, selle asemel tassisin kotis pruuni juustu. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mina tõin ka pruuni juustu,omapärase natuke magusa maitsega

      Delete
  2. Kuigi veekeeris ehk ei olnud ülaltvaates nii võimas, kui oodatud, siis küllap selle keskele sattumine võiks ikka väga hull olla. Ja see sile osa keskel peab siis alati olema, kuis nad muidu julgeksid seal peal viibida. Huvitav teada.

    ReplyDelete
  3. Selle pruuni juustu kohta räägiti, et see pidavat sobima saia peale ja siis veel värsked maasikad või maasikamoos otsa. Meil muide on ka lühikest aega toodetud kaamellpruuni magusat sulatatud juustu. Enam ammu pole märganud, aga mulle meeldis see.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eks katsetame järele.Hommikusöögiks reisil proovisin ja maitses.Koduse juustu võtame alles oktoobris lahtiostsin koge 1 kg pakendi,siis on kogu pere koos ja saavad veel sõbrannad ka proovida

      Delete