Monday, September 3, 2018

LUHTALÄINUD EKSPERIMENT

Sel aastal algas juba saagikoristus augusti lõpus ja järjest tuleb koristada edasi.Väga varane,tavaliselt
on saagikoristus alanud ikka septembri keskel.Tänaseks on veel maas porgand,kapsas,punapeet ja porru,muu kõik koristatud avamaalt.Loomulikult veel viinamarjad ja talveõunad ka veel puus.




Minu kevadine kapsaistutus koos tagetestega EI ole oma eesmärki täitnud.Talvel loetud permakultuurist et kapsaid kasvatada koos tagetestega tekitas katsetamishimu.
Nii sai külvatud suuremas koguses tageteseid ja istutatud kapsataimede lähedale ja lausa vahele.Lisaks kastsin ka taimed tsillipipra lahusega kevadel,kuid ainult ühe korra.Eks tuli kuumaperiood ja minu õnnetu käsi ja rohkem ei pritsinud,jäin tageteste peale lootma ja nii nad seal kuivas ja kuumas omapead kasvasid.Märkasin, kui oli juba kastmiseks  hilja ja kapsal munadekolooniaid ja siis tegelesin  küll hävitustööga,aga hilja.
Nii pitsilisi kapsaid ei mäleta ma oma aias,oli see sel aastal tingitud suurest kuumusest või minu lohakusest,aga luhta läks see kapsakasvatus sel aastal.Jah,mingisugused kapsapead ikka tulevad,aga kas neist sel aastal ka asja saab veel vara öelda.
Tagetesed pakuvad ikka ainult silmailu, kas tavapeenras või kapsaste vahel ja meelitavad ligi mesilasi,mitte ei peleta kapsaliblikaid-see on selle aasta eksperimendi kokkuvõte.
Järgmine aasta veel plaanis katsetada ja lisaks tihedamalt pritsida tsillipipraga.
Oli kuidas oli see eksperiment,aga ilus oli tageteste õisi kapsaste vahel vaadata,vähemalt esteetiline efekt on:

4 comments:

  1. tänavu oli muide tohutus koguses kapsaliblikaid, võib-olla see mõjus ka

    ReplyDelete
  2. tänavu on kohutavas koguses üldse igasuguseid kahjureid, minu teise naeriistutuse panid kirbud 1 päevaga nahka

    ReplyDelete
  3. Õnneks pärssis see kuivus nälkjaid ja tigusid, neist oli küll rahu majas.

    ReplyDelete
  4. Lisaks kapsaliblikatele on meeletult ka nt õunausse. Soojad talved?

    ReplyDelete