Tuesday, June 28, 2022

PORTUGAL 1 OSA

 Peale paariaastast pausi covidi tõttu õnnestus sel aastal üks reis teha.Reisisihiks Kesk-Portugali Lissaboni rannik ja Lõuna- Portugal koos ühepäevase Sevilla külastusega Hispaanias.

Eks reisibroneeringud ja kindlustused said varasemalt tehtud,kuid viimase päevani ei saanud reisi toimumises veel kindel olla.Eks see Covid just ennekõike-pidi ju Portugalis levima uus tüvi ja kas lastakse ja ise ikka terved oleksime.Suurt peegelkaamerat kaasa ei vedanud ja pildid tehtud fotokaga.



Lend algas varahommikuse lennuga 14 juunil 6.06 Tallinn-Frankfurt ja peale paaritunnist vahepeatust Frankfurt-Lissabon.Lufthansa nõudis lennukis maske,nii et põhimõtteliselt 10 tundi maskis,kui arvata ka ajavahe sisse.


Lõunaks olime Lissabonis,edasi autorent ja sõit ööbimiskohta kaunisse kuurortlinna ookeani kaldal Estorili.

ESTORIL

Ookeani ääres asuv suvituslinn,mis oli juba kuningate ja ülikute lemmikpaik.Hotell asus villade rajoonis paarsada meetrit ookeanist.Ilus armas aia ja basseiniga hotell.Esimene käik oli kohe hotelli basseini ja sööma .Siis sõime ookeani äärses restoranis õhtust-lõhet koos valge veiniga.Nii sai puhkusilusti sisse õnnistatud.


Temperatuur +30C,kuid puhus mõnus tuul ookeanilt.Sai proovitud ka vesi ookeanis,oli mõnus tunne jalad jahedasse(+22) ookeanivette pista peale pikka sõitu,hiljem helkisid jalad soolase vee kristallidest.Linnas väga ilusad tänavanime sildid ja majadel kahhelkividest ornamendid.Vanad hoitakse renoveerimisel ilusti alles ja uutel ehitistel ikka uued ornamendid.See jäi kõikjal Portugalis silma-väga palju kasutatakse kahhelkividest ornamente  või kaunistusi,vanad majad ja lossid lausa pea kõik kahhelkiviplaatidega nii seest kui väljast.Nii armas,ise kasutan ainult vannitoas või saunas,kuid väga meeldis ja jäi silma oma erilisusega.Ise ei tuleks selle pealegi.Tagasi hotelli ja järgmiseks päevaks lubati vihma,siis oli plaanis võtta ette sõit Lissaboni.Olime siinses hotellis 5 ööd ja iga päev külastasime uusi kohti lähiümbruses.





Vana maja remondis säilitatakse vana ornament

Hotelli sisetrepp kahhelkiviplaatidega





see kaunis lilledega kaunistatud tee viib alla ookeani äärde

siia kokku pandud tänavanimede ,väljakute nimed ja mõned ornamendid-ühed minu lemmikud reisil

                                                                     LISSABON
15 juuni.Asub Tejo jõe suudmes 17 km kaugusel ookeanist.Jõe lõunakaldal valvab linna 28 meetrine Cristo Rei-väljasirutatud kätega Kristuse kuju mis kõrgub 82 m alusel ja on kogu linnast nähtav.



Hommikune ilmateade lubas vihma ja ilma jahenemist siis suundusime Lissaboni.Kasutasime ühistransporti.Läksime kohaliku lähirongiga,sest nii kesklinnas liikuda lihtsam,20 min.sõitu -ikka maskides! ja olimegi kesklinnas kohal,ei mingit parkimise muret.Päev kuum(+30C),päike paistis  lagipähe ja mingit jahutavat tuulekest ei olnud,kuid vaated sudused.Sõitsime Hop on Hop bussiga linna tutvustava tuuri.
kesklinn


Vanemad majad kesklinnas ilusad kirjud kahhelkiviplaatisest,eriti domineerin sinine toon,nägime ka kuulsat vana trammi-Tramm nr 28,mis nüüd veab turiste ja väljuseme Okenaariumi juures.


Tegime gondlitega väikese sõidu Tejo jõe kohal ja vaatasime linna kõrgustest. Külastasime Lisbon-Oceanarium   ,mis pidi olema Euroopa suurim.Oli mida vaadata,kuigi olen reisidel käinud päris mitmes,kuid see oli põnev külastus,minu lemmikuteks osutusid pea läbipaistmatud meridraakonid,kellest ennem polnud kuulnudki..Oli suur valik ookeani koralle,meduuse, haidest,raidest rääkimata.


meridraakonid


Muuseumides,kirikutes ei käinud.
Väsitav kuum päev oli ja õhtul sai tiir ikka ookeanis jalgadele soolaravi tehtud.
Tramm nr 28-Lissaboni sümbol




Oceanariumi ees purskaevu juueres jahutust otsimas

Euroopa väljak koos seenekujulise kaubanduskeskusega

JÄRGNEB

3 comments:

  1. Ootan põnevusega, reisijutud on alati vahvad.

    ReplyDelete
  2. Portugal on kena ja vääriks teistkordsetki külastust. Tegelikult on kõik Euroopa riigid üsna erinevad, ühisesse liitu kuulumine pole neid (veel?) ühtlustada jõudnud. Eks oma suur osa on ka erinevatel keeltel. KIrjuta aga edasi!

    ReplyDelete
  3. Tänud jagamast, reisijutud on tore vaheldus meie leitsakule. :)

    ReplyDelete