Sunday, October 2, 2022

ONGI OKTOOBER !

 Oktoober algas meil -1C tempteratuuri ja kohatise hallaga,maa kohati valge,udu.Sügisene udu peaks veel sooja lubama ,aga eks näis.Sügisene mihklipäev oli meil nii ja naa-pool päeva ilus,päike ja teine pool  vihmane,tuul idast.Vanasti ennustati selle järgi ilma.Eks kevadel on näha.



Eilne ja tänane päev ilus ja vihmata.Päeval +14C.Üldiselt oleme vihma septembris ja üldse sel aastal ikka väga vähe saanud.Kaevates vaatab vastu kuiv maa 2 cm on jõudnud niiskuda ainult.Ei mäletagi ,et kunagi tiigi veetase nii madal oleks olnud.

26.sept.oli meil suurem hall ja -2.6C,mis ainult mõned hortensialehed muutis inetuks,muidu  veel kõik kasvab ja õitseb.Viimastel aastatel on minust saanud suur krüsanteemifänn ja olen neid püüdnud juurde muretseda,sel aastal sain ka kokkutulekult paar sorti,kuid veel ei õitse.Mõned hilisemad õitsejad kaevasin välja ja istutasin kasvuhoonesse ja nüüd nädala-pooleteisega on imeilusates õites,punane hiline veel nuppus.Mul õnnestus ka sel kevadel see vana roosakas sort taas endale muretseda ja tundub küll et õige-varane õitsemine ja mitte kõrge.

Panin siia oma värvid kokku,mis on õitsema läinud-4 sorti veel nuppus,kui avanevad siis näitan siin.



Kasvuhoone sai koristatud ja enamus aiatöödega järje peal.Vahetasin osaliselt mulla ja tõin värske sisse ja kevadele mõeldes sai ka taimede pikeerimislaud kasvuhoonesse juba tõstetud.

kevadeks tõstsin juba pikeerimislaua sisse



Viimasel septembri nädalavahetusel olid Tartu tüdrukud(suur ja väike)usinasti õunapuu otsas õunu korjamas ja said talveõunad keldri.



Ees ootab veel piisavalt aiatöid,mis järk-järgult saab tehtud.Ahjaa,kaktused said ka katted!




Osad viinamarjad veel puus-nii kasvuhoones,kui õues,saab järjest süüa.

Don Muscat

Guna

Juuli alguses tegin kurgi teise külvi õue ja oleme paar nädalat juba uut saaki söönud.Kile ja 2Xkatteloori all,pisikesi on palju,ehk ilm veel peab ja jõuavad kasvada.Järgmisel aastal tuleb teine külv ka teha,aga varem-vast jaanipäeva paiku.Sel aastal läksid esimese kurgikülvi kurgilehed selle kuumaga kiiresti ära ja saak lühike,kuid piisav,aga söögiks tahaks pikemalt.


Hortensiad on peale paari hallaööd värvi muutnud ja tammilehine särab päikese käes.

ees "Pee Wee"

liik

Puud veel lehes,kuigi kased hakkavad tasapisi kolletuma,pärn naabri krundil küll pillutab juba lehti.



Tiigi veetase jäädvustus ajaloo jaoks


1 comment:

  1. Kaunis krüsanteemikollektsioon. Võin kevadel pakkuda ka punast täidisõielist kui ikka talvitub. On hilisem kuid väga ilus.

    ReplyDelete