Wednesday, May 31, 2023

MAILÕPU HEIETUSED

 Mai esimene pool väga külm,9 mail ilm soojenes ja saabus lausa suvesoojus.

17.mail saime vihma ja eile 30.mail poole viie ajal tuli ühest mööduvast pilvest lõpuks 10 min vähest leevendust uduvihma näol kõrbekuivusele.Põõsaalused ja metsaäär jäi täiesti kuivaks.Peale sadu läks ilm jahedaks.Tänane öö oli jahe,kuid öökülma õnneks ei olnud.Kella 6.00 oli õhus +2,6C

Madalad iirised õitsevad ja juba alustavad ka IB sordid.Iirised on kehvakesed,eelmise aasta suur kuivus,talv ja varakevadised suured öökülmad on suuri tühimikke jätnud.Hukkunud on enamus sarviiriseid ja kõrgete sortide õitsemine tuleb väga tagasihoidlik.

Väike ülevaade  madalate õitest



kivilale kõrbekuumus sobib ja kaktused loovad õienuppe.




Ka kodused tulbid õitsesid rikkalikult,kuid kuumaga oli õitsemine lühike.

Viimane õitseja.



24 mail käisime vallarahvaga Kirna mõisa tulbifestivalil-igati tore ja emotsioone täis päev maikuu kõige kuumemal päeval +29C 












Oli mida vaadata ja imetleda,tulbid täisõites päris suurel alal ja inspireerisid täiega.Mõisaaias energiapingid ja põnev ajalugu.Aias mängis viiuldaja ja nii sain tõelise emotsiooni ja energia mitte energiapinkidelt vaid välikohviku pingil viludas viiulimuusikat kuulates ja tulbivälju imetledes.



Teise korruse ruumides oli tulbiseadete väitus,mis oli tõeliseks "kirsiks tordil"Seaded sobisid poolelioleva lossi miljöösse ja iga nädalavahetus uued seaded uutelt tegijatelt.

Minu lemmikseaded













 Kodus FB grupis lilleseade pilte näidates küsiti,kas kummitust aknal nägin?Aga ei ühtegi kummitust ei näinud,ega tundnud- kas asi minus või on müüt-siit väike väljavõte kommentaaridest-üks sealsetest meestest ütles, et see tekkis kui ta aknaid pesi. Möödunud aastal, ja ära enam ei kao. Ma möönsin, et Jüri Arrak joonistas. Olla tekkinud nädal enne Arraku surma. (Loodan,et tohtisin seda postitust siin jagada H.L.,kui ei siis kustutan,aga jäädvustus jääb paremini alles kui fb,et järgmine aasta seda akent uudistada-uudishimu on vähemalt minus tekitatud ja viimati tekitab teistelgi)

Sellist kujutist oli nähtud aknal


Otsisin siis kõik oma pildid ja leidsin mõisa tagahoovi vaate ja suurendades ei näinud aknal midagi peale lilleseade.Tuleb järgmine aasta tagasi minna,kindlasti on tulbiväli suurenenud ja ka mõisaakna vaimukuju tekitab huvi minus.Kujutist oli nähtud alumise ukse juures üleval vasakul kui näoga mõisa poole olla.




edasi läksime Paide ja käisime Wittensterni Ajakeskusesse Paide Vallitornis kus 8 korrusel toimus ajarännak muinasajast tänapäeva. Ajamasina rolli täitis lift mis viis ühest ajastust teise.Oli heli ja video-ja audioprogramme ja sai tutvuda ajastu elu-oluga.Tore tagasivaade.


Tsaariajast üks pilt-1710-1719

Eesti ajast 1918-1940

Iseseisvuse taastamisaeg-1991-2004


Väike tiir ka A. Pärdi sünnikohta tähistav muusikaaeda,mis oli küll suhteliselt nigel,aga sai vaadatud see Riho Kulla paeskulptuurid- "Paesümfoonia"



Ja klaverikujuline "Loomingu läte" 



Igati tore päev täis emotsioone ja energiat.Koju jõudes veel suurem kastmisring aias ,et vähegi leevendust kõrbevale aiale.

Täna siis lõpeb maikuu ja päev päikeseline,kuid jahe,tuuline.Ikka vihmaootuses.

Punased delospermad said talvega pihta,kuid taastuvad ja ega valge ja kollanegi mingi suur ei ole,aga õnneks mitmes kohas.



No comments:

Post a Comment