Saturday, June 3, 2023

JUUNI ALGUS

Iris Anacrusis"


 Juuni algas tuuliselt ja jahedalt,kuigi päeval paistis pilvede vahelt ikka aeg-ajalt päikest siis temp üle +15C ei tõusnud.Õhtul jahenes õhk veelgi ja lubati öökõlma maapinnal kuni -3C.Ja seda ta oli.Õhus oli hommikul -1,4C ju siis maapinnal võis -3C olla küll.Hommikul aias oli maast tärganud kartulilehed kohati mustjad ja osad istutatud tagetesed samuti mustad,osad ilusad.

           2. juuni varahommikul langes temperatuur Raplamaal Kuusikul kahe meetri kõrgusel maapinnast lausa -3,3 kraadini, mis on Kuusiku uus juunikuu absoluutne külmarekord, teatab keskkonnaagentuur. Varasem, -2,7 kraadi külma, on juunikuus Kuusikul mõõdetud 1941. aasta 10. juunil.Selline siis sünoptikute info,aga see kevad on ikka külm küll ja lisaks veel kuivus.Meie ei ole vihma saanud rohkem kui 10 min uduvihma 30 mail,mis räästast tõi mitte üle 10L ämbrisse vett.Pilvi on ja veel lausa mustjaid,mis meist üle triivivad,aga vett ei anna.



Iiriste IB sordid õitsevad-ikka ühispildile!Uusi õitsejaid veel tuleb juurde.




Rdodega sel aastal halvasti,varakevadine suurem külmalaine kahjustas õisi-osad õied ei avanenud ja juba avatud õied kukkusid maha.Kuivus, see ka veel juba teist aastat minu liivamaal on kurjast,aga mis teha.


siin on selgelt näha pruunikamad külmavõetud õienupud koos tipuvõrsetega


3 juuni hommik meil vähemalt öökülma ei fikseerinud,kuid õhk oli ikka jahe.Päeval temp.13C juures.

Igaaastane Tartu BA päevad.Oli õisi,ilusaid vaateid ja palju sõpru,tore-tore päev ja ega ilma taimedeta tagasi ju sealt ei tulda,aga seekord väga tagasihoidlikult vahetuse kaup.

Botaanikaaed.














1 comment:

  1. Oli tõesti ilus päev. Minul jätkus energiat sel korral vaid sõpradele ja aia pildistamiseni ei jõudnudki. Tegelikult on fotokal ka mingi viga küljes, suumida ei saa. Olin ülbe kui ütlesin, et meil viimane öökülm külas ei käinud. Valdavalt vist ei olnudki aga vaesed rodgersiad said teise laksu. Ei tea kas suudavad veel kord taastuda või olen neist ilma. Aga selline see aedniku elu on, ameerika mäed :)

    ReplyDelete