Friday, June 30, 2023

JUUNIKUU TAGASIVAADE

 Juuni on olnud täis kontraste.Algas tuuliselt ja hommikuste väheste miinuskraadidega .2 ja 3juuni hommikul -3C kartulipealsed kohati mustad,suurelehistel hortensiatel juba teine kord sel kevadel lehed ära näpistanud.Tartu Ba päevad toredad,kuid õhk oli ikka külm ja tuuline,paljud käisid aias ringi mütsid kindad käes.

4. juunil saime vihma,külm kuid maa sai kastetud.

10 juuni hommik temp. -1C ja see oli lõpuks viimane öökülm,nüüd sai ainult paremaks minna.Kurgid õues seisid kasvuga ja paarile taimele lõi varrepõletiku ja sinna asemele külvasin seemned.Ikka kõik 2Xkatteloori ja veel kile all.Need öökülmad õnneks kasvuhoonesse ei jõudnud.



11.juunist ilm hakkas soojenema,kuid kuiv,see 4 juuni vähene vihm ei kastnud maad.Algas pikk kuuma ja kuivaperiood päevased temp. küündisid kuni +33C Ka ööd soojad-jälle uus jama.Kui enne sai külmadega võideldud siis nüüd kuuma ja põuaga.Ise kadusin vahepeal nädalaks põuda ja kuumust mujale vaatama.Tagasitulles kuumus kestab ja oh imet-22.juuni 2 korralikku vihmahoogu ja kastis korralikult.Sealt edasi jälle kuivuses ja ilm juba mitte nii kuum,alla +30C"eile oli korraks +30C,muidu +26- +27C-see juba normaalne.Pilvi küll tuhiseb mööda ja isegi Elvas paari km kaugusel on vihma sadanud,kuid meie ainult lehvitame vihmapilvedele ja kuuleme kauguses müristamist.

Muru oli kõikjal aias enne 22.juuni sadu täiesti pruun,siis see vihm natuke päästis ja osaliselt taastub tasapisi kuid maja ees rooside juures veel kohati kõrbenud.

Roosid on sel aastal viletsad,põõsad madalad ja õitsemine vilets.2 roosi läks ka peale maikuu -8C välja,ei ole julgenud veel uusi ostma minna selle kuumaga.

Juuni algas külmalt ja lõpeb kuumalt-täna 30 juuni temp.+29C ja päike.



Aed tänu suuremale kastmisele ikka tundub elus olevat.



ROOSID:


Nii väikest õitsemist ei  mäleta 




Aga lavendlile meeldib-saab nüüd rooside taustal uhkusdada

Vaatamata öökülmadele ja suurele kuumusele saab marju-maasikad murelid valmis,kuid vaarikad on väikesed ja pooleldi kuivanud,ehk lubatud nädalavahetuse vihm veel päästab midagi.ikka võrgutatud,muidu poleks sedagi!





No comments:

Post a Comment