Saturday, June 24, 2023

SAKSIMAA LOSSID

 

Külastasime Saksimaa kahte kõige tuntumat ja ilusamat lossikompleksi.

                                                    PILLNITZI LOSS

 Kolmandal päeval laevasõit Elbe jõel Pillnitzi lossini ja lossi ja lossiaia külastus.Oli August Tugeva suveresidents.Ilus barokkstiilis loss  lossiaiaga.




Vahemaa Dresdenist Pillnitzi lossini on kuskil 20 km jõgepidi.Sõit kestis aurulaevaga 2 tundi.Sõitsime vastu voolusuunda üles ja jõe vool on küllaltki kiire




Aga mõnusad vaated teel kummalgi pool kallast- nägime suvilaid kuni luksusvilladeni ja kõrgematel kallastel viinamarjakasvatust kus peamiselt kasvatatakse heledaid viinamarjasorte Meisseni veini jaoks.





Loss oli väljast reoveerimisel ja ka suur saal ootas järge.DDR ajal hoiti seal heinu.Aed on hoolitsetud ja korras olnud kogu aja ka DDR ajal,mil oli riigi omand ja botaanikaaia alluvuses.Lähedal asuv aianduskool hooldab siiani aeda.



Aias on eri osad-Hiina aed,Lõbuaed Kasvuhooned,Sireliaed,Metsaaed, rodoaed Hollandi aed,kus on kõik taimed seemnest kasvatatud.







õitsemine lõppenud


Aed ise 28 hektaril ja aia uhkuseks on Jaapani kameelia mis on 230 aastane ja haruldus meie laiuskaardil.Talveks kaetakse igal aastal.Nüüd on selleks ehitatud siinidel paigutatav kasvuhoone,kus on temperatuur talvläbi +4-+5C juures ja äärtes trepid,et katte all õiteilu nautida.Oli õitsenud veebruari lõpus tohtutute õitega.


kasvuhoone siinidel mis talveks peale sõidutataks




Järgmine laiuskraadilt asub Itaalias Lucca linnas(olen seal käinud ja ka näinud aastaid tagasi)

Üheks eriliseks puuks metsaaias oli mammutipuu mis istutati 1954 a. ja nüüdseks 30 meetrine.Erilisi ja tuntumaid okaspuid oli palju.Vaatamist aias jätkus kauemaks Ilm oli kuum +31C vahepeal lossiruumides varju otsimas.Lõunaks sõime klassikalist saksa valget vorsti ja janu kustutamiseks sai kõrvale joodud külma õlut.






Elbe jõgi ei ole alati nii madalseisus olnud nagu hetkel,on üleujutusi olnud. Rängeim oli 2002 aastal mil tamm purunes ja vesi oli rekordkõrgusel ,ümbritsevad majad ja alad -aiad olid vee all.Lossi keldris oli märgitud suuremad üleujutused 





Viienda päeva reisisihiks oli
                                                         MORITZBURGI JAHILOSS

Saksimaa ilusaim vallikraaviga loss keset tiiki.On barokkstiilis ehitis mis oli August Tugeva jahiloss ja kasutati ainult jahilossina pidutsemiseks,elatud ei ole seal päevagi.1564 aastal alustati ehitust.
Seal on Euroopa suurim jahitrofeede kollektsioon ,ehitud kullast nahkvaibad,"Suletuba"sulevoodiga.Lossis saab näha maalinäitust skulptuure,portselani.






Väga ilus ja täiesti renoveeritud loss,seal on filmitud ka "Kolm soovi Tuhkatriinu jaoks"
Lossis on 7 saali ja 200 ruumi.Saalide ja osade ruumide seinad on kaetud loomanahkse tapeediga.Nahad lõigati ühesuurusteks ristkülikuteks ja kaeti puust seinale,kuhu pandi peale imeõhukesed hõbeplaadid ja värviti kullavärviga ja siis kunstnikud maalisid saalide seintele.Hetkel on taastatud 13 toa nahktapeedid ja maalingud.


                                      





"Suletuba"sulevoodiga kus ei ole kordagi magatud.Oli oma rikkuse näitamiseks.Sulevoodi jaoks kulus üle 2 miljoni sule.Tehti seda 11 aastat ja 1996 aastal alustati puhastamist sitikatest-satikatest ja restaureerimine kestis 19 aastal,kus iga suleke ükshaaval puhastati ja pandi tagasi.




Jahitrofeed seintel






Järgmisena  kahe looduskaiteala postitus.
Järgneb.

No comments:

Post a Comment