Thursday, June 22, 2023

SAKSIMAA

 Seekord siis väike reis Saksamaale-nimelt Ida-Saksamaa.

Nagu juba bussireisidega ikka oli esimene päev sõidupäev-läbi Baltimaade ja Poola.Kuumalaine oli ka seal ja isegi Poolas oli teede ääres kõrbenud muru.Aga suurima vaatamisväärsuse-vihma-nägime bussiaknast enne Poola piiri.Ka Meissenis oli 10 min.äike,muidu temperatuur kõikus +27C- +33C vahel.


teisel pool silda Saksamaa

Bussis sai õpitud ka saksa keelt,mis tegi sõidu päris kiiresti läbivaks.Giid oli saksa keele õpetaja ja nii sai vajalik sõnavara meelde tuletatud.Väga tore võimalus ja suurepärane giid!

Kogu ajalugu kulgeb ühe võimsa mehe ja suguvõsa ümber-see on Kurfürst August Starke e.kuurvürst  August Tugeva ümber.Saksimaa Kuurfürst ja hilisem poola kuningas-ta oli Euroopa värvikaim valitseja.

Temal oli 3 suurt hobi-jahindus-portselan ja naised.Tal oli ametlikult 1 poeg ja 365 mitteametlikku last,naisi ei jõutud kokku lugeda.

Tema asutas ka Meisseni portselanimanufaktuuri,kuna Hiina portselan oli liiga kallis ja lossid ja mõisad oli vaja sisustada.Hiinast oli ostnud suure vaasi ühe rügemendi sõdurite(600 kuskil)eest.Hobid on kallid meie ajal ja olid ka vanasti!


Selline siis see kange mees oli!







Esimene peatus Saksamaale jõudes oli BAUZEN

Asub Spree jõe ääres Poola ja Tšehhi piiri ääres.Spree jõgi on Elbe lisajõgi.Ilus barokistiilis vanalinn oma kirikute ja linnamüüriga.  Linnas võib leida ka viltuse väravatorni- Reichenturm .1,41m kalle ja viltu nagu Itaalia Pisa torn.Kaks viltust torni Euroopas,ennem teadsin ja olin näinud vaid ühte.

Bauzeni käsitöösinep on tuntud üle kogu maa ja kaugemal,sai erimaitsid kaasa ostetud,mahedad sinepid.



Bautzeni raekoda

Bauzeni kuulus käsitöösinep 



Bauzen on sorbide(Euroopa vähemusrahvas) keskus.Nagu meil setod.Ka neil on oma keel ja seda õpetatakse ka koolis ja ka tänavanimed ja sildid on nii saksa keeles kui kohalikus sorbikeeles.Väga vahvad sildid väljakul nii sorbide keeles kui saksa keeles.


Õhtuks jõudsime Dresdenisse teel kuuldes  ja vaadates filmi DDR aegsest elust-olust,mis ei olnud sugugi kergem kui meil.Nende Stasi(riikliku julgeoleku)julmusi ja jälgimisi,mis sarnanes nõukogude KGB.
                                                              DRESDEN

Saksimaa liidumaa pealinn Elbe jõe kaldal.Kutsutakse ka mustaks linnaks-Kõik kirikud ja ehitised on tehtud lähedalasuvast liivakivimägedest toodud liivakivist mis sisaldab mangaani ja oksüdeerub pikapeale tumedaks.Järjest on hakatud puhastama seda ja hooned muutuvad heledaks,kuid juba 10 aasta pärast hakkavad taas tumenema.
Siin on näha vana must kuju ja puhastatud kuju


Paar kuud enne sõja lõppu hävitati linn 80% ulatuses õhurünnakutega.Peale sõda rekonstrueeriti vanalinn.
Ööbisime kesklinnas asuvas IBIS hotellis mis just ei hiilanud saksa ordnungiga-väsinud siseviimistlus.Poola hotellidega võrrelda ei andnud,oleks nagu viietärni hotellis ööbinud,kuigi tärne oli 3.


Dresdeni vanalinn on barokkstiilis -kuulsamad ehitised on August Tugeva poolt rajatud Zwingeri kompleks.Seal on erinevad muuseumid.Kuulsaim galerii on Sempergalerii kus on  eksponeeritud renessans ja barokkmaalid kuulsatelt meistritelt.Kuulsaim maal mida käiakse vaatamas kogu maailmast on  Raphaeli Sixtuse Madonna (1513) Kui Pariisis Louvres on suurimaks vaatamisväärsuseks "Mona Lisa" siis Zwingeris on selleks Sixtuse Madonna.


Semperoper


Zwingeri üks galeriidest

"Vürstide käik"-panoraam mis koosneb 25000 Meisseni portselani plaadist ja on 101.5 m pikk ja kujutab Wettinite suguvõsa(August Tugeva) kuurvürste ja kuningaid läbi ajaloo.Maailma suurim keraamiliste plaatide pilt loodi 1904-1907a
Vürstide käik-panoo



Dresdeni Jumalaema kirik

Kultuurikeskus DDR ajast

BMW klaasmanufaktuur-tootmishoone ,autode tootmine paistab akendest

Edasi Euroopa kuulsaimasste portselanitehasesse Meissenisse

                                                                       MEISSEN

Väikelinn Elbe jõe ääres.On ka viinamarjakasvatuspiirkond ja toodetakse just valget veini.


1710 aastast asutati kuulus portselanitehas mis teeb maailmakuulsat käsitööporteslani mis on hinnas kogu maailmas.Käisime tehases ja kohaliku  giidiga nägime tootmisprotsessi mis on tänaseni käsitöö ja ainulaadne,sellest ka kõrged hinnad.Meisseni portselani retsept on siiani suur saladus ja kaubamärk on sinisega kaks ristatud mõõka,mis on küll 300 aasta jooksul natuke muutnud.
Majas oli ka muuseum ja pood,kust oli võimalik osta endale omanäolist ja kallihinnalist originaaltoodangut-alates pisikestest nipsasjadest,kujukestest,nõude,serviiside,glasuurplaatide ,vaaside ja oreliviledini.Igale rahakoti suuruse järgi.Seal oli näiteks seinataldrik kuskil 40-50 cm läbimõõdus sildiga müüdud,mille hind oli 78000EUR,(ei eksinud nulliga)Näiteks üks väike maalitud portselankujuke 4-5 cm.maksis 165 eur.Taldrikud tassid vaagnad,olenevalt kui palju maalingut ja kulda oli maksid 100 eur kuni 1000 eur.Tagasihoidlikumaid ilma kulla ja maalinguteta  originaalportselani sai osta selliste hindadega.Minule väga meeldis selline sari-lihtne ja ilus.Ei saanud muidu kui ostsin endale selle tagumise vaagna.Olen praktiline inimene.Mäletan,kui Hollandis Delfti portselanitehases käisin,siis ei raatsinud osta,samuti kallis käsitööportselan ja siiani on hinges.





portselani hind on ka nähtav uudishimulikele



                                                                  
Raekoda




Ajaloo vitriinist muuseumis-mis anumaga tegu?Kasutasid seda kõrgklassi daamid ja kuningannad,printsessid?


vanalinn keskväljaku juures



Albrechtsburgi loss


Edasi juba lossid-lossiaiad 

Järgneb.

No comments:

Post a Comment