Wednesday, January 2, 2013

SPACE AGERS

SPACE AGERS- on iirised, kes võivad uhkeldada oma erilise habemega!
Aediiriste aretusestöö käigus on iirise õiekuju muutunud tundmatuvani.Nüüdseks on aretatud uusi erilisi sorte ja võetakse kasutusele uusi termineid.
Kelly D. Norrise raamatus A Guide to Bearded Irises on väike tutvustus neist.Siin toob ta ära 4 terminit uute iiriste iseloomustamiseks.

Iris Novelties:

1.VARIEGATED FOLIAGE-kirjulehelised. Meil on levinud enim sort iris pallida Variegata-Tuntud ka kui Zebra Iris , Kirjulehelisi sorte on järjest juurde aretatud-mõned uuemad- Neglected ZebraFantastreaks Quite the Same jne.
2.REBLOOMERS-korduvõitsejad. Neid on aretatud juba üle 100 sordi ja nad on jõudnud ka meie aedadesse. Kuid kas  meie kliimas ka õitsevad ?Meil tuntutest Azurea ja Immortality, kuid minul on nad küll olemas ja üks kord kevadel ainult õitsenud.K.Norris kirjutab oma raamatus,et korduvõitsemine toimub 3-5 zoonis.Kahjuks me sinna ei kuulu ja korduvõitsemisele eriliselt loota ei ole mõtet.
3.BROKEN COLORS-”purustatud värvidega”-meil üks tuntumaid on iris BATIK   Uusi ja erilisi sorte tuleb järjest juurde.Suvel tutvustasin paari oma aias õitsejat BATIK.GNU BLUES
4.SPACE AGERS-otseses tõlkes “kosmose ajastu” ja olen kuulnud kasutatavat ka “ülimoodne iiris”. Mina nimetan neid lihtsalt sarviiristeks.
Sellel rühmal tahangi rohkem peatuda,sest siiani on nende kohta väga vähe lugeda olnud.Olen ainult kataloogides näinud,et meil üldtuntud sarviiriste nime all olevad iirised on eraldi  Space Age Iris lingi all
K.Norris on oma raamatus väikese peatüki neile erilistele iiristele pühendanud ja püüan seda siin mõne lausega ümber seletada,seda nii hästi kui tõlkest aru sain.Ehk huvitab veel teisigi see "iiriste maailm".
Space Agers-selle alla on koondatud kõik iirised, kelle habe on pikenenud  ülespoole ja moodustab  sarve-,konksu-,sule-,lusika-või roseti kuju.Meil siin tuntakse neid lihtsalt SARVIIRISTE nime all..

Sarviirised on tuntuks saanud tänu Lloyd Austinile-(esimese sarviirise aretajale)!
Ta märkas oma seemikute juures paaril taimel habeme erilist muundumist juba 1944a , kui plicatasid ristas.L.Austin ristas ja tolmeldas üle 200 iirise enne, kui üks neist erilese tähelepanu pälvis. 1954 a. märgiti ära tema esimene sarviiris"UNICORN"
Seda iirist on ka K.Kuninga Aediiriste raamatus tutvustatud,kuid mitte kui sarviirist.
Alguses pidasid iirisekasvatajad selliseid sorte maitsetuteks ja nad jäid pikaks ajaks erilise tähelepanuta.
1980-1990 astatel California iirisearetaja Monty Byers  aretas uusi sarviiriseid ja nad kogusid järjest populaarsust iirisesõprade hulgas. Habeme erilisusest on osad iirisekasvatajad  vaimustused osad mitte.-Iirisearetajad ,kes armastavad seda tüüpi iiriseid ja need, kes vihkavad neid.
 M.Byersi aretatud uute sortide hulgas oli 2 sarviirist, mis pälvisid erilist tähelepanu ja populaarsust ja peale seda hoogustus nende aretus.
 THORNBIRD (1988), HM1991,AM1993a Wister medal 1996a Dykes 1997a
 CONJURATION(1989) HM '91, AM '94, Wister Medal '98, Dykes Medal '98
 
Igal iirisekasvatajal on oma nägemus õie ilust-mõni armastab suuri rikkalukult grofeeritud õisi,osad lihtsaid ja mõned jälle ebahariliku välimusega sarviiriseid.Paljud iirisearetajad on  palju uusi ja erilisi sarviiriseid juurde aretanud.Habemed muutuvad järjest suuremateks ja uhkemateks.
Üks K.Norrise äramärgitud iiris on "I Wuv Woses "(Burseen 2009a) HM 2011a
 
Pilt raamatust.
Seda just väga suure ja esileküündiva,volangilise ja külgedelt pliseeritud habeme pärast.
Nüüd jääb iirisesõpradel üle vaid oodata veel erilisemate ja erilisemate uute iiriste sündi!
Head unistamist!  

2 comments:

  1. Lisaks huvitavaks muutunud habemetele on olemas ka mõned habemeta aediiriste sordid. Eelmisel aastal tellisin ühe The Iris Gardenist, aga ta jäi mul kahjuks saamata :(

    Head, õnnelikku ja iiristerikast uut aastat!

    ReplyDelete
  2. Suur tänu, et sellisel tõeliselt huvitaval teemal kirjutasid. Minu teadmised iiristest said igal juhul tugevat lisa.

    ReplyDelete